Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 tips van een pro: zo schiet jij ook het perfecte paddenstoelenplaatje

Door Jolinda van Alfen 1 november 2019

Het is je misschien al opgevallen: het is een supergoed paddenstoelenjaar! Ook in Arnhem kun je heel verschillende mooie exemplaren tegenkomen in het park bijvoorbeeld. Wij zien bij instagrammer Arnhemsmeiske, Janneke van der Pol in real life, waanzinnig mooie foto’s en hebben haar gevraagd, hoe schieten wij nou ook van die perfecte plaatjes? 

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Waar vind je ze?

Foto: Janneke van der Pol/ instagram @arnhemsmeiske

Als eerste vragen we Janneke natuurlijk waar zij de mooiste paddenstoelen tegenkomt. “Eigenlijk vind je paddenstoelen overal! Ze groeien waar zij het best hun werk kunnen doen. Elke paddenstoel heeft namelijk haar eigen functie in de natuur. Er zijn opruimers, netwerkers en (sluip-)moordenaars… Opruimers zitten vaak op dood hout. Zoek eens een omgevallen boom op. Met een beetje mazzel vind je een elfenbankje of een kleverig koraalzwammetje. Netwerkers gaan een samenwerking aan met bomen. En ze zijn daarin behoorlijk kieskeurig. Zo vind je eekhoorntjesbrood vaak in de buurt van eiken en is de vliegenzwam vaak te vinden bij berken en dennen.”

Wanneer vind je ze?

Foto: Janneke van der Pol/ instagram @arnhemsmeiske

Is het nu de beste periode om paddenstoelen te spotten of zijn we al te laat? Janneke: “Paddenstoelen houden van vochtigheid. De meeste paddenstoelen vind je in de herfst, na een periode van regen. Laat je dus vooral niet tegenhouden door een beetje nattigheid! Ga bij voorkeur vroeg op pad, het bos is dan nog heerlijk rustig en het licht op haar mooist.

Plat op de buik

Goed, we hebben een mooie paddenstoel gevonden. En nu? Janneke: “Paddenstoelen groeien meestal laag bij de grond en als je ze mooi op de foto wilt zetten, zul je door de knieën moeten. Of zelfs plat op je buik. Een paddenstoel van bovenaf kan best mooi zijn, maar de ware schoonheid van een paddenstoel zie je pas op ooghoogte. Ga dus door de knieën en kijk eens onder het hoedje van de paddenstoel. Zie je de plaatjes, buisjes, gaatjes of draadjes waarin de sporen verstopt zitten? Die onderkant van de paddenstoel kun je trouwens ook mooi zien door er een klein spiegeltje onder te houden.

Foto: Janneke van der Pol/ instagram @arnhemsmeiske

Respect voor de natuur

Foto: Janneke van der Pol/ instagram @arnhemsmeiske

Janneke benadrukt dat het belangrijk is om in het bos niet zomaar van de paden af te gaan, respect voor de natuur vindt zij belangrijk. “Paddenstoelen groeien nu eenmaal het liefst op beschutte plekken. Je zult daarom vaak een beetje moeten struinen om ze te vinden. Zet je voeten met zorg neer, zodat je zo min mogelijk vertrapt. Met een beetje tuinieren (wat blaadjes en losse storende takjes weghalen) is overigens niets mis. Zo creëer je een rustig beeld en komt de mooie paddenstoel nog meer tot haar recht.”

Goede voorbereiding

Janneke gaat goed voorbereid op pad. “Paddenstoelen fotograferen is niet het schoonste klusje. Ze groeien het liefst op vochtige en donkere plekjes en vaak niet meteen langs een mooi aangelegd pad. Bereid je goed voor en trek een regenbroek aan (zodat je overal kunt neerstrijken) of neem een vuilniszak mee. Zo’n kniemat voor het werken in de tuin is ook ideaal als je regelmatig door de knieën gaat voor een paddenstoel.”

Foto: Janneke van der Pol/ instagram @arnhemsmeiske

Neem eens een klein zaklampje mee

Ook al ga je overdag op pad, vergeet je zaklamp niet. Janneke legt uit waarom: “Omdat paddenstoelen vaak op donkere plekken groeien, kan een beetje extra licht nooit kwaad. Speel eens met de richting waar het licht vandaan komt; mooi zacht zijlicht of tegenlicht. En schijn ook eens met zo’n klein lampje ónder het hoedje van de paddenstoel. Kies bij voorkeur voor een wat warmer licht (niet van dat witte harde licht!). Laat je creativiteit de vrije loop!”

Foto: Janneke van der Pol/ instagram @arnhemsmeiske

Tips voor je camera

Tenslotte deelt Janneke nog wat tips over fotografen met een camera. “Heb je een spiegelreflex- of systeemcamera? Fotografeer dan bij voorkeur vanuit de diafragmavoorkeuze stand en zet je diafragma lekker laag. Zo krijg je een mooie zachte achtergrond en komt de paddenstoel echt een beetje los van haar omgeving.”

Wil je hier meer over leren? Kijk dan eens op de website van Arnhemsmeiske  of volg een keer een gezellige en leerzame workshop bij haar!

Foto: Janneke van der Pol/ instagram @arnhemsmeiske

Lees ook

Arnhemsmeiske Janneke: ‘ik droom zelfs over fotografie’

In januari gaf ze zichzelf een uitdaging. Elke dag een mooie natuurfoto op instagram posten. Haar ac...

Tof! Arnhems meiske Janneke is genomineerd voor de National Geographic fotowedstrijd

Een jaar geleden stuitten wij op haar mooie foto's op instagram. We spraken af en ontdekten een dame...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.