Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom je rampentheater Club Catharsis in Huis Oostpool niet wilt missen

Aangeboden door Toneelgroep ECHO 14 november 2019

Vanuit je stoel zien hoe een ‘ramp’ zich voltrekt? Dat kan binnenkort in Arnhem, want toneelgroep ECHO & de Veenfabriek komen naar de stad met cathartisch rampentheater. Waarom jij daar ook bij wilt zijn? We zetten het voor je op een rij!

Laat je verrassen tijdens een avondje uit

Toneelgroep ECHO en De Veenfabriek zetten in deze voorstelling hun persoonlijke zoektocht centraal naar hoe te leven in een maakbare wereld. Ze laten zich inspireren door het idee dat we alleen in het aangezicht van de dood inzien wat er werkelijk toe doet. Hun stijl is punk-poëtisch, absurdistisch en eigentijds. Je krijgt tijdens een avondje uit dus van alles te zien wat je misschien nog niet kende, in ieder geval niet in die combinatie. Laat je verrassen!

Een mysterieuze club

Het stuk speelt zich af in een mysterieuze club. We zien een vrouw die wanhopig verlangt naar lijden om haar leven inhoud en zin te geven. Dit idee wordt doorgevoerd tot in het absurde. Ze komt in Club Catharsis terecht. Nachtmerries worden hier werkelijkheid, de lucht is dik van vervormde geluiden en vreemde muziek. Intens leed wordt omarmd in plaats van verdoofd.

Dit klinkt allemaal heel heftig, maar als je gaat kijken, begrijp je dat de theatermakers meer willen doen dan jou een avondje vermaken.

Zwarte humor

De voorstelling is een zwart-komische thriller. Naast dat je op het puntje van je stoel zal zitten, kun je ook een lach niet onderdrukken. Een heerlijke combinatie. Emotionele zuivering, de betekenis van Catharsis, doe je immers ook door te lachen, niet alleen te huilen.

Intens leven, hoe doe je dat?

We kennen allemaal wel het gevoel, dat je leeft, je dagelijkse leven en routine, maar het niet echt beseft. Theatermaker Lotte hierover: “Je bent er, maar alles trekt aan je voorbij en je kunt het niet vastpakken. Op de momenten dat ik iets verschrikkelijks meemaakte, voelde ik heel duidelijk wat leven was voor mij en wat er echt toe doet.” Die tegenstelling, dat iets ergs tegelijkertijd ook als prettig kan worden ervaren komt terug in de voorstelling.

Geen opgestoken vinger-theater

De theatermakers willen met de voorstelling een gesprek op gang brengen over hoe je nou intens kunt leven. “We willen echt niet zeggen, ga de pijn opzoeken om te voelen dat je leeft. Of besef eens even dat je leeft.” Zelf zijn ze ook nog zoekende naar zingeving en ‘echt leven’. Verwacht dus geen opgestoken vingertjes, of laten zien hoe het allemaal moet. Wat je wel kunt verwachten en niet wilt missen: een unieke, humoristische en muzikale voorstelling over een onderwerp dat ons allemaal aanspreekt: de zoektocht naar de zin van het leven.

Club Catharsis is te zien tot en met februari 2020 in de Nederlandse theaters. In Arnhem speelt toneelgroep ECHO op 20, 21 en 22 november voorstellingen in Huis Oostpool en op 31 januari in Stadstheater Arnhem. Kijk voor de speellijst en het bestellen van kaartjes op tgecho.com.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Toneelgroep ECHO. Meer over Toneelgroep ECHO ontdekken?

Toneelgroep ECHO

Bergstraat 35, Arnhem

adv.