Pepijn Putman komt van vijf generaties slagers: ‘geen eenheidsworst, dat is de truc’

Door Brechtje van Dam 28 juni 2017

Een slagerij, traiteur, broodjeszaak en dan verzorgen ze ook nog buffetten en barbecues voor grote groepen. Slager Pepijn Putman is van alle markten thuis. Daarom is Putman al sinds 1873 een groot succes en niet meer weg te denken uit Arnhem.

Slager worden, of toch niet?

Toen Pepijn een kleine jongen was, stond het voor hem nog helemaal niet vast dat hij de zaak van zijn vader en opa over zou nemen. “Ik wist eigenlijk niet wat ik wilde.” Hij volgde een studie voedingsmiddelentechnologie, wel een beetje in hetzelfde straatje dus. De studie vond Pepijn heel leuk maar in 2011 besloot hij toch slagerij Putman over te nemen. “Ik werkte daarvoor al in de winkel, hoor. In 2011 was het juiste moment om het zelf te gaan doen.”

slagerij putman

Pepijn en Laura

Pepijn runt de slagerij samen met zijn vrouw Laura. Zij had vanuit huis niks met de slagerij, maar komt wel uit een ondernemersnest. Laura werkte bijna tien jaar bij een ander bedrijf toen ze besloot toch Pepijn te willen helpen met de slagerij. “Dat was wel even spannend natuurlijk, maar het gaat meer dan goed. Thuis hebben we het wel eens over de zaak. Eigenlijk is dat wel fijn, om alles met iemand te kunnen bespreken.”

Beste rookworst

Je kent Putman misschien wel van de beste rookworst van Nederland. Die prijs won de slagerij alweer zes keer op rij. Volgens Pepijn is het geheim van zijn rookworst de eenvoud. “Het is eigenlijk een heel simpel recept maar het is gewoon degelijk. Goede kwaliteit, goede smaak.”

slagerij putman pepijn

Een eigen weg

Die eenvoud is niet altijd de beste weg om in te slaan volgens Pepijn. Hij werkt bijvoorbeeld niet met een kruidenmix zoals veel slagers doen. De specerijen koopt hij in bulk zelf op en bij Putman maken ze dan ook hun eigen kruidenmengsels. “Daardoor is de smaak uniek. Veel slagers doen hetzelfde qua smaak en daardoor wordt het allemaal eenheidsworst”, zegt Pepijn met een strak gezicht.

Alles bij Putman is vers want niks mag uit de diepvries komen. Ook werkt Pepijn bijvoorbeeld met een specifiek ras varkens. “Niet elk ras is hetzelfde, de een heeft meer vet bijvoorbeeld. Dat proef je echt.”

Met de tijd mee

De slagerij verandert ook, beaamt Pepijn. “Waar mijn vader en opa met kerst vroeger nog zo’n honderd varkensruggen bestelden voor rollade, mogen we nu blij zijn als we vijftien kilo verkopen.” Slagerij Putman gaat met de tijd mee en is daarom allerlei zaken erbij gaan leveren. Ze verzorgen volledige barbecues inclusief bijgerechten. Ook de traiteur loopt erg goed. “Mensen willen meer variatie en wij willen dat kunnen bieden.” Zelfs de glazen potten soep en saus die op de planken in de winkel staan zijn huisgemaakt.

slagerij putman

Kleine slager op komst

Pepijn en Laura verwachten in november een kindje. Of dat ook een slagertje gaat worden, weet Pepijn niet. “Mijn moeder zei altijd: jongen, doe het toch niet. Het is een heel druk leven. Ik ben het toch gaan doen en sta hier minstens zes dagen in de week. Ik vind het heel leuk, als dat niet zo was dan zou ik het niet volhouden. Dat ga ik ook straks tegen die kleine zeggen. Je moet het helemaal zelf beslissen.”

slagerij putman

“Lust jij een plakje worst?” De mevrouw achter de balie reikt een jong ventje een plakje aan. “Wat zeg je dan?”, vraagt zijn moeder streng. Een verlegen “dankjewel” komt uit het kereltje. De nostalgie bekruipt me. Een bezoekje aan de slager zal toch nooit echt veranderen.


Meer over Slagerij Putman ontdekken?

Slagerij Putman slagers

Nu open11:00 - 18:00

steenstraat 90, Arnhem

Bekijk meer:slagers

adv.