MAG DAT: Collecteren voor een goed doel in Arnhem

Door Flip Zandanel 3 januari 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af: MAG DAT? Zoals: zomaar langs de deuren gaan om te collecteren?

Je kent ze vast wel: mensen die met zo’n groene collectebus langs de deuren gaan om een kleine bijdrage te vragen voor een goed doel, zoals voor de Hartstichting of het Rode Kruis bijvoorbeeld. Heel goed natuurlijk… maar mag je in Arnhem eigenlijk zomaar met een collectebus langs de deuren gaan of zijn daar regels voor?

We zullen je maar meteen uit je nieuwsgierigheid verlossen: ja, die regels zijn er. De gemeente heeft die opgesteld om er voor te zorgen dat niet iedereen zomaar de straat op gaat om geld in te zamelen voor iets.

Voorwaarden

De gemeente heeft een aantal voorwaarden opgesteld waar een collecterend goed doel (ook wel een ‘fonds’ genoemd) aan moet voldoen.

  • Het fonds moet een goedkeuring hebben gekregen van het CBF, oftewel het Centraal Bureau Fondsenwerving;
  • Daarna moet elk collecterend fonds zich drie weken van tevoren melden bij het college van burgemeester en wethouders en doorgeven wat het doel van de collecte is;
  • Elk fonds mag maar maximaal één week per jaar collecteren in Arnhem;
  • Binnen een jaar mag er maar één keer gecollecteerd worden voor hetzelfde doel, dus bijvoorbeeld twee fondsen die allebei opkomen voor dierenwelzijn? Dat mag niet!

Welke goede doelen komen er bij mij langs?

Het Centraal Bureau Fondsenwerving houdt een kalender bij waarin je precies kunt zien in welke week goede doelen in Arnhem langs de deuren gaan. Dan kun je dus altijd voorbereid zijn én controleren of de collectant die voor je neus staat wel van een officieel goed doel is. Handig!

Meer lezen

MAG DAT: zomaar een evenement organiseren in Arnhem?

Een rommelmarkt, een kerstborrel of een gaaf huisfeest: iets organiseren is natuurlijk superleuk! Ma...
regels over vuurwerk afsteken in Arnhem

Bijna 2019! Dit zijn de regels over vuurwerk afsteken in Arnhem

Het hoort erbij met de jaarwisseling in Nederland: vuurwerk. Leuk om naar te kijken, maar óók gevaar...

 

Meer over

Gemeente

adv.