Ook al zijn het maar kleine, harige beestjes, de eikenprocessierups veroorzaakt elke zomer heel wat narigheid in Arnhem. De monstertjes zijn weer in aantocht, dus de gemeente neemt alvast maatregelen en je kan zelf ook het een en ander doen om klachten te voorkomen. Alles wat je als Arnhemmer moet weten, lees je hier.
Voorkomen van eikenprocessierups in Arnhem
De gemeente Arnhem probeert te voorkomen dat er veel processierupsen in de stad nestelen. Daarom bestrijden ze de rups van tevoren met een aaltjes die de rupsen van binnenuit doden. De gemeente spuit dit natuurlijke bestrijdingsmiddel, dat overigens niet schadelijk is voor mensen en (huis)dieren in eikenbomen. Dat doen ze ’s nachts, dus mocht jij ineens een zoemend geluid horen als je ligt te slapen, dan kan het de bestrijding van de processierups zijn.
Bestrijding van eikenprocessierupsen met aaltjes. Foto: ANP
Advertentie wordt geladen…
Verwijdering van nesten
Nestelen de harige monsters toch in de bomen in Arnhem? Dan verwijdert de gemeente hun nesten. Met speciale stofzuigers halen ze die weg.
Het opzuigen van de nesten. Foto: ANP
Advertentie wordt geladen…
Niet alle eikenprocessierupsen weghalen
Toch haalt de gemeente niet alle nesten weg in Arnhem. Op plekken waar de rups niet zoveel overlast veroorzaakt laat de gemeente de natuur haar werk doen. Met andere woorden: natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, wantsen, gaasvliegen en vogels eten eikenprocessierupsen op.
Mezen zijn natuurlijke vijanden van de processierups. Foto: Unsplash
Advertentie wordt geladen…
Iets aan je tuin doen
Heb je een eik in je tuin in Arnhem en last van eikenprocessierupsen? Zelf kun je ook het een en ander doen om ze tegen de gaan. Bijvoorbeeld door de biodiversiteit in je tuin te verhogen. Als er namelijk meer verschillende vogels en insecten in Arnhemse tuinen leven, zijn er meer natuurlijke vijanden die de jeukrupsen bestrijden. Handig: biodiversiteit verhogen is helemaal niet moeilijk. Het werkt al als je veel verschillende plantjes rondom je eik poot en als je nestkastjes ophangt in de buurt.
Een nestkastje aan een boom. Foto: Unsplash
Advertentie wordt geladen…
Klachten voorkomen
Het bestrijden van de eikenprocessierups in Arnhem zal nooit helemaal 100 procent werken. Daarom is het goed om klachten te voorkomen. Niet alleen bij jezelf, óók bij je huisdieren! Dit kan je doen:
Blijf uit de buurt van eikenbomen waar de rupsen in zitten. Je herkent een eikenboom aan de blaadjes met ronde uitstulpingen en een aangetaste boom aan de kaalgevreten bladeren en de nesten van spinsel (zie foto);
Zorg bij een wandeling voor goede kleding die de hals, armen en benen bedekken;
Ga niet in de buurt van een aangetaste eikenboom op de grond zitten;
Een aangetaste eikenboom. Foto: ANP
Advertentie wordt geladen…
Toch contact gehad?
Wanneer het niet gelukt is uit de buurt van de harige monstertjes te blijven kan je last krijgen van onder meer jeuk, huiduitslag, rode ogen en zwellingen. Wat je in zo’n geval het beste kan doen lees je in het artikel hieronder:
Jeuk en bultjes door de processierups? Zo kom je er vanaf
Dieren, Nieuws
Ben jij ook ‘gepakt’ door de processierups? En die kans is groot, de gemeente Arnhem geeft…
Advertentie wordt geladen…
Melding maken
De gemeente Arnhem hoort het graag wanneer jij ergens eikenprocessierupsen hebt gespot. Daarom kan je er melding van maken. Let op: dat kan alleen over nesten in de openbare ruimte. Als er een nest in jouw eigen tuin zit, moet je deze zelf door een professional laten weghalen.
Advertentie wordt geladen…
We zochten nog veel meer voor je uit…
Hier check je waar de eikenprocessierups is gesignaleerd in Arnhem
Oei! Je moet extra opletten als je door een boomrijk gebied loopt, want de eikenprocessierups is weer gesignaleerd in Arnhem….