Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: ergens je tentje neerzetten en wildkamperen in Arnhem?

Door Jolinda van Alfen 5 juni 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je in Arnhem wildkamperen?

Ben jij iemand die overal wel kan slapen? Of ben je een avonturier die graag wil wildkamperen? Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar mag het eigenlijk wel?

Regeltjes

Om erachter te komen of dit mag, zoeken we in de Algemene plaatselijke verordening Arnhem 2008 (APV). Onder artikel 5.2.1 vinden we de regels over ‘recreatief nachtverblijf buiten kampeerterrein’.

In de APV artikel 5.8.7 lezen we het volgende: “Het is verboden ten behoeve van recreatief nachtverblijf op of aan de weg kampeermiddelen te plaatsen of geplaatst te houden dan wel daartoe gelegenheid te geven buiten kampeerterreinen waarvoor een vergunning of ontheffing is verleend.” Het mag dus niet.

Maar wacht, wat is een kampeermiddel dan precies? Volgens de APV gaat het om een onderkomen of voertuig. Met andere woorden: als je in de buitenlucht in een slaapzakje ligt, doe je niks illegaals? Niet helemaal, want in de parken van Arnhem mag je niet slapen. Ook in de natuurgebieden is het verboden om hier na zonsondergang nog te verblijven.

Hè, wat jammer nou! Je kunt dus nergens in Arnhem spontaan je tent of vouwwagen neerzetten, tenzij het op een officiële camping is. Er zit dus maar één ding op: kamperen in je eigen achtertuin.

Wildkamperen in Nederland

Wil je tóch ergens wildkamperen in Nederland? In principe is dat overal verboden. Er zijn gelukkig wel uitzonderingen: Staatsbosbeheer heeft een aantal ‘paalkampeerplekken‘. Je gaat dan helemaal back to basic: zonder douche, wc of elektriciteit. Paalkamperen is gratis en komt in Nederland nog het meest in de buurt van wildkamperen.

Lees ook:

MAG DAT: satéprikkers bij het gft-afval gooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
nijhoffstraat sint marten arnhem

MAG DAT: je huis verhuren als je op vakantie bent?

Ga je deze zomer een paar weken op vakantie? Dan wil je misschien wel je woning in Arnhem verhuren a...

MAG DAT: met een drone boven Arnhem vliegen?

Drone-vliegtuigjes veroveren zo langzamerhand de wereld. Steeds meer mensen hebben er eentje thuis e...

Meer over

Gemeente

adv.