Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Naomi verruilde Aruba voor Arnhem om bevallingen vast te leggen: ‘Het bevalt me hier uitstekend!’

Door Jolinda van Alfen 5 april 2019

Ze heeft altijd al een fascinatie met bevallingen gehad. Dus toen de Arnhemse Naomi Vonk (25) als fotografe aan de slag ging, was geboortefotografie als specialiteit een logische keuze. “Het is zo mooi om nieuw leven vast te mogen leggen, terwijl de wereld gewoon doorgaat.”

Naomi verruilde haar geboorteland Aruba voor Nederland om te gaan studeren. “Het plan was verpleegkunde te gaan doen, misschien daarna verloskunde. Maar al snel bleek dat het verplichte vak rekenen echt niet mijn ding was.” En terwijl Naomi stopt met haar opleiding ontmoet ze haar man en raakt zwanger. “Best wel jong ja, ik was 19, maar voor ons voelde het allemaal goed. Mijn ouders schrokken wel even, ik ging naar Nederland voor mijn opleiding, niet om moeder te worden. Maar ze zijn er hartstikke blij mee en zijn zelf nog lekker jong opa en oma. Zo kunnen ze veel doen met de kleinkinderen.”

National Geographic fotowedstrijd gewonnen

Naomi is inmiddels zwanger van haar derde kind. “Mijn moeder is fotograaf en zij komt naar Nederland om de bevalling vast te leggen.” Want zelf met een camera in de hand bevallen, dat is een beetje te veel van het goede. Door haar moederschap heeft Naomi het fotograferen weer opgepakt. “Ik ging als kind al mee met mijn moeder als ze opdrachten had. Heb heel veel van haar geleerd. Toen ik 12 was deed ik mee aan een fotografiewedstrijd van National Geographic. En die won ik ook nog!”

Baby’s en de natuur

Ze mag naar Washington DC, naar de headquarters van National Geographic. “Dat was ontzettend gaaf. Ik kreeg een rondleiding van Annie Griffith, een fotograaf die enorm bewonderde en heb al haar tips goed onthouden.” Als puber laat ze het fotograferen weer even voor wat het is. “Door de geboorte van ons eerste kind pakte ik het weer op. Eerst veel foto’s van mijn baby maken, maar dat is al snel uitgebreid. Ik ga ook graag de natuur in om mooie foto’s te maken.”

Naomi Vonk
Foto: Naomi Vonk

Naomi is te boeken als freelance fotograaf voor bruiloften, portretten, evenementen en zwangerschaps- en geboortefotografie. “En baby’s, new borns, die doe ik ook. Het allermooiste om te doen vind ik de bevallingen. Het is ook meteen lastig, vooral praktisch gezien. Je moet als fotograaf een periode standby staan en op het moment dat de bevalling begint, meteen in actie kunnen komen.”

Stiekem TLC kijken

Waar de fascinatie met bevallingen vandaan komt? “Dat heb ik altijd interessant gevonden. Ik weet nog dat ik als kind vaak bij een vriendinnetje speelde, ik was toen een jaar of 5 denk ik, en dat we stiekem babystories van TLC keken. Prachtig vond ik het.”

Ze droomt ervan om fulltime geboortefotograaf te zijn. “Maar ik zie mezelf ook nog wel als Doela aan de slag gaan. Of misschien kan ik het beiden doen, een pakket aanbieden inclusief fotografie. Kraamzorg, dat lijkt me ook leuk. Als part-time baan naast de fotografie. Want dat is echt mijn vak, daar ben ik nu wel achter.”

Niet meer terug naar Aruba

Naomi heeft haar plek gevonden, als fotograaf en als moeder bevalt het leven in Nederland haar goed. “Ik hou van de wisseling van de seizoenen, heb geen hekel aan kou. Het leven op Aruba is wel veel relaxter, maar ik vind het wel prettig om mee te draaien in de snelle Nederlandse maatschappij. Arnhem bevalt ons goed, het is een hele fijne stad, dichtbij de natuur. Ik ben blij dat ik twee plaatsen heb die ik thuis kan noemen”

Meer zien van Naomi? Check haar website  en haar instagramaccount.

Foto: Naomi Vonk
Foto: Naomi Vonk
Foto: Naomi Vonk

 

adv.