Voor de echte kenner: een Ernèm dialect quiz

Het geet erop in Ernèm! Of nouja, eigenlijk niet. Want we moeten al een tijdje thuis bliefuh. Tijd voor vermaak, hoe zit het met jouw kennis over ons Ernumse taaltje? Wij hebben het woordenboek opengeslagen en tien Ernumse gezegden uitkozen om je te testen. Doe je mee? Het is gemakkelijker as-ta-j denk heur!

Makkelijk beginnen, vraag 1: wat betekent ‘Duir’ (‘ui’ als het franse ‘leur’ )?

Foto: Janneke Siemes, indebuurt Arnhem

A: deur

B: erdoor

C: daar

Het antwoord op vraag 1

Het goede antwoord is: C

Vraag 2: ‘Wùh houwèh ketak’

A: We houden van Keta

B: We houden contact

C: We houwen knetter hard

Het antwoord op vraag 2

Het goede antwoord is: B

Vraag 3: ‘Mojje un heis veur je treitah’

A: Wil je een heis van de sigaret?

B: Wil je een schop voor je kont?

C: Nou wegwezen voordat ik boos word!

Het antwoord op vraag 3

Het goede antwoord is: C

Vraag 4: ‘Die’s gemaak van kleinmènnekeszaad’

Foto: indebuurt Arnhem, Tian van der Snee

A: Wat een kleine man / vrouw

B: Die is slecht gemaakt

C: Die is gemaakt van klein zaad

Het antwoord op vraag 4

Het goede antwoord is: A

Vraag 5: ‘Wie me nie heb greut gebracht, ken me ook nie klein kijgu’

Beeld zittende oude man van Wim Kuijl
Foto: de Gelderlander, Marc Pluim

A: Iemand die ik nog nooit heb gezien, laat mij koud

B: Wie mij nog nooit ergens naartoe heeft gebracht, hoeft dit ook niet van mij te verwachten

C: Wie mij niet heeft groot gebracht, kan mij ook niet klein krijgen

Het antwoord op vraag 5

Het juiste antwoord is: C

Vraag 6: ‘Ze dachtuh dah ze der waereh, maar ze waereh der noh nieh’

A: Ze dachten het WK voetbal te winnen

B: Ze dachten dat ze er waren, maar ze waren er nog niet.

C: Ze waren iets vergeten.

Het antwoord op vraag 6

Foto: ANP

Het juiste antwoord is: B

Vraag 7: ‘Die gàste sin goed jung, die zitten ondor voetbal’

A: Zij kunnen goed voetballen

B: Die gasten zijn jong en zitten op voetbal

C: Die gasten zijn goed maar zitten niet op voetbal

Het antwoord op vraag 7

Foto: ANP, Olaf Kraak

Het juiste antwoord is: B

Vraag 8: ‘Gooi die plank us in het gat’

A: Rijd eens door

B: Leg die plank eens weg

C: Doe die deur eens dicht

Het antwoord op vraag 8

Het juiste antwoord is: C

Vraag 9: wat betekent ‘vrooien’ ?

A: vrouwen

B: rooien

C: eten

Het antwoord op vraag 9

Het goede antwoord is: C

Vraag 10: ‘Een peer van 40 keers’

A: Een peer voor 40 euro

B: Gloeilamp van 40 watt

C: Een peer van 40 cent

Het antwoord op vraag 10

Het goede antwoord is: B

Dat was ‘m! Viel best mee toch, of kun je wel een bijlesje Ernhems gebruiken? Sla dan snel het (digitale) woordenboek open dat wij ook gebruikt hebben. Had je alles goed? Vier je overwinning met het Ernhems volkslied.

Meer spellen? Doe ook:

  • Wil je spelen: dit heb je nodig voor een Arnhemse 30 Seconds

    Fanatiekelingen zijn al druk bezig met de spelletjeskast uitpluizen, want we moeten ons zoveel mogelijk binnen vermaken. Staat 30 Seconds...

  • Test je kennis: de Arnhemse gevelquiz

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Het mag weer! Naar deze feestjes kun je met oud en nieuw in Arnhem”

Het mag weer! Naar deze feestjes kun je met oud en nieuw in Arnhem

Oud en nieuw Arnhem 2023 feest feestjes FLOW Musis
Ga naar “De Coca-Cola truck, een mega stoomtrein en meer: dit is wat je kunt doen met Kerst in Arnhem”

De Coca-Cola truck, een mega stoomtrein en meer: dit is wat je kunt doen met Kerst in Arnhem

Aangeboden door Stichting Platform Binnenstad Arnhem

Ga naar “Leukste stage van Nederland: versterk de redactie van indebuurt Arnhem”

Leukste stage van Nederland: versterk de redactie van indebuurt Arnhem

Dionne redactie indebuurt Arnhem stage lopen

In onze gids

Ga naar “FortVier Schuytgraaf”

FortVier Schuytgraaf

  • Laakoever 401
  • Vrijetijd en uitgaan
  • Gesloten
Uitkijken over het water bij FortVierUitkijken over het water bij FortVier

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit gebreide tuniek** € 14,99”

True Spirit gebreide tuniek** € 14,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Thuiswerk: Medewerker klantenservice ING”

Thuiswerk: Medewerker klantenservice ING

  • Tempo-Team
  • Fulltime
Ga naar “Schoonmaker vakantiepark”

Schoonmaker vakantiepark

  • Actief Werkt! Uitzendbureau
  • Parttime
Ga naar “Klantenservice schade Nationale-Nederlanden”

Klantenservice schade Nationale-Nederlanden

  • Tempo-Team
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Hoger Beroep Bezwaar & Beroep”

Medewerker Hoger Beroep Bezwaar & Beroep

  • UWV
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Vacature Vastgoedadviseur Woningcorporatie”

Vacature Vastgoedadviseur Woningcorporatie

  • Continu Professionals
  • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Arnhem”

Kerstmarkt in Arnhem

  • Van 11 dec t/m 17 dec
Ga naar “Winter Wonderland”

Winter Wonderland

  • T/m 9 jan
Winter Wonderland
Ga naar “Wonderlijke Familie Kerstshow”

Wonderlijke Familie Kerstshow

  • 18 december 2022
Wonderlijke familie kerstshowWonderlijke familie kerstshow
Ga naar “Wandeling met gids – WALK ALONG – SNERTWANDELING”

Wandeling met gids – WALK ALONG – SNERTWANDELING

  • 11 december 2022
Ga naar “Pride Photo Exhibition: Celebrating The Unseen”

Pride Photo Exhibition: Celebrating The Unseen

  • T/m 18 dec