Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: Een kamer verhuren in Arnhem?

Door Brechtje van Dam 11 juli 2019

Stel je voor, je bent je huis helemaal zat en je wil een nomadenleven beginnen. Of je hebt veel geld en wil het investeren in een extra woning. Dan is het misschien wel slim om je huis deels te verhuren. In Arnhem zijn er zát mensen die staan te springen om een stekkie. Maar mag je zomaar een kamer verhuren in Arnhem?

Ja, in principe mag dat. Maar in Arnhem zitten daar wel wat regels aan vast. Allereerst moet jij de hoofdbewoner van het pand zijn. Als je een woning van een particulier huurt is het ook nog mogelijk deze tijdelijk aan iemand anders te verhuren, maar dan moet je natuurlijk wel toestemming van de verhuurder hebben. Alleen mensen die huren van een woningcorporatie hebben pech, dan mag het niet.Mocht je de eigenaar van een appartement zijn dan moet je aan de vereniging van eigenaren toestemming vragen.

Een vergunningaanvraag voor woningverhuur is bovendien nodig als:

  • je aan vier of meer personen kamers wilt verhuren in een woning die je zelf niet bewoont
  • als je wél zelf in de woning woont (en blijft wonen), heb je deze vergunning nodig als je aan drie of meer personen kamers verhuurt

Als van een van deze situaties sprake is, wordt je namelijk door de gemeente gezien als een kamerverhuurbedrijf. Een melding daarvan maken is verplicht, onder andere omdat de brandveiligheid dan gecontroleerd wordt. Wil jij zo’n vergunning aanvragen? Dat kan hier.

Verbod verkamering

De wetgeving omtrent verkamering in Arnhem staat overigens wel op het punt te wijzigen. In het Spijkerkwartier is nu een verbod op verkamering en splitsing van woningen. Hieruit zullen in de toekomst nieuwe regels ontstaan voor de rest van de stad. De regels hierboven gaan dus niet zomaar op voor het Spijkerkwartier!

Lees ook:

Geen ‘verkamering’ meer in het Spijkerkwartier: dit is wat het betekent

Wie in Arnhem heeft gestudeerd, is vast bekend met de wijk Spijkerkwartier. Het is namelijk een buur...

Mag dat: je container buiten je tuin neerzetten?

Met die warme dagen van de afgelopen tijd heb je er vast ook last van: stinkende containers die het ...

Mag dat: ergens je tentje neerzetten en wildkamperen in Arnhem?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.