Dit is de (voorlopige) uitslag van de Provinciale Verkiezingen in Gelderland

Door Jolinda van Alfen 20 maart 2019

De definitieve uitslag is nog niet bekend, maar uit de exitpoll blijkt dat Forum voor Democratie de grote winnaar is van de Provinciale Verkiezingen in Gelderland. Ook GroenLinks heeft veel stemmen gekregen. Dat is zojuist bekendgemaakt door de NOS. 

Wat meteen opvalt aan de voorlopige uitslag is de winst voor de partij Forum voor Democratie. De partij heeft volgens de exitpoll maar liefst zeven zetels binnengehaald in Gelderland, ondanks dat het de eerste keer is dat de partij meedoet met de verkiezingen. Ook GroenLinks heeft veel stemmen gekregen, de partij zou van drie naar zes zetels gaan.

Zo zijn de zetels verdeeld

Toch lijken VVD en CDA samen de grootste te blijven in Gelderland met elk acht zetels. Dat betekent voor allebei wel een zetel minder dan vorige keer. Op de vierde plaats in de exitpoll staat de Partij van de Arbeid met vijf zetels, een minder dan de partij nu heeft in de Provinciale Staten. D66 en SP verliezen volgens de exitpoll allebei drie zetels en komen uit op respectievelijk vier en drie zetels. Ook de PVV zakt van vijf naar drie zetels. SGP zou op drie zetels blijven staan. Tenslotte komt 50Plus uit op twee zetels, één meer dan vorige keer, en Partij voor de Dieren ook.

Bron: NOS

De definitieve uitslag volgt later, maar wijkt waarschijnlijk niet veel af van de voorlopige uitslag. Alle uitslagen kun je ook hier volgen.

Lees ook:

gemeenteraadsverkiezingen arnhem 2018 stemmen

Arnhems mysterie opgelost: Waarom stemmen we altijd op woensdag?

Heb jij je papiertje vandaag al netjes in een van de stembussen gemikt? Zo niet, dan heb je bij deze...

13 x grappige namen op de kandidatenlijst voor de verkiezingen

Op woensdag 20 maart 2019 mogen stemmen voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Deze...

adv.