Bootcamproutes in Arnhemse stadsparken: ‘Kies je eigen sportniveau’
Het jaar 2020 gaat niet de boeken in als Sportjaar van de Eeuw. Sportscholen en -verenigingen moesten hun deuren sluiten…
Zeepatelier Botma & Van Bennekom bestaat alweer vijf jaar, maar sinds dit najaar heeft het atelier ook een eigen winkel. Middenin het Modekwartier. “We verkochten onze producten via retailers en onze webshop. We communiceerden via social media en onze site. Daardoor bleef alles lang conceptueel en dat voelde toch afstandelijk. We hadden behoefte aan contact en nu hebben we gewoon onze eigen winkel!”
Het begon allemaal op een markt in La Palma. Rianne Botma (33) en haar vriend Niels Gooijer (35) kwamen langs een kraam van een Duitse hippie, helemaal vol met handgemaakte zeep. ”Er hing zo’n geur waar je wel op af móést lopen.” Eenmaal bij de kraam kocht Rianne allerlei producten. ”Ik herinner me dat de zeepjes an sich eigenlijk best saai waren. Maar waar ik me enorm over verwonderde, was dat die mevrouw alles zelf maakte. Ik wist helemaal niet dat dat kon, zelf zeep maken!”
Eenmaal terug in Nederland, was Rianne helemaal geïnspireerd. ”Ik droomde ’s nachts dat ik een eigen zeepkraam had en steeds was uitverkocht.” Ze besloot letterlijk haar dromen na te jagen. ”Ik kocht een hele hoop boeken en belde een van mijn beste vriendinnen, Simone van Bennekom, om haar bij het plan te betrekken.” Je raadt het al: zo werd Botma & Van Bennekom geboren.
Tekst gaat verder onder de foto
Niet veel later nam Niels het stokje van Simone over. ”We kregen via familie een ruimte waarin we ons bedrijf op krachten konden te laten komen. We zaten toen op het industrieterrein naast de kartbaan in Duiven”, aldus Niels. Hoewel het zeepatelier op deze plek mooi groeide, kregen de twee ook behoefte aan zichtbaarheid. ”Wij wilden onze passie graag met anderen delen, maar dat kon niet op het industrieterrein. Wij wilden mensen over het ambacht en over onze zeep vertellen. Ze de geuren ervan laten opsnuiven.” Daarom begonnen ze de winkel.
”Het was echt spannend hoor! We dachten: gaan we dit echt doen?!” Toen Rianne en Niels de winkelruimte aan de Sonsbeeksingel toegewezen kregen, was de kop eraf. De winkel voelde van hen: ”We gingen gelijk freaken met het interieur. Na het proberen van 12 verschillende kleuren roze, realiseerden we ons dat je dingen soms gewoon moet doen. Kijk maar eens omhoog, dan zie je bijvoorbeeld een roze plafond! En dat zelfde gold voor onze winkel.”
Tekst gaat verder onder de foto
Toen het moment eindelijk daar was, voelde Rianne zich emotioneel: ”Het waren die kleine momentjes net voor we open gingen. Ik had zo uitgekeken naar het neerzetten van de schaaltjes met koffiebonen. Die staan er om je geur te neutraliseren na het ruiken van de zeep. Nu voelt het hier zo mooi en fijn, en dat heb je helemaal zelf gecreëerd. Dat maakt je echt trots!” Later had ook Niels een besefmomentje: ”Ik sloot de winkel af en zag de telefoon die die dag een paar keer was gegaan. We hadden natuurlijk al heel lang een telefoon, maar nu hebben we er een op déze plek. Mensen kunnen gewoon met een nummer naar onze winkel bellen! Toen voelde alles echt compleet.”
Tekst gaat verder onder de foto
Rianne en Niels bieden klanten en geïnteresseerden een kijkje in eigen keuken: ”Soms doet ons zeepatelier mij denken aan chocola”, vertelt Niels. ”In ons atelier zien mensen waar, waarvan en hoe wij onze zeep maken. We maken met iets heel simpels iets heel fijns. Daarom voelt het alsof wij mensen kunnen verleiden met onze zeep. Net zoals de vrouw met de chocola, in de film Chocolat.”
”Wij geloven dat je jezelf met drie goede basisproducten helemaal kunt verzorgen. Van jezelf scheren en je gezicht verzorgen, tot een massage geven.” Daarom maken Rianne en Niels zeep, balsem en olie. In verschillende geuren, maar met dezelfde natuurlijke bases. ”Wij hopen dat mensen via onze winkel onze wereld binnenstappen. Dat ze geïnspireerd raken om iets minimalistischer en duurzamer te leven, en dat ze leren vertrouwen op hun eigen natuurlijke schoonheid.”
In onze gids
Populaire rubrieken