Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tobias’ ideeën zijn oneindig: ‘Er is weer genoeg te doen op deze prachtige plek in Sonsbeek!’

Aangeboden door Brasserie de Boerderij 10 juli 2020

Terwijl zijn zaak noodgedwongen een aantal weken dicht moest, barstte deze ondernemer los! Bij Tobias Haagsma geen gebrek aan vindingrijke ideeën: verkleed als klunzige paashaas voor de camera, of door Arnhem toeren als cateraar. Het opnemen van een eigen nummer en langs verzorgingshuizen om ouderen op te vrolijken. Als hij maar niet thuis hoeft te zitten. “Begrijp me niet verkeerd, ik heb het fantastisch thuis met mijn gezin. Maar ik moet bezig blijven en onder de mensen zijn.”

Tobias kan het zich nog herinneren als de dag van gisteren. “We waren op wintersport in Oostenrijk”, vertelt hij. In het begin leek het zo erg nog niet, après-skiën kon immers nog gewoon. En zolang dat kan, lijkt er niets aan de hand. Maar de vakantievreugde sloeg om. Tobias: “We zeiden nog tegen elkaar; dit is flink mis.” En ja, bij terugkomst was de pandemie ook een eigen leven gaan leiden in ons kikkerlandje. “Op 20 maart zou ik met mijn compagnon Frans Gazendam en nog wat vrienden vertrekken voor een korte vakantie naar Barcelona, dat kon ook niet doorgaan.”

Het was het begin van een heftige periode. Alle horeca moest sluiten. “Wat nu? Ik heb vijfentwintig man personeel in dienst?”, stelt Tobias opnieuw met geëmotioneerde stem. Het heeft duidelijk een flinke impact gehad. “Ik besloot direct om een spandoek te laten maken, want de levertijd was één week. Ik bleek net op tijd met het regelen, want daarna kwam de intelligente lock down.”

Met het spandoek en de harten wilde Tobias zijn steun betuigen aan alle Arnhemmers. Foto: Brasserie de Boerderij.

Stilzitten kan niet

De horeca was gesloten, maar Tobias ging niet bij huis zitten. Hij kon aan de slag bij Berendsen Hekwerken. “Stilzitten is niets voor mij!” In de werkplaats stond dagelijks de radio aan. “Eenzame Kerst van André Hazes kwam voorbij, dit raakte me. Met Pasen in aantocht, wat naar verwachting niet door zou gaan, had het nummer ineens een dubbele lading. Ik voelde mij ook alleen, want het feest viel in duigen, mijn zaak zat dicht en mijn personeel zat thuis. Hoe eenzaam wil je het hebben?” stelt de ondernemer.

Eenzaamheid leidt tot creativiteit

Tobias kon zich helemaal vinden in de tekst van Hazes, het bracht hem op een idee. “Samen met Emile Hartkamp dook ik de studio in om het nummer te verbouwen tot een eenzame Pasen. Het Paashaaspak had ik al thuis liggen, die had ik vóór de coronagekte aangeschaft, bedoeld voor de Paasviering. Direct ontstond het idee om ook een clip op te nemen.” Zo gezegd, zo gedaan. “Op 8 april was ik jarig, de volgende dag doken we de studio in, direct daarna schoten we een clip. Want het moest vóór 12 april klaar zijn.”

Daarna kreeg hij de smaak te pakken. Tobias liet zijn cateringwagen uitbreiden met een volwaardige stereo installatie en besloot verzorgingshuizen langs te gaan. “Ik wilde de mensen opvrolijken door een showtje weg te geven in mijn Paashaaspak. Want ik wilde iedereen gewoon weer vrolijk zien. Iedereen was negatief, inclusief ikzelf.” Zo is Tobias ongeveer veertig locaties af gestruind in zijn Paashaaspak. “Het is fijn om iets te kunnen betekenen voor anderen. Ergens was het ook best vreemd, want ik heb bewoners zien lachen en omstaanders zien huilen.”

Klaar met de Paashaas

“Daarna was ik wel klaar met die Paashaas”, zegt de ijverige ondernemer. “Wat gaan we nu doen met de horeca? Het lag wel érg lang stil!”, aldus Tobias. De twijfel sloeg toe, ook bij de goedlachse horecaondernemer. “Het was niet grappig meer, het hakte er flink in. Ook op persoonlijk vlak.” Maar hij raapte zichzelf weer bij elkaar. Tobias: “Ik ben als cateraar rond gegaan, ik heb voor Paashaas gespeeld, gezongen om de mensen op te vrolijken, wat nu? Er moest iets gebeuren want de agenda stond bomvol en ineens was hij leeg tot en met december! Ik heb zes zaken gehad, dan leer je het wel om dingen in te calculeren, maar zó slecht had ik het ook niet verwacht.”

Machteloos

Deze periode liet Tobias niet koud. “Je voelt je machteloos, wat ervoor kan zorgen dat je opstandig wordt. Ik heb dan ook dingen gezegd die achteraf niet zo slim bleken te zijn. Maar je moet woorden altijd in de juiste tijdsgeest plaatsen.” De knop moest weer om. “Ik moest positief blijven! Van mezelf, maar vooral voor mijn personeel. Want als ik het niet meer zie zitten, hoe moeten zij zich dan voelen?” Hij besloot om de Brasserie een opknapbeurt te geven. “Ik trommelde iedereen op en verdeelde taken. Wie met een kwast overweg kon, ging schilderen, een ander ging kantjes maaien. Zo hebben we met zijn allen de hele tent opgeknapt. Want voor mijn personeel ga ik door het vuur, sommigen werken hier al vijftien jaar.”

Dat Tobias gek is met zijn personeel blijkt, hij tovert bij iedereen een glimlach op het gezicht. Foto: indebuurt Arnhem
Dat Tobias gek is met zijn personeel blijkt, hij tovert bij iedereen een glimlach op het gezicht. Foto: indebuurt Arnhem
Dat Tobias gek is met zijn personeel blijkt, hij tovert bij iedereen een glimlach op het gezicht. Foto: indebuurt Arnhem
Dat Tobias gek is met zijn personeel blijkt, hij tovert bij iedereen een glimlach op het gezicht. Foto: indebuurt Arnhem

Opkrabbelen na de crisis

Zijn zaak was weer helemaal fris. Eind mei kwam het verlossende bericht dat de horeca weer open mocht. “Ineens mochten we weer terug naar het normaal, maar gaan we dat halen? Die agenda was nog steeds leeg…” Volgens de Arnhemse ondernemer komt het op momenten als deze weer aan op het oude vakmanschap. Tobias: “Je moet je gasten in de watten leggen en klaar staan voor diegenen die je boterham betalen. Bestek, muziek, de temperatuur, de aankleding, hetgeen wat je serveert: alle factoren moeten kloppen, want je verkoopt beleving!”

Ook de binnenkant van Brasserie de Boerderij heeft een andere uitstraling gekregen. Foto: indebuurt Arnhem
Ook de binnenkant van Brasserie de Boerderij heeft een andere uitstraling gekregen. Foto: indebuurt Arnhem
Ook de binnenkant van Brasserie de Boerderij heeft een andere uitstraling gekregen. Foto: indebuurt Arnhem

En nu vooruit!

Brasserie de Boerderij zit niet stil en kijkt vooruit. Tijdens het klussen zijn originele ideeën ontstaan. “In het begin waren alleen gezinnen welkom in de horeca, dit bracht mij op het idee om een sjoelmiddag te organiseren, op 16 augustus aanstaande”, vertelt Tobias. “Medewerker Tom Temmink kwam met het geniale idee om blind dates te introduceren. Wil je hieraan meedoen? Zorg dat je erbij bent op 22 augustus. Op 30 augustus is er een springkussenfeest bij de Brasserie. Ook de volwassen kinderen mogen een sprongetje wagen.” Kortom, voorlopig is er genoeg te doen bij dit prachtige plekje in Sonsbeek.

Live muziek

Ook leuk: Elke zaterdag tussen 17.00 uur en 20.00 uur zingt Anne van Londen de sterren van de hemel middenin Sonsbeek. En iedere zondag tussen 14.00 uur en 17.00 uur draait DJ Lourens bij Brasserie de Boerderij.

Lees ook:

Weekendtip van Lourens: de nieuwe bar van Brasserie de Boerderij

Lourens, gastblogger van Indebuurt en bekend van Let Us Stay For A Day schrijft graag met passie ove...
Brasserie De Boerderij

6 x waarom dit de perfecte locatie is voor jouw feest

Verscholen in het Arnhems groen ligt een prachtige Boerderij. Je bent er vast weleens geweest tijden...

Lourens is pakketbezorger en dj: ‘Ik ga niet thuiszitten’

Lourens Trimp - ook bekend als DJ Lourenz - had ineens een lege agenda. "Dat doet ontzettend veel pi...

Ja ik wil! Brasserie de Boerderij is jarig en trakteert

OMG! Ja, je leest het goed. Brasserie de Boerderij bestaat 15 jaar. Wie jarig is trakteert! Brasseri...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Brasserie de Boerderij. Meer over Brasserie de Boerderij ontdekken?

Brasserie de Boerderij restaurants en horeca

Geopend11:00 - 21:00

Parkweg 2, Arnhem

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.