Stefan is uitvaartbegeleider: ‘in dit vak komt alles wat ik graag doe samen’

Door Jolinda van Alfen 21 september 2018

Elke dag te maken hebben met de dood. Hoe hou je dat vol? En waarom zou je dat willen? We vroegen het aan Stefan Boddenberg (30) sinds deze zomer zelfstandig uitvaartbegeleider in Arnhem en omgeving.

Hij miste in zijn vorige baan het laatste stukje. “Ik heb jaren in de verpleging gewerkt. Het contact met patiënten en hun naasten vond ik belangrijk. Met name als patiënten zo ziek waren dat het afscheid nabij was. Je hebt dan mooie en waardevolle gesprekken. Ik miste alleen het stukje dat na het overlijden kwam, was daar nieuwsgierig naar. Had het gevoel dat het niet af was.”

Regelen en organiseren

Nadat hij door een kennis die zelfstandig als uitvaartondernemer werkt een dag mee mocht draaien wist hij waar zijn toekomst ligt. “Ik vind het een prachtig vak, dat je zo dichtbij mensen mag zijn en hen mag begeleiden in een periode die enorm heftig is.” Het gevoel voor anderen echt iets te kunnen betekenen had Stefan al langer. Zijn keuze voor de verpleging was dan ook niet zo vreemd. “Ik heb met veel plezier en voldoening in de zorg gewerkt, in verschillende ziekenhuizen en in de wijkverpleging. De laatste jaren stond ik minder aan bed maar was ik werkzaam als cliëntadviseur. Daarbij ontdekte ik dat ik het leuk vind cliënten te ontzorgen door de juiste zorg voor hen te regelen en organiseren.”

Veelzijdig vak

Die kwaliteiten kan hij nu ook goed inzetten. “Het vak van uitvaartbegeleider is zo veelzijdig. Je moet organisatorisch goed zijn, maar je ook goed kunnen inleven in de ander. Daarbij wel met gepaste afstand. Je moet betrokken zijn, maar niet te emotioneel.” Hoe zorgt hij ervoor dat hij niet wordt geraakt door al het verdriet wat hij tegenkomt? “Het kan niet anders dan dat je wel geraakt wordt, maar je moet niet vergeten dat jij de belangrijke taak hebt om het afscheid in goede banen te leiden.”

Foto: Kimberly ten Bras

Ontladen met muziek

Als Stefan na een emotionele werkdag thuis komt is het belangrijk dat hij goed kan ontladen. “Ik kan goed praten met mijn vrouw, een fijne thuisbasis is belangrijk in dit vak. Verder vind ik het prettig om te ontladen door met muziek bezig te zijn, of lekker te gaan squashen. Zo neem ik afstand en ben ik niet nog dagenlang met mijn werk bezig.”

Dat werk kan 24 uur per dag doorgaan. “Ik vind het belangrijk om altijd goed te bereiken te zijn. Als zelfstandige is het prettig dat ik niet gebonden ben aan tijdschema’s. Elk afscheid is weer anders, dan wil ik niet op de klok kijken als we de wensen van de overledene en nabestaanden doorspreken. Het moet een waardevol afscheid zijn, dat is voor de nabestaanden zo ontzettend belangrijk.”

Taboe rondom de dood

Dat mensen zich daar steeds meer van bewust zijn kan Stefan wel beamen. “Het taboe rondom de dood wordt minder groot. Wat veel mensen nog niet goed beseffen is dat je zelf een keuze hebt hoe je het afscheid wilt invullen. Vaak wordt er door een verzekering een uitvaartonderneming aangedragen, maar je kunt daar ook een eigen keuze in maken.” Vooral als je niet de standaard uitvaart met een plak cake na afloop wilt is het handig om een zelfstandige uitvaartbegeleider zoals Stefan in te schakelen.

“Er is heel veel mogelijk. Ik kan mensen meenemen in het proces van waardevol afscheid nemen en daarbij allerlei mogelijkheden laten zien. Van een afwijkende locatie, een afscheidsdienst kan ook in iemands achtertuin of misschien wel in zijn  of haar favoriete restaurant, tot een bijzondere kist. Willen mensen een traditionele uitvaart, dan kan dat ook.”

Meer weten over Stefan en zijn werk? Check dan zijn website.

Andere ondernemers die wij spraken:

hello urban jungle sjarai ondernemer uitgelicht

11x dit vonden jullie de leukste Arnhemse ondernemers op indebuurt

Elke week nemen wij de tijd om een Arnhemse ondernemer even in het zonnetje te zetten. Iemand met ee...

 

 

 

adv.