Je fiets verkeerd geparkeerd? Dan ben je hem vanaf nu dus kwijt

Door Brechtje van Dam 10 januari 2018

In andere steden is het eigenlijk al best lang zo: wanneer je fiets verkeerd geparkeerd staat kan het zijn dat deze wordt verwijderd en naar een centraal depot wordt gebracht. Vanaf 1 januari 2018 is dat ook in Arnhem het geval.

Vergeten, verwaarloosd

Het gaat niet alleen om verkeerd geparkeerde fietsen. Ook verwaarloosde en ongebruikte fietsen worden vanaf 1 januari verwijderd en naar het centrale depot gebracht. Vooralsnog geldt deze maatregel alleen voor het stationsgebied maar het plan is dat deze in de loop van het jaar voor heel de binnenstad zal gelden.

Nieuw depot

De fiets krijgt allereerst een label met het verzoek aan de eigenaar de fiets weg te halen. Gebeurt dit niet, dan wordt de fiets verwijderd en naar het depot gebracht. Alle fietsen die na 1 januari van dit jaar worden verwijderd kun je terugvinden in het depot aan de Nieuwe Kade 8, naast 2Switch.

Je kunt je fiets uiteraard terug krijgen van het depot. Daar moet je wel iets voor doen. Allerleerst moet je een afspraak maken om de fiets te halen. Tegen een onkostenvergoeding van 35 euro mag je de fiets dan weer mee naar huis nemen. De fietsen worden dertien weken bewaard, hierna is de fiets eigendom van de gemeente en kan die worden verkocht.

Fietsregistratie

Op arnhem.nl komt op korte termijn een link naar het online registratiesysteem te staan. Daar kun je zien of je fiets in het depot aanwezig is. Let op! Neem als je de fiets wil ophalen je fietssleutel en een identificatiebewijs mee. Betalen van de onkostenvergoeding kan alleen met de pinpas, contant betalen is niet mogelijk.

Tot op heden is er een gemeentelijk depot voor verwijderde fietsen, scooters en brommers onder het Centraal Station. Deze wordt echter binnenkort opgeheven. Is je fiets al voor 1 januari weggehaald? Dan kun je hem nog tot dertien weken na 1 januari afhalen bij het depot onder het station.

Voorkomen beter dan genezen

Best vervelend, als je fiets zomaar weg is. Om dit te voorkomen – althans, als je bij het station in de buurt moet zijn – kun je de fiets, brommer of scooter in de stalling onder het Centraal Station stallen. Dat kan 24 per dag en is ook gratis. Je hebt dan wel een OV chipkaart of een identificatiebewijs nodig. Tegenover bioscoop Pathé is ook een tijdelijke stalling te vinden.

 

Meer over

Gemeente Nieuws