Superhip in Arnhem: Bikram yoga. Wat is dat eigenlijk?

Door Brechtje van Dam 25 mei 2017

Het lijkt de nieuwste rage op sportgebied in onze stad: bikram yoga. De bikram yoga studio’s schieten als paddestoelen uit de grond. Leuk dat het zo hip is, maar wat is het eigenlijk?

Wat is bikram yoga?

Aan de Beekstraat zit Bikram yoga Arnhem en ook sportschool Indoor Action biedt sinds kort speciale hot yoga sessies. In grote lijnen is bikram yoga eigenlijk het uitvoeren van yoga oefeningen in een sauna. Oke, je zit niet echt in een sauna, maar wel in een speciale ruimte die verwarmd wordt tot wel 40 graden. De luchtvochtigheid in de ruimte is ook hoog, waardoor je eigenlijk ook zonder te bewegen aardig hard zweet.

Wat heb je daar nou aan?

Volgens sommigen heb je een heleboel aan bikram yoga. Door de warmte zweet je veel en ontdoet je llichaam zichzelf van afvalstoffen. Daarnaast zijn de yogaposities gemakkelijker uit te voeren door de warmte. Je kunt namelijk soepeler bewegen omdat je spieren warm zijn. Ook wanneer je korte spieren hebt omdat je nog een yoga-beginner bent kun je dan de houdingen aannemen. Er zijn bovendien mensen die beweren dat het helpt tegen blessurepijn en rugklachten.

bikram yoga
foto: ANP

Zweten, zweten, zweten

Bikram yoga wordt uitgevoerd in zo min mogelijk kleding, met name omdat je zoveel zweet. Mannen dragen vaak alleen een korte broek of een hemd erbij, vrouwen vaak een korte yogapants en sport bh. Met teveel kleding aan is een bikram sessie moeilijk vol te houden.

De nadelen

Er zijn mensen die juist waarschuwen voor bikram yoga en de nadelen ervan. Het is niet alleen maar goed voor je lijf als je deze yoga-experts moet geloven. Dat zou vooral te maken hebben met de warmte. Een bikram sessie duurt negentig minuten en je neemt ongeveer 26 verschillende posities aan. Dat is volgens sommigen veel te zwaar voor een beginner. Je kunt daardoor misselijk worden of zelfs flauwvallen.

Toch bieden veel bikram yoga studio’s de lessen gewoon aan iedereen omdat zij benadrukken dat ieder zijn eigen tempo kan aanhouden. Je kunt een positie overslaan of een mildere versie uitvoeren om je lichaam te ontzien.

Ademhaling en water

Durf jij het aan? Onthoud dan in ieder geval dat je gedurende de hele dag voldoende water drinkt zodat je niet te snel uitdroogt. Daarnaast is het belangrijk je bewust te zijn van je ademhaling tijdens de lessen, zodat je genoeg zuurstof binnen krijgt en niet duizelig wordt.


Meer over Indoor action ontdekken?

Indoor action sportcentra

Nu open08:30 - 17:00

Boekhorstenstraat 75, Arnhem

Bekijk meer:sportcentra

Meer over Bikram yoga Arnhem ontdekken?

Bikram yoga Arnhem yoga

Nu gesloten09:00 - 13:45

beekstraat 71, Arnhem

Bekijk meer:yoga

 

 

Meer over

Doen Sport

adv.