Wolven duiken steeds vaker op in de buurt van Arnhem. De dieren werden in de buurt van de stad gespot en ze kunnen gevaarlijk zijn. Maar hoe herken je een wolf? Wat moet je doen als je er een tegenkomt of als hij schade aanricht? Lees hier alles wat je moet weten met betrekking tot de wolf in de buurt van Arnhem.
Wolven gespot
Mensen spotten de afgelopen tijd op meerdere plekken nabij Arnhem wolven. Het dier werd op 11 december 2022 in Huissen, Angeren en Doornenburg gezien. In Schaarsbergen beet een wolf een pony dood. Dat de wolf op straat gesignaleerd is, kan ‘eng’ aanvoelen maar moeten Arnhemmers bang zijn voor het dier?
Nieuw bewijs: de wolf trekt rond in natuurgebieden vlakbij Arnhem
Dieren, Nieuws
Je hebt op de hei tussen Arnhem en Ede vast wel eens een schaapskudde gezien. Deze…
Advertentie wordt geladen…
Hoe herken je een wolf?
De wolven die in Nederland rondlopen zijn typische Europese grijze wolven. Als je denkt er een te zien, let dan op de volgende uiterlijke kenmerken:
Een krachtige hals, sterke borstkas en een slanke buik;
Lange poten;
Een beige, rossige, bruine vacht;
Een witte plek rondom de bek;
Een lichte wangvlek;
Witte strepen in het binnenoor;
Een lichte vlek aan beide zijden van de hals;
Een dikke staart die recht naar beneden hangt; Een donker, zadelvormig patroon op de rug.
Wolven zijn niet gevaarlijk voor mensen, maakte Maurice La Haye van het Wolvenmeldpunt duidelijk aan de Gelderlander. Volgens BIJ12 vormt het dier geen gevaar als je ze niet provoceert of voed. Omdat het schuwe dieren zijn, zullen ze mensen voornamelijk mijden. Het risico dat je ooit gebeten zult worden door een wolf, is verwaarloosbaar klein. Zolang wolven mensen als potentiële bedreiging zien, blijven ze op afstand. Daarom mag je wilde dieren, zoals wolven, niet voeren.
Wolven jagen vooral op dieren die ze makkelijk kunnen vangen. Hieronder vallen bijvoorbeeld schapen. De wolf maakt geen onderscheid tussen wilde dieren of dieren in gevangenschap. Daarom komt het soms voor dat schapen van een herder aangevallen worden door wolven. Je kunt je veedieren beschermen met wolfwerend raster.
Wolfwerende afrastering bij een schapenhouder, geplaatst om schapen te beschermen tegen de wolf. De afrastering bestaat uit schrikdraad waarbij vooral de onderlinge afstand en de afstand tot de grond van de draden belangrijk zijn om de wolf buiten het hek te houden. Foto: ANP / ROBIN VAN LONKHUIJSEN
De kans dat je een wolf in (de buurt van) Arnhem tegenkomt is klein. Gebeurt dit toch, dan is het vooral belangrijk dat je op afstand en kalm blijft. Als je een hond bij je hebt, lijn die dan aan. Loop de wolf niet achterna en als hij jouw kant opkomt, spreek dan luid en maak gebaren, dit schrikt de wolf af. Nog belangrijker: voer de wolf niet.
Heb je een wolf gezien in de buurt van Arnhem? Maak er dan een melding van. Op die manier kan het team van Wolven in Nederland een goed beeld krijgen van in hoeverre wolven in Nederland verblijven. Als je de kans krijgt, maak dan een filmpje of een foto van hier dier en stuur het beeldmateriaal mee met je melding. De locatie waar je de wolf zag is trouwens ook belangrijk. Heb je de informatie opgestuurd, dan checkt Wolven in Nederland of het daadwerkelijk om een wolf gaat. Het meldingsformulier vind je hier.
Foto ter illustratie: Unsplash
Advertentie wordt geladen…
Lees ook:
Toen in Arnhem: het hertenkamp in park Sonsbeek
Het hertenkamp is al ruim 120 jaar een vertrouwd plekje in park Sonsbeek in Arnhem. Zelfs zo vertrouwd, dat stadsgenoten…