Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hondenbaasjes: let op voor giftige groene eikels in Arnhem

Door Jolinda van Alfen 22 augustus 2019

Denk je na de eikenprocessierups van de eikenellende af te zijn, maar nee hoor. Nog iets van eiken waar je voor op moet passen: giftige groene eikels. Niet gevaarlijk voor jou, maar wel voor je trouwe viervoeter.

Groene eikels zijn nog onrijpe eikels. Deze vallen nu veel van de boom door de droogte en warmte van de afgelopen maanden. Voor dieren zoals schapen, geiten, paarden, koeien en honden zijn groene eikels giftig. Let dus op als je hond met z’n natte snuit een berg eikels induikt of onder een eikenboom de grond afzoekt. Schapen en geiten eten graag eikels; paarden en koeien eten de eikels en het blad vooral als er weinig gras is, bijvoorbeeld door de droogte.

Groene eikels

In groene eikels zit veel tannine. Dit kan zorgen voor schade aan darmen, nieren en bloedvaten. Ook de groene bladeren van de eikenboom bevat veel tannine. Dieren met een eikelvergiftiging worden sloom, eten slecht en kunnen o.a. buikpijn, bloederige diarree en donkere urine krijgen. Honden kunnen ook misselijk zijn en gaan braken. Neem snel contact op met de dierenarts als je denkt dat je dier eikels heeft gegeten, waarschuwen De Klomp Dierenartsen en het LICG.

Op deze plekken extra opletten

Nog beter dan genezen is voorkomen. Let dan ook op dat je je dier niet in weides laat waar veel eikels vallen, bijvoorbeeld langs de N224 of in het bos. Op deze kaart van Arnhem kun je zien waar veel eikenbomen staan. Houd honden en vooral pups in de gaten dat ze de eikels niet opeten. “Overigens: ook rijpe, bruine eikels bevatten tannine, maar minder dan de groene. Ook rijpe eikels zijn dus ongezond”, aldus het LICG.

Lees ook:

Dierenarts Daan: ‘ik zou niet anders meer willen’

Als je al vanaf je vijfde roept dat je dierenarts wilt worden, is het wel zo fijn als het vak ook no...
neushoorn

En dat is 10! Neushoorn geboren in Burgers’ Zoo (VIDEO)

Beschuit met muisjes voor Burgers' Zoo: er is een breedlipneushoorntje geboren, vandaag donderdag 15...

Meer over

Dieren

adv.