Pim van Neighbourhood: ‘Een Arnhemse recycle maand met alle ondernemers zou tof zijn!’

Door Jolinda van Alfen 9 november 2018

Pim Wiggers van Neighbourhood ziet het al helemaal voor zich. Een Arhemse recyclemaand waar alle ondernemers in het centrum aan meedoen. “De Arnhem recycledays, hoe tof zou dat zijn? Eerst maar eens klein beginnen, bij mezelf.” Hoe en wat, dat vertelt hij aan indebuurt, in zijn mooie kledingzaak voor mannen.

“Het lijkt mij ontzettend mooi als ik in samenwerking met Arnhemse ontwerpers en kunstenaars een recycle-event zou kunnen opzetten. Dat de kleding die mensen inleveren, wordt gebruikt om nieuwe producten van te maken.” Hij heeft al kunstenaars en ontwerpers benaderd, maar voor dit jaar is het een beetje te kort dag om alle plannen uit te voeren. “Toch wil ik nu ook al aan de slag met mijn ideeën.”

Neighbourhood recycle days

Pim houdt van 10 november tot en met 12 december de Neighbourhood recycle days. “Als je bij ons oude kleding inlevert, mag je met 20 procent korting iets nieuws aanschaffen. Met de kleding die wordt ingeleverd gaan wij zelf aan de slag. We geven het een tweede leven. Een ander deel doneren we aan een goed doel. Wat je inlevert mag best beschadigd zijn, maar moet wel 100 procent natuurlijk zijn. Een mix van natuurlijke producten mag ook. Bijvoorbeeld een katoen-linnen shirt is ook helemaal oké.”

Duurzaamheid in kleding bij Neighbourhood

Het is niet voor het eerst dat Pim bezig is met het thema duurzaamheid. “Het begon eigenlijk toen ik naast mijn studie gezondheidskunde als bijbaan in de winkel the Globe ging werken. Ik zag daar een wollen trui die ik erg mooi vond. Tot dan had ik alleen ervaren dat een trui kriebelde en ging lubberen. Maar dit was van een totaal andere kwaliteit. Dat triggerde mij om meer naar materialen te kijken, naar de afwerking en hoe lang een kledingstuk mee kan gaan.”

Nu hij sinds een kleine twee jaar zijn eigen kledingzaak heeft zet hij dit nog meer door. “We zijn bij Neighbourhood altijd op zoek naar mooie merken. Producten die op een zo eerlijk mogelijke manier worden gemaakt. Ambachtelijk. Het zijn vaak de wat kleinere niche merken. Kleding geproduceerd in Europa. Hoe groter een merk, hoe lastiger het is om op een eerlijke manier te maken.”

tekst gaat verder onder de foto

Neighbourhood

Producten met eigen karakter

In zijn zoektocht naar deze merken, beseft Pim steeds meer dat hij kleding wil verkopen waar hij helemaal achter kan staan. “Neem nou bijvoorbeeld een jeans. We zijn steeds verder van de basis van dit product geraakt. Het is ooit ontwikkeld als werkkleding en moest dus tegen een stootje kunnen. De denim van vandaag heeft stretch en je koopt ze zelfs al met gaten erin? Ik snap dat niet. Vroeger werkte ik een hele zomer om die prachtige echte jeans te kunnen kopen. Die je vervolgens ook jarenlang kon dragen.”

Als twintiger was dat het Japanse merk Evisu. Nu ook te vinden in de winkel. “Naast de mooie basic kleding werken wij met kwalitatief verrassende producten, uitgevoerd in de juiste mix van verschillende stoffen.” Pim kiest voor kwaliteit, boven kwantiteit. “Het zou zo mooi zijn als meer mensen bewust worden van hun eigen koopgedrag. Waarom 10 keer per maand een nieuw shirt kopen, van met alle respect, slechte kwaliteit als je ook een geweldig mooie trui kunt kopen waar je jaren mee kunt doen? Als je bedenkt dat Nederlanders gemiddeld 40 kledingstukken per jaar weggooien, dat verdwijnt en dus niet wordt gerecycled is het denk ik ook echt wel nodig om ons best te doen hier iets aan te veranderen.”

Nog even over de actie

En daarmee komen we weer terug op het begin van ons gesprek. De recycle actie van Neighbourhood. Breng je katoenen denim, je linnen shirt, je leren jack of je wollen trui naar de winkel en ontvang 20 procent korting. Voorwaarde is dat het 100% natuurlijk producten zijn. Heb jij nog iets liggen dat je eigenlijk nooit meer draagt en wil je Neigbourhood helpen de wereld een stukje mooier te maken, kom dan naar de winkel dit weekend of komende maand. De actie loopt tot en met 12 december.


Meer over Neighbourhood ontdekken?

Neighbourhood kledingwinkels

Nu gesloten11:00 - 19:00

Rijnstraat 14b, Arnhem

Bekijk meer:kledingwinkels

adv.