Bijna 2019! Dit zijn de regels over vuurwerk afsteken in Arnhem

Door Brechtje van Dam 14 december 2018

Het hoort erbij met de jaarwisseling in Nederland: vuurwerk. Leuk om naar te kijken, maar óók gevaarlijk. Daarom is het verstandig om je goed aan landelijke én lokale wetten te houden, zodat oud & nieuw voor iedereen mooi afloopt. Dit zijn de regels over vuurwerk afsteken in Arnhem. 

Vuurwerk kopen

Je kunt vuurwerk vaak al vroeg bestellen, maar pas vanaf 28 december kun je het ook echt kopen. Vanaf die dag kun je dus je bestelde vuurwerk ophalen of thuis verwachten.

Vuurwerk afsteken

Je mag in Arnhem op straat vuurwerk afsteken, al zijn er wel vuurwerkvrije zones. Dit jaar is het aantal vuurwerkvrije zones in Arnhem uitgebreid. In Arnhem zijn schoolterreinen sinds 2008 vuurwerkvrij. Vanaf de komende jaarwisseling is het verbod op afsteken van vuurwerk uitgebreid naar de stadsparken Sonsbeek en Meinerswijk, terreinen waar bedrijfsmatig dieren worden gehouden (zoals maneges, zorg- en kinderboerderijen, dierentuinen en dierenpensions en -asiels) en zorginstellingen.

Vuurwerk afsteken mag alleen tussen 31 december om 18.00 uur en 1 januari om 02.00 uur. Als  je deze wet negeert, riskeer je een boete van €100,-.

Veiligheidstips

Rond de jaarwisseling zal de gemeente Arnhem aandacht besteden aan regels rondom vuurwerk. Dit gaat onder andere via social media gebeuren. Wij hebben alvast wat tips voor je om veilig de jaarwisseling door te komen:

  • Gebruik een aansteeklont en geen aansteker. Zo kun je beter afstand bewaren en gebruik je geen open vlam bij het vuurwerk.
  • Schaf een vuurwerkbril aan om te voorkomen dat je vuur in je ogen krijgt. Een kwart van de vuurwerkslachtoffers heeft letsel aan de ogen. De vuurwerkbril kun je bij je vuurwerk kopen maar je vindt ze ook bijvoorbeeld bij HEMA.
  • Zorg dat je vuurpijlen goed vastzet met een lanceerstandaard. Deze kun je bij je vuurwerk krijgen. Een pijl in een lege fles op een ongelijke straat zetten, is geen goed plan.

Overlast melden

Ervaar je overlast door vuurwerk, bijvoorbeeld omdat personen vuurwerk afsteken nog voor de jaarwisseling? Meldt dit dan bij de politie via telefoonnummer 0900-8844. Bij verdachte of gevaarlijke situaties kun je 112 bellen.

Meer over de jaarwisseling:

vuurwerk kijken in arnhem

2019 komt eraan! Hier koop je vuurwerk in Arnhem

Je moet nog even wachten voor het de verkoop in gaat, maar het is bijna tijd voor een nieuw jaar en ...

Inzameling afval rond de feestdagen 2018 in Arnhem: dit moet je weten

Sommigen van ons kunnen het vuilnis aan de straat zetten. Anderen hebben een container in de wijk wa...

Meer over

Gemeente

adv.