Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Feiten en cijfers: zoveel Arnhemmers leven in armoede

Door Tian van der Snee 11 september 2019

In 2017 leefden er bijna 939 duizend Nederlanders in armoede. Dat is ongeveer 5,7 procent van de bevolking, zo meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hoe zit dat in Arnhem?

Dat klinkt jammer genoeg als een grote groep mensen. Gelukkig hebben we ook goed nieuws: het aantal armen nam in de afgelopen jaren door de aantrekkende economie wel af. In 2013 waren er namelijk nog ruim 1,2 miljoen armen in Nederland.

Wanneer leef je in armoede?

Volgens het planbureau leeft een persoon of gezin in armoede wanneer het inkomen niet voldoende is voor het ‘niet-veel-maar-toereikendcriterium’. Dit criterium is gebaseerd op de minimale kosten van wonen, voeding, kleding en verzekeringen, een klein bedrag voor ontspanning en nog een budget voor sociale activiteiten. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld een lidmaatschap van een sportvereniging of een korte vakantie. In 2017 lag het criterium voor een alleenstaande op een budget van 1135 euro per maand.

Hoe zit het in Arnhem?

In de gemeente Arnhem leefden in 2017 in totaal 11792 mensen in armoede. Dat is 8,1 procent van het totale aantal inwoners. Binnen deze categorie ontvangen 3708 Arnhemmers een uitkering.  Verder waren er 829 gepensioneerden, 3172 kinderen, 1102 zelfstandigen en 1560 werkenden en ambtenaren die in armoede leefden.

In het kaartje hieronder, kun je zien hoe het zit met de cijfers in onze buurtgemeenten.

Welke andere Nederlandse steden vallen op?

In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag wonen zowel absoluut als relatief de meeste mensen in armoede. In deze steden leeft meer dan één-tiende van de bevolking onder het door het  criterium. Utrecht valt juist op door het relatief lage percentage armen dat er woont. Armoede onder kinderen komt relatief vaak voor in Rotterdam: meer dan zestien procent van de kinderen leeft er onder de door het SCP vastgestelde grens. Mensen in loondienst die in armoede leven komen gemiddeld vaker voor in Amsterdam en Maastricht.

Lees ook:

Nieuwe cijfers over incidenten jaarwisseling: zal het dit jaar beter gaan?

Ruim tienduizend gevallen van vernieling, brandstichting, schade door vuurwerk en mishandeling. Tien...
luchtvervuiling arnhem

Minder leuk nieuws: schokkende cijfers over luchtvervuiling in Arnhem

Inwoners van de provincie Gelderland en dan vooral inwoners van Arnhem en Nijmegen hebben te maken m...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.