Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van animatie tot documentaire: Arnhem krijgt een eigen filmfestival

Aangeboden door Focus Filmtheater 6 juni 2019

Heb jij ook wel eens het idee dat bioscoopfilms steeds langer worden? Niet tijdens het Filmfestival van de Kortste Nacht in Focus Filmtheater. Geniet van prachtige korte films met uiteenlopende thema’s, en dat allemaal tijdens de kortste nacht van het jaar op 21 en 22 juni. In samenwerking met filmfestival Go Short en cinemaplatform Gelders DOEK presenteert Focus de beste korte films van dit moment, met uiteenlopende thema’s als animatie, familiefilms, mode en nog meer. Kirsten Ruber van Go Short vertelt waarom jij dit nieuwe Arnhemse filmfestival niet wil missen. 

Kirsten Ruber go short filmfestival arnhem
Kirsten Ruber, directeur van Go Short.

Filmtalent uit de regio

Filmfestival van de Kortste Nacht is een nieuw evenement in Arnhem, waarin – naast nationale en internationale films – filmprojecten worden getoond van talent uit de regio. Gelderland is namelijk rijk aan talentvolle filmmakers. De naam Go Short ken je wellicht wel van het filmfestival in Nijmegen. “Go Short is de enige partij in Nederland die zich exclusief richt op korte film,” vertelt Kirsten. “Tijdens Go Short in Nijmegen is beperkt ruimte voor regionaal talent, aangezien we in een internationale context werken. Omdat de regio veel talent in huis heeft, willen we in Arnhem niet alleen uitbreiden maar hen ook een centrale plek in het programma geven.” Focus en Go Short slaan daarom de handen ineen om Gelders talent in Arnhem te laten zien.

Kortstenacht

Programma

Ook jij bent natuurlijk van harte welkom tijdens het Filmfestival van de Kortste Nacht! Op 21 en 22 juni (tijdens de kortste nacht van het jaar) is er in Focus van alles te zien, van animatie tot documentaire en van fictie tot muziekvideo. “Ik vind natuurlijk alles de moeite waard, maar er zijn wel een paar echte hoogtepunten”, aldus Kirsten. Ga bijvoorbeeld op haar aanraden naar Oscar Shorts op vrijdag 21 juni. “Dan zie je een verzameling van korte films die allemaal genomineerd zijn voor een Oscar of er eentje gewonnen hebben.” Maar ook voor families is er iets te doen. Op zaterdag kun je om 14.30 uur genieten van een verzameling korte films speciaal voor de hele familie. “Korte film leent zich goed voor kinderen omdat ze een kortere aandachtsspanne hebben.” Ook GELDERS KORT is zeer de moeite waard, daar zie je al het regionale talent voorbij komen met hun films.

De filmfoto’s die je hieronder ziet zijn onderdeel van de filmblokken GELDERS KORT 1, 2 en 3. Ze zijn allen te zien tijdens het festival. Tekst gaat verder door onder de foto. 

Film: Sleepless Repeat Until Death
Film: Mind my Mind
Film: Mensendagen
Film: Koop een Nieuwe
Film: Do Not Sing to Me, My Beauty
Film: Dante vs. Mohammed ali
Film: Cheeck to Cheeck
Film: Anita's roedel
Film: Alpha
Film: The Boundless Luminosity of a Single Star

Off The Walls

Maar het absolute hoogtepunt wat Kirsten betreft? “Dat is absoluut Off The Walls.” Het filmfestival vindt namelijk plaats in de filmzalen maar ook daarbuiten. Tijdens de gratis urban filmwandeling Off The Walls op vrijdagavond 21 juni transformeren de witte muren van Arnhem naar een gigantische buitenbioscoop voor korte films. “We hebben een route uitgestippeld door de Arnhemse binnenstad die je samen met ons team kunt volgen. Wij lopen dan met een projector voor je uit en tonen de mooiste films op lege muren in de openbare ruimte.” Meelopen is gratis. Meld je wel even aan via Facebook als je mee wil wandelen!

Gelders Kort

Zoals je ziet is er van alles waar jij als bezoeker van kunt genieten, maar wat is nu eigenlijk de rode draad door dit festival? Dat is de nieuwe competitie Gelders Kort. Makers van al deze prachtige films maken namelijk kans op de Gelderse filmprijs het Gouden Hert. Dus wie weet zit jij tijdens het festival wel te kijken naar de prijswinnaar!

focus filmtheater arnhem winter
fotocredit: Focus Filmtheater

Experimenteren met korte film

Wat Kirsten betreft zijn korte films onderbelicht, terwijl ze juist zoveel mogelijkheden bieden. “Er is volop ruimte om te experimenteren in korte film. Je ziet bijvoorbeeld dat veel grote filmmakers begonnen zijn met het maken van korte films, of dat bekende producenten juist terugkeren naar het genre omdat ze dan weer wat vrije ruimte hebben om nieuwe dingen te proberen.” Nieuwe technieken als virtual reality zie je vaak als eerste voorkomen in korte films. De films die je tijdens het festival kunt gaan zien zijn daardoor niet ineens allemaal heel kunstzinnig of afwijkend: juist ook genres als animatie en commerciële films als videoclips worden gepresenteerd op het festival.

Daar wil ik heen!

Nou, goed plan! Dan nog even wat praktische zaken. Het filmfestival is twee dagen lang, op 21 en 22 juni. Op vrijdag begint de eerste voorstelling om 16.00 uur en de laatste voorstelling op zaterdag is om 22.00, gevolgd door een lekkere afterparty van Dagschotel. Het hele programma en info over de ticketprijzen bekijk je hier.


Meer over Focus Filmtheater ontdekken?

Focus Filmtheater bioscopen

Audrey Hepburnplein 1, Arnhem

Bekijk meer:bioscopen

adv.