Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Betalen maar! 8 x fikse verkeersboetes voor fietsers in Arnhem

Door Jolinda van Alfen 2 juli 2020

Stel je voor: je hebt lekker met je vrienden geborreld, al dan niet op 1,5 meter afstand en stapt op je fiets naar huis. Ja, dat gammele ding dus. Bel stuk, lamp kapot, je kent het wel. Het zal je een zorg zijn, je wilt in één rechte lijn naar huis nu. Maar vergis je niet, want als fietser heb je je ook aan regels te houden, anders volgen verkeersboetes. En die zijn niet misselijk!

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

BOB?

We zeggen met zijn allen wel: ‘ja lekker, doe er nog maar een, ik ben op de fiets’. Maar wist je dat je ook op de fiets niet beschonken mag rijden? Heb je meer dan 0,54 promille alcohol in je bloed? Dan kun je een boete krijgen van €100,-. Echt waar. En fiets je ook nog gevaarlijk rond, kun je er nog wat bovenop krijgen. Werk je niet mee aan de alcoholcontrole? Kost je nog ’s €95,-.

Geen bel op je fiets? Ding, dong, dokken

Soms raak je al fietsend in van die situaties verzeild waarbij je even moet laten weten dat je er bent. Alhoewel een flinke JOEHOE! ook volstaat, is een fietsbel verplicht. Helemaal geen bel? €35,-. Wel een bel, maar werkt ‘ie niet? Oók een bekeuring van €35. Katsjing!

Optelsommetje

Even los van dat we eigenlijk allemaal wel weten dat fietsen in het donker zonder goede verlichting écht levensgevaarlijk is, kun je er ook aardig wat boetes voor krijgen. Voor- of achterlicht stuk: €55,-. En als je een handhaver treft met een slecht humeur, of jij hebt zelf een grote mond, dan kun je hier ook nog boetes voor krijgen: geen trapperreflectoren: €35,-, geen wielerreflectoren €35,- en is dat rode reflectieding aan de achterkant stuk: €35,-. Even tellen: da’s bij elkaar €160,-!

Verkeerde kant op

Even afsnijden om sneller op de plek van bestemming te zijn kan je duur komen te staan. Als je tegen rijrichting inrijdt en je wordt gesnapt kun je €55,- aftikken. Misschien vanzelfsprekend, maar flik je dit kunstje op een autoweg of snelweg als fietser (het staat echt zo beschreven bij het openbaar ministerie), dan ‘geldt een hoger tarief’.

Niet daar!

Verboden je fiets te stallen. Als dat bordje er staat – het officiële verkeersbord dus – en je zet hem er wel neer? Dan zou het zomaar kunnen dat je €35,- over moet maken aan justitie. Zonde van je geld. En dat bord staat er waarschijnlijk niet voor niets. Zet je stalen ros dus voortaan maar gewoon in een van de fietsenrekken. Je fiets stallen bij het station waar het niet mag kan zelfs betekenen dat je fiets wordt meegenomen. Wekelijks worden rond het station Arnhem Centraal verkeerd gestalde (brom-)fietsen en scooters verwijderd. Dit doet de AFAC Arnhem (Algemene Fiets Afhandel Centrale Arnhem) in opdracht van de gemeente Arnhem. Je fiets ophalen kost je 35 euro. Doe je dit niet binnen drie maanden? Dan ben je de fiets kwijt. De gemeente Arnhem is dan de nieuwe eigenaar.

Even geduld aub

Bij sommige stoplichten moet je echt lang wachten. Maar heb je haast, ben je ongeduldig en steek je tóch over zonder te wachten op groen? Kan het je zomaar €95,- kosten. Pittig hè? En linke soep ook nog natuurlijk. Geduld mensen, is een schone zaak.

Bocht om, arm uit!

Hoe vaak heb je als automobilist bij rotonde in Malburgen gestaan, waar de fietsers niet aangaven dat ze af gingen slaan? En hoe vaak heb je als fietser als een halve ‘zot’ je arm uit gestoken om aan te geven, stoppen, ik kom eraan, want ik ga hier oversteken! Het is een rottige rotonde voor alle weggebruikers. En niet je arm uitsteken als je afslaat… Kan je €35,- kosten. Dus!

Appen op de fiets

Al fietsend een appje sturen of nog even een telefoontje opnemen: sowieso niet slim, maar sinds juli vorig jaar is het ook echt verboden om je mobiele telefoon op de fiets te gebruiken. Kun je je niet inhouden? Kost je €95,-, zonde toch? Als automobilist betaal je trouwens 240 euro boete als je mobiel belt of appt achter het stuur. Het verschil tussen deze twee bedragen zit ‘m er in dat er bij een auto-ongeluk meestal een hogere schade (aan anderen) is dan bij een fietsongeluk.

Bron: Boetebase 2020 om.nl

Lees ook:

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.