Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

BN’er Eric Corton vertelt over zijn nieuwe voorstelling: ‘in ieder verdriet en verlies zit iets moois’

Aangeboden door Het Gelders Orkest 6 januari 2020

Eric Corton staat op donderdag 16 januari met een heel bijzonder concert in Musis. Een voorstelling met méér dan alleen muziek. Een verhaal door het leven heen, voor jong en oud. Wij spraken de muziekliefhebber pur sang over dit concert met Het Gelders Orkest en over zijn leven.

TopPop kijken in het ziekenhuis

“Zonder muziek zou ik het leven ronduit saai vinden,” zegt Eric opgewekt. Niet gek dus, dat hij zijn hele leven al met muziek bezig is. Zijn playlist is niet veel veranderd door de jaren heen. “Vroeger stond mijn playlist vol met gitaar-herrie. Dat staat er trouwens nog steeds op, want daar kom ik vandaan en daar ben ik groot mee geworden. Ik ben in ’69 geboren dus mijn jongste herinneringen zijn: Mud, Sweet, Slate en Iggy Pop. Deze bandjes luisterde ik toen ik zeven was. Dit kan ik mij nog goed herinneren; ik lag in het ziekenhuis met een hersenvliesontsteking en mocht van de zuster naar TopPop kijken.” 

Ondanks het feit dat ik (in 1986) als punker (met gek haar en een gescheurde broek) een aanvaring had met de politie op het Gele Rijders Plein, hield ik van Shostakovich, Ravel, Chopard, Mozart en Beethoven.

Aanvaring met de politie op het Gele Rijders Plein

Klassieke muziek krijgt bij Eric evenveel eer als gitaar-herrie: “Klassieke muziek is altijd in mijn leven geweest. Bij mij thuis klonk zowel klassiek als jazz en van Herman van Veen tot Tom Waits door de speaker. Er is echt véél muziek in mijn leven geweest. De helft is altijd in mijn playlist blijven staan en klassiek is daar een groot onderdeel van! Dus ondanks het feit dat ik (in 1986) als punker (met gek haar en een gescheurde broek) een aanvaring had met de politie op het Gele Rijders Plein, hield ik van Shostakovich, Ravel, Chopard, Mozart en Beethoven. Mijn playlist is dus niet echt veranderd door de jaren heen.” 

Toch is er een kleine verandering in zijn playlist; de singer-songwriter liedjes op de gitaar. Vroeger vond Eric dat maar gekweel, inmiddels hij hierop terug gekomen: “Ik ben er de laatste twintig jaar toch wel de schoonheid van gaan inzien. Dus die zijn erbij gekomen.”

Eric Corton met het Gelders Orkest
Fotocredits: René Knoop

Het één versterkt het ander

Ouder worden met Eric Corton en Het Gelders Orkest is geen ‘gewone avond’ waarin wat muziek wordt gespeeld en vervolgens iets verteld. Het is een totaalbeleving; een persoonlijk levensverhaal en muziekstukken (van een componist die zijn hele leven gecomponeerd heeft) worden met elkaar verweven. Het repertoire wordt dus afgestemd op het verhaal en andersom. Uniek aan deze samenwerking met Het Gelders Orkest is dat Eric zijn eigen tekst met zijn verhaal rondom de muziek mocht schrijven, daar is hij erg dankbaar voor. “Het één versterkt het ander”, legt Eric uit: “Wat ik vertel zal ondersteund of verduidelijkt worden door de muziek die het orkest speelt. Ik haal een bepaald deel over het leven aan en dit ga je terug horen in de stukken van Beethoven. Een stuk van Beethoven die doof wordt klinkt anders dan een Beethoven die nét zijn eerste symfonie geschreven heeft. Dat is een totaal andere Beethoven.”

Bij Beethoven hoor je zelfs in het frivole iets getergds, dat is ook een onderdeel van mijn verhaal. Want het is niet per se leuk om ouder te worden.

Elke laag gevuld met levenservaring

Beethoven heeft geen gemakkelijk leven gehad, hij werd geslagen door zijn vader en gedwongen om piano te spelen. Eric hoort dit terug in zijn muziek: “Beethoven werd zesenvijftig en in al die jaren heeft hij heel, heel hard gewerkt! Ik heb het gevoel dat ik die gelaagdheid en strijd van het leven terug hoor in zijn muziekstukken. Bij Beethoven voel je dat iedere laag gevuld is met de levenservaring die hij heeft opgedaan. Het harde werken, het knokken achter die piano en het maken van zijn composities. Je hoort zijn ervaring in het ouder worden. Dit raakt mij en maakt dat ik zijn werk zo prachtig vind.”

Eric vertelt verder: “Als je alle werken van Beethoven naast elkaar zet, geeft dat een mooie dwarsdoorsnede van levensvreugde. Levensvreugde die je ook hoort bij Mozart maar totaal anders klinkt bij Beethoven. Bij Beethoven hoor je zelfs in het frivole iets getergds, dat is ook een onderdeel van mijn verhaal. Want het is niet per se leuk om ouder te worden.”

Ouder worden met Eric Corton en het Gelders Orkest
Fotocredits: René Knoop

In ieder verdriet zit iets moois

Ouder worden is ook iets moois, dit wil Eric ook benadrukken: “In ieder verdriet en in ieder verlies zit ook iets moois, neem bijvoorbeeld Beethoven die zijn gehoor verloor. Hij schreef het tweede deel van zijn Zevende symfonie toen hij bijná helemaal doof was. Een treurmars over hetgeen wat hij verloor, en tóch is deze muziek is zo ongelooflijk mooi! Als ik dit hoor denk ik: ‘hij heeft ook iets gewonnen met dat lijf, terwijl het hem tegelijkertijd iets ontnam’. Dit is beslist mijn favoriete stuk van de avond!”

 

Ouder worden met Eric Corton vindt plaats op donderdag 16 januari 2020 om 20.00 uur in Musis. Een samenwerking tussen Het Gelders Orkest, dirigent Josep Vicent, pianiste Daria van den Bercken en presentator Eric Corton.

Als je hier naartoe gaat geniet je niet alleen van muziek, je krijgt ook nieuwe inzichten, stof tot nadenken en misschien wel wat levenslessen voor 2020 mee. Bestel je tickets hier.


Meer over Het Gelders Orkest ontdekken?

Het Gelders Orkest vrijetijd en uitgaan

Velperbuitensingel 12, Arnhem

Bekijk meer:vrijetijd en uitgaan

adv.