Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Arnhem zet helemaal in op de trolleybus!

Door Tian van der Snee 21 oktober 2019

Arnhem is dé trolleystad van Nederland. Sinds de trolley in 1949 is geïntroduceerd, maken we er gretig gebruik van. En we blijven er gebruik van maken. In andere steden zijn ze niet te vinden, maar de gemeente Arnhem is niet van plan de trolley af te schaffen. In tegendeel, ze gaan er juist meer in investeren! 

Kort over de trolleybus

De eerste trolleylijn was lijn 1 die Velp, Oosterbeek en Arnhem met elkaar verbond. Daarna kwamen trolley’s die door andere Arnhemse wijken ging rijden. De trolley is zuiniger dan een bus met een dieselmotor, met name als deze voorzien wordt van groene stroom. Sinds kort bestaat de Trolleybus 2.0, deze bus kan minimaal 10 kilometer zonder bovenleiding rijden.

Milieuvriendelijker en gebruiksvriendelijker

De gemeente heeft plannen voor de trolleybus en legt deze bij de provincie neer. Arnhem wil dat de regio het schoonste openbaar vervoer blijft houden. Dit kan alleen maar als vanaf 2022 de trolleybus 2.0 volledig ingezet wordt.

Ooit gemerkt dat de bus niet toegankelijk genoeg is voor rolstoelgebruikers of mensen met een andere fysieke/verstandelijke beperking? Dit wil Arnhem aanpakken. Maar ook moet de bus gemakkelijker te begrijpen zijn voor buitenlanders en Nederlanders met een migratie-achtergrond. Als laatst wil de gemeente dat er een goedkope gezinskaart komt, om ervoor te zorgen dat kinderen sneller gewend raken aan het openbaar vervoer.

Meer en toegankelijkere buslijnen

Het moet makkelijker worden om als medewerker van een bedrijf met het openbaar vervoer naar werk te kunnen, vindt de gemeente Arnhem. Om dit te bereiken moeten kantorenparken (zoals IJsseloord 2) en P+R-locaties via buslijnen toegankelijker worden. Dit zorgt er ook voor dat de binnenstad nog beter bereikbaar is voor bezoekers die hun auto op een P+R terrein parkeren en met de bus naar het centrum willen.

Tot slot wil de gemeente dat al het busvervoer in de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland beter met elkaar in verbinding staat. Reizigers kunnen op deze manier zo snel mogelijk, veilig en betaalbaar door de drie provincies reizen.

Afwachten

Of deze wensen van de Gemeente Arnhem werkelijkheid worden, moeten we nog even afwachten. Zodra wij dit te horen krijgen, weten jullie het ook!

Ook leuk:

De trolley rijdt precies 70 jaar in Arnhem en zo ziet dat eruit

We hebben er vast allemaal een keertje ingezeten - de trolley. Arnhem is een echte trolley stad. Doo...

Arnhemse trolleybussen zonder bovenleiding? Het kan!

Arnhemse mysteries opgelost: dit is waarom wij (nog steeds) trolleybussen hebben

Toen in Arnhem: de Arnhemse trolleybussen door de jaren heen

adv.