Lezen na Netflix: The Walking Dead en Orange Is The New Black

Door Hilde Beunk 4 november 2017

Hebben jullie het schattige schandaaltje in de Allerhande een aantal weken geleden meegekregen? Het magazine van de Albert Heijn had heel hip een artikel over wat je kan koken voor je Netflix&Chill-avondje. Zo bijtijds als ze dachten te zijn, hadden ze heel lief naïef de plank net een beetje misgeslagen. Bij Netflix & Chill gaat het niet zozeer om het Netflixen, maar juist om het chillen. Want dat doe je namelijk heel dicht tegen elkaar en, eh, naakt. Juist, dat dus.

Misschien verwacht je het niet, of juist wel, van een bibliothecaris; ik ben een vervend Netflix-kijker. Van romantische komedies tot series over superhelden. En van Disney-films tot documentaires over Scientology, ik word er blij van. Maar dat gat hè, dat diepe donkere gat waarin je valt na de aftiteling. Heftig is dat. Maarrr, ik heb sinds kort de oplossing: je leest gewoon verder! En zo is er ineens een nieuwe online rubriek geboren: Lezen na Netflix.

The Walking Dead

Kort samengevat: een groep mensen probeert te overleven in een wereld vol zombies. En dat is… een uitdaging. Echte fans weten het, deze tv-serie is gebaseerd op de stripserie van Robert Kirkman. De tv-serie heeft een afwijkende verhaallijn, maar er zijn ook veel overeenkomsten. Heel gaaf; soms zijn zelfs complete scenes 1-op-1 overgenomen uit de stripboeken. Als je fan bent van The Walking Dead dan zijn de strips zeker een aanrader. Ze lezen heerlijk weg en zijn fijn donker.

netflix boeken series

Daarnaast zijn er ook romans door Robert Kirkman uitgebracht die zijn afgeleid van de stripserie. Hierin worden achtergrondverhalen verteld van verschillende hoofdrolspelers. En trouwens, zowel de romans als de stripserie van The Walking Dead zijn vertaald te vinden in onze Arnhemse bibliotheken. Liever de originele versies? Loop dan even binnen bij stripboekhandel De Noorman.

Orange Is The New Black

Het comfortabele leven van Piper in New York verruilt ze vijftien maanden voor een intens leven in een oranje overall in een vrouwengevangenis. Niet vrijwillig uiteraard, ze is veroordeeld voor het smokkelen van drugsgeld tien jaar eerder.

netflix boeken series
foto: ANP

Orange Is the New Black (of OITNB) is één van de populairste series op Netflix en is ook geproduceerd door Netflix. Er zijn inmiddels al vijf zeer goed bekeken seizoenen. De serie is gebaseerd op de autobiografie van Piper Kerman, waarin ze haar verhaal vertelt en een inkijk geeft in het leven van vrouwen binnen de Amerikaanse gevangenismuren. Het boek is een echte aanrader voor fans, maar zeker ook voor de niet-fans (zoals ik) van de serie. In het Nederlands is het boek vertaald naar ‘Oranje is het nieuwe zwart’ met als ondertitel ‘mijn jaar in een vrouwengevangenis’.

Ik ben benieuwd; ga je verder lezen na Netflix? Of houd je het gewoon bij Netflix&Chill? Hoe dan ook, veel plezier! En heb je suggesties voor de volgende ‘Lezen na Netflix’? Ik hoor ze graag!