Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ton en Thea van DAT: ‘Ze verklaarden ons drie jaar geleden allemaal voor gek’

Aangeboden door DATreinigers Wassalon en Stomerij 26 juni 2020

Sommige ondernemers zijn al jaren in Arnhem te vinden. Zo ook Ton (64) en Thea (63) Aalders van DAT Reinigers. Werken als goudsmid of in een cafetaria en van een eigen catering tot eigen restaurant: niets is hen te gek! “Alles valt te leren”, luidt Ton’s motto. Niet verwonderlijk, want ze hebben dit meerdere keren waargemaakt.

“Ik kom niet uit een ondernemersfamilie, maar mijn ouders leerden mij al van jongs af aan om hard te werken voor mijn centen”, vertelt de 64-jarige Arnhemmer.

Te duur als goudsmid

Eigenlijk wilde Ton goudsmid worden, daar is hij ook voor opgeleid. “Die opleiding duurde zes jaar. Daarna ben ik anderhalf jaar werkzaam geweest als leerling goudsmid. Op een goede dag had de juwelier geen plek meer voor mij. Ik ging op zoek naar een andere werkplek.” Maar het zat niet mee. “Als leerling was ik bijna overal te duur om aan te nemen, terwijl het geen vetpot was”, vertelt Ton. “In die tijd bestond er nog geen minimumloon, op zeventienjarige leeftijd verdiende ik ongeveer vijfenzeventig gulden per week.”

Ware liefde voor Thea en de horeca

Hij liep Thea tegen het lijf. “Ze werkte in een cafetaria bij haar ouders. Mijn liefde voor haar en voor de horeca begon vanaf dat moment te kriebelen.” Ze gingen samen de horeca in. “Ik heb als kelner gewerkt bij een gerenommeerd restaurant. Daarna hebben Thea en ik een eigen catering gehad, T&T (Ton en Thea) explosieve catering. Een explosief stel en exploderend snel”, zegt de man die dol is op woordgrapjes.

Daarna heeft het stel flink wat jaren een eigen restaurant gerund. “We hadden niet kunnen bedenken dat we ooit weg zouden gaan uit de horeca. Maar door de financiële crisis in 2008 liep de omzet in de horeca flink terug. Waar we voorheen honderd gasten verwelkomden, waren het er toen nog maar twaalf.”

Het verhaal gaat verder onder de foto>

DAT Reinigers: voor al je vuile wasjes, want niets is hen te gek! Foto: indebuurt Arnhem

Oude connecties bezorgen een nieuw avontuur

Door al die jaren in de horeca hadden Ton en Thea veel connecties. ” Ik had vernomen dat de eigenaren van de wasserette, waar ik altijd kwam, wilden stoppen. Direct ging ik erheen om te informeren en diezelfde middag besloten Thea en ik dat we dit moesten overnemen.” Maar Ton en Thea moesten nog wel de fijne kneepjes van het vak leren. “We liepen een aantal maanden mee als stagiaires”, zegt Ton.

Het duurde niet lang of er kwam weer een nieuwtje op zijn pad. “Stomerij One Day Cleaning aan het Velperplein ging ook stoppen, Het had direct mijn interesse, want een wasserette en stomerij in één is natuurlijk erg handig.” Het avontuurlijke stel ging opnieuw stage lopen, dit keer in de stomerij.

Het verhaal gaat verder onder de foto>

Deze advertentie is heel erg oud, het komt nog uit de oude wasserette die Ton en Thea destijds overnamen. Foto: indebuurt Arnhem.

Mensenwerk

En daar is DAT Reinigers ontstaan: De Arnhemse Textielreinigers. “Wasserij De Drieslag en One Day Cleaning, de bedrijven die wij overnamen waren 60 en 80 jaar geleden al in Arnhem opgericht. We proberen elke dag om de kwaliteit en service van beide zaken voort te zetten. Vandaar DAT wij gekozen hebben voor DATreinigers, De Arnhemse Textielreinigers, voor al het textiel”, zegt Ton. Achteraf is het geen rare wending geweest. “Het maakt niet uit of je een horecazaak of wasserette runt, de kunst zit ‘m in de omgang met mensen.”

Horeca ervaring komt goed van pas!

Hij doet er alles aan om met zijn klanten mee te denken. “Ik houd de lijntjes graag kort. Dus ik ben chauffeur, richt me tot de administratie en ik houd me bezig met de was. Hierdoor ken ik mijn klanten en kan ik nauwkeurig inspelen op situaties.” Ton geeft een voorbeeld: “Als ik voor het weekend bij een horecazaak kom en zie dat bijna alle linnen of theedoeken er doorheen zijn, weet ik dat het niet goedkomt. Dus neem ik wat extra mee.” Die jarenlange horeca-ervaring komt het stel dus goed van pas!

Het verhaal gaat verder onder de foto>

Partners en collega’s in voor en tegenspoed. Foto: inbuurt Arnhem

Voor gek verklaard

“We hebben geen kinderen, daar hebben we destijds bewust voor gekozen. Je moet er tijd voor hebben en dat hadden we niet. We waren immers altijd aan het werk. Het was óf een eigen zaak, of kinderen. Beide ging voor ons gevoel niet”, vertelt de 64-jarige Arnhemmer.

Er is dus niemand die de zaak over kan nemen. “We hopen over een paar jaar iemand te vinden, zodat ook wij kunnen genieten van onze oude dag. Mensen verklaarden ons drie jaar geleden al voor gek. Omdat we de stomerij hadden overgenomen en met DAT Reinigers begonnen.

Ton gaat in ieder geval niet stilzitten op zijn oude dag. “Dan word ik gek!” Als vrijwilliger in de horeca, dat lijkt hem wel wat. “Koffie zetten bij het Werfpaviljoen ofzo? Misschien ga ik wel weer iets doen als goudsmid”, zegt Ton enthousiast. En Thea? “Nee, Thea is er dan wel klaar mee, die gaat lekker thuis zitten.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door DATreinigers Wassalon en Stomerij. Meer over DATreinigers Wassalon en Stomerij ontdekken?

DATreinigers Wassalon en Stomerij klusbedrijven

Gesloten09:00 - 12:30

Eusebiusbinnensingel 5, Arnhem

Bekijk meer:klusbedrijven

adv.