Op verschillende plekken in Nederland vieren mensen op 1 juli Keti Koti: de feestdag die de afschaffing van de slavernij herdenkt en viert. Zo ook in Arnhem! In de aanloop naar de dag zijn er allerlei activiteiten in de stad waarmee mensen dieper ingaan op de betekenis en doorwerking van het slavernijverleden. Check hier het programma van het Keti Koti festival in Arnhem.
Keti Koti betekent letterlijk verbroken ketenen en staat dus symbool voor de afschaffing van de slavernij. In de voormalig Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen kwam hier op 1 juli 1863 een einde aan.
Hoe het is om zwart of van kleur te zijn
Francio Gaudelope vertelt in Rozet over hoe het is om zwart of gekleurd te zijn, over hoe dat is in Nederland en hoe de samenleving nu verder gaat. Ook spreekt hij over hoe politiek Nederland op inclusieve wijze ingericht kan worden. Het doel van deze lezing is dat Arnhemmers meer horen over de slavernijgeschiedenis en de doorwerking hiervan in de huidige maatschappij. Hartstikke leerzaam, dus! Deelname is gratis, maar meld je wel even van tevoren aan! De bijeenkomst is op dinsdag 21 juni om 19.30 uur in het auditorium.
Advertentie wordt geladen…
Bezoek aan het Openluchtmuseum
In het Openluchtmuseum in Arnhem is een tentoonstelling over Anton de Kom te zien. Hij was een belangrijke antikoloniale denker, schrijver, dichter en mensenrechtenactivist. Bovendien was hij verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het Keti Koti festival brengt het Comité 30 juni/1 juli Arnhem op 24 juni een bezoek aan de tentoonstelling. Je kan je aanmelden om mee te gaan en naderhand is er tijd om na te praten onder het genot van een kop koffie of thee. Vanaf 13.30 uur is er inloop bij de ingang van het museum, om 14.00 uur vertrekt de groep naar de tentoonstelling. Deelname is gratis! Let wel op: er zijn maar 20 plaatsen. Vol is vol!
Olivia Biswane neemt Arnhemmers tijdens het Keti koti festival mee in de doorwerking van het slavernijverleden. In haar lezing, op zaterdag 25 juni van 14.00 tot 16.00 uur, vertelt ze hoe het verleden van slavernij haar nu raakt op persoonlijk vlak. Deelname aan deze bijeenkomst is gratis en aanmelden kan hier. De lezing vindt plaats in het Auditorium in Rozet.
Foto ter illustratie: ANP
Advertentie wordt geladen…
Herdenking in Sonsbeek
Keti Koti wordt pas voor de tweede keer in Arnhem gevierd. De eerste keer was in 2021. Dit jaar herdenken Arnhemmers de afschaffing van de Slavernij in het Sonsbeekpark. De bijeenkomst is op 30 juni 2022 om 15.00 uur in de Ronde Weide.
De Ronde Weide in Sonsbeek. Foto: indebuurt Arnhem
Advertentie wordt geladen…
Voorstelling van toneelgroep Oostpool
De Arnhemse toneelgroep Oostpool geeft ter ere van Keti Koti een voorstelling over hoe zwarte vrouwen zichzelf zien en hoe anderen haar zien. Het koloniale verleden heeft daar namelijk invloed op. Vier zwarte vrouwelijke acteurs vertellen hun verhaal in ‘If a Black girl knew’. Het is een voorstelling over kracht, sisterhood en het verzet van de zwarte vrouw. De voorstelling is tijdens het Keti Koti festival in Arnhem te zien op 30 juni, 1 juli en 2 juli 2022 om 20.15 uur in Huize Oostpool aan de Nieuwstraat 58. Een kaartje kost €16,50 euro en dat is inclusief een Heri Heri maaltijd voorafgaand aan het stuk.
Om de afschaffing van de slavernij te vieren is op 1 juli 2022 het Keti Kotifeest bij Theater aan de Rijn op het Bartokplein. Jongeren die betrokken zijn bij Introdans geven er een performance, er is muziek van een brassband en een dj, en Stichting JAM verzorgt Surinaamse hapjes. Er mag gedanst worden! Voorafgaand aan het feest is er om 16.00 uur een ‘Makandra Tafra‘, waar mensen het gesprek mogen aangaan over hun eigen handelen en hun gevoelens in relatie tot het slavernijverleden.
Een Keti Kotiviering in het Afrika Museum. Foto ter illustratie: Afrika Museum
Keti Koti is voor iedereen, dus is er ook een Keti Koti Junior programma voor de kleintjes. Het Comité 30 juni/1 juli Arnhem maakte in samenwerking met Rozet, het Nederlands Openluchtmuseum en Introdans een speciaal lespakket voor de Gelderse basisscholen. Zo leren ze onder andere de vrijheidsdans met behulp van het filmpje hieronder:
Advertentie wordt geladen…
Lees ook:
Barbara Esseboom: ‘Keti Koti moet ook in Arnhem groots gevierd worden’
Misschien zie je het weleens op stickers, posters of flyers. Misschien vier je het ieder jaar óf je hebt er…