Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Arnhem opgelet: dit wil je niet missen op vrouwendag bij Focus

Aangeboden door Focus Filmtheater 3 maart 2020

Op zondag 8 maart is het Internationale Vrouwendag en toont Focus de hele dag films door- en over vrouwen. (Maar zeker niet alléén maar voor vrouwen!) Over sterke vrouwen, talentvolle vrouwen, voorbeeldvrouwen, strijdlustige vrouwen en vakvrouwen. Vier Internationale Vrouwendag bij Focus en beleef een dag vol interessante voorpremières, films én Q&A’s met bijzondere gasten.

Wow. Focus draait op deze vrouwendag drieëntwintig verschillende films en ze zijn allemaal gemaakt door óf over vrouwen. Van de feelgood The Singing Club tot het wereldwijde project Woman, wat gaat over de levens van 2000 verschillende vrouwen uit 50 verschillende landen. En van een film over een vrouwelijke astronaut, genaamd Proxima tot het komische kostuumdrama Emma. De vrouwendag gaat om 10.45 uur van start en duurt de hele dag en avond.

Bekijk het gehele programma van vrouwendag bij Focus.

 Deze dag is méér dan alleen films kijken: er zijn interessante voor- en nagesprekken met inspirerende vrouwen. 

De chef van VPRO boeken leidt de eerste film in.

Om 10.45 uur is in zaal één de eer aan Katja de Bruin (chef van VPRO boeken) om de dag te openen. Ze gaat in op het boek ‘Onder moeders vleugels’, de wereldberoemde roman van Louisa May Alcotts. Katja las dit boek als jong meisje voor het eerst en heeft het daarna meerdere malen opnieuw gelezen. Ze zal ook iets gaan vertellen over het leven en werk van deze beroemde schrijfster. Aansluitend kun je genieten van de film Little Women.

Vragen aan een scenario- en kinderboekenschrijver

Om 11.00 uur komt de veelbekroonde scenario- en kinderboekenschrijver Tamara Bos langs in zaal twee. Ze komt samen met de jonge actrice Vita Heijmen, die de rol van Romy speelt in de film Kapsalon Romy. In deze ontroerende film neemt de jonge Romy haar dementerende oma mee op avontuur. Voor Vita was het de eerste keer dat ze in een lange speelfilm speelde, maar ze won wel meteen de prijs voor de beste actrice op het China International Children’s Film Festival (CICFF)! Tamara en Vita komen praten over de film en het publiek mag vragen stellen. 

Tekst gaat verder onder de foto!

vrouwendag Focus
Foto: Focus Arnhem

Luidkeels meezingen voor iedereen

Om 13.00 uur kun je in de entreehal van Focus luisteren naar de klanken van het Wereldvrouwenkoor. Dit koor wordt gevormd door vrouwen uit alle windstreken van de wereld. De dames hebben allemaal een waardevol lied uit hun eigen land aan het repertoire toegevoegd en die liederen worden in de oorspronkelijke taal gezongen. Zo staan er liedjes uit: Portugal, India, Vietnam, Estland, Indonesië, Spanje, Roemenië, Rusland, Italië en Nederland op het repertoire. Maar ook uit Georgië, Ireland, Turkije, Bosnië, Taiwan, Syrië, Duitsland, Tanzania en Brazilië. Dit mooie optreden is niet gekoppeld aan een film, dus dit is GRATIS en voor iedereen meegenieten en zingen!

Vragen aan een Nederlandse filmmaker

Om 13.30 uur kun je in zaal drie kijken naar de film; Leonie, actrice en spionne. Het fascinerende levensverhaal van Leonie Brandt die actief was als spionne voor de Nederlandse inlichtingendienst in nazi-Duitsland. Daarna kun je vragen stellen aan de maakster van film. Filmmaker Annette Apon studeerde in 1972 af aan de Nederlandse Film Academie. In 1968 was ze mede-oprichtster van het filmtijdschrift Skrien. De laatste jaren maakt Annette vooral documentaires. 

Introductie van de film Woman

Om 13.45 uur krijg je een Engelse introductie over de film Woman van Christine Taylor, oprichtster van storycraft.nl. Zij werkt nauw samen met Arnhem Together; dat zich richt op het opbouwen van een internationale community. Deze film wordt één keer vertoond voor het Engelstalig publiek (met ondertiteling en een Engelse introductie). En om 16.00 uur voor het Nederlandse publiek met een Nederlandse ondertiteling en een Nederlandse introductie van Malika Soudani. Haar motto luidt; ‘Wie niet luisteren wil, moet voelen’. 

Tekst gaat verder onder de foto!

vrouwendag Focus
Foto: Focus Arnhem

Een Q&A over de film Proxima

Wat zou jij willen vragen aan iemand die de ruimte in gaat? Dr. ir. Mindy Howard (54) was laatst nog te zien in de talkshow Op1 en nu kun je vragen aan haar stellen in Focus na de film Proxima. Om 15.45 uur in zaal twee. Na een carrière in de olie-industrie, hield Dr. Howard zich bezig het maken van het eerste (en tot op heden enige) psychologische ruimtetrainingsprogramma, genaamd ‘Inner Space Training’. Ze gaat de winnaars van de ‘Career Astronaut’ competitie trainen, coachen en begeleiden tijdens hun ruimtevlucht in 2023. Zij zal dus als eerste Nederlandse vrouw de ruimte in gaan. Dit jaar verscheen ook haar boek ‘Blast Off! Train als een astronaut voor succes op aarde.’ Geïnteresseerd in dit boek? Je kunt op zondag 8 maart een gesigneerd exemplaar kopen voor 20 euro!

Introductie van de film Sibel

In zaal drie wordt om 15.50 uur de film Sibel kort ingeleid door Nurten Özdemir. Zij is één van de gedreven dames achter Stichting Keyf. Deze stichting helpt groepen die het lastig vinden om mee te doen in de Nederlandse samenleving. Hiervoor organiseren zij projecten, cursussen en bijeenkomsten. 


Meer over Focus Filmtheater ontdekken?

Focus Filmtheater bioscopen

Audrey Hepburnplein 1, Arnhem

Bekijk meer:bioscopen

Lees ook:

assepoester bruidsmode arnhem

Eelco van Assepoester: ‘Bruidsjurken verkopen is rock-‘n-roll’

Wil jij géén prinsessen-look maar een rock-'n-roll-look op je trouwdag? Dan moet je naar Assepoester...
Een rondje groen in de week zonder vlees

Durf jij een rondje groen? ’t Zusje daagt je uit!

’t Zusje is uitgedaagd om van 9 tot en met 15 maart a.s. mee te doen aan de Nationale Week Zonder Vl...
4-D Optiek in Arnhem voor gratis oogcheck

Help! Moet mijn kind een bril? Doe de gratis oogcheck

De ogen van kinderen hollen met volle vaart achteruit. Steeds meer kinderen zien slecht in de verte....

adv.