Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kate verkoopt kleurrijke shirts uit Ghana: ‘Een ode aan het gevoel dat de zon geeft’

Door Janneke Siemes 5 juni 2020

Ze geeft les aan het RijnIJssel College, uit haar muzikaliteit via Oshunmare en op 1 mei 2020 lanceerde ze haar eigen kledinglabel. Grote kans dus, dat je Arnhemmer Kate Donkor (36) kent. Haar kledinglijn genaamd Faboom, zette ze op in tijden van corona. Een vreemde tijd? “Dit idee lag er al lang, maar nu kwam ik er eindelijk aan toe om het te lanceren”, licht Kate toe.

“Om de twee jaar bezoek ik Ghana. Ik ben half Ghanees en mijn vader heeft ons van kleins af aan meegenomen. Als ik daar was geweest en terugkeerde naar Nederland, nam ik shirtjes mee, om cadeau te geven aan vrienden. Daar begon het eigenlijk mee”, vertelt Kate enthousiast.

Kleurrijk en grafisch

Tijdens haar laatste bezoek aan Ghana kwam Kate op het idee om kleding te laten maken en importeren. Samen met haar vriend bezocht ze de Ghanese markt om stoffen in te slaan. “Alles in de Faboom collectie is gemaakt van Ghanese stoffen: kleurrijke, grafische prints waar een skater of surfer zich helemaal in thuis voelt. Maar ik merk dat de doelgroep erg breed is, allerlei soorten mensen voelen zich tot de prints aangetrokken. De shirts zijn gemaakt van 100% katoen, zitten fantastisch, zijn sterk en blijven lang mooi. In Ghana is het erg gebruikelijk om met een stof van de markt naar een coupeuse of kleermaker te gaan. Mijn Ghanese tante is kleermaakster geweest in Accra. Zij bracht mij in contact met een stoffen verkoopster en haar zoon Sam; een kleermaker die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de eerste twee collecties”, zegt Kate.

Kate en haar vriend in Faboom shirtjes. Foto: Maarten van den Berg

Vier het leven met een glimlach

Kate voelde de behoefte om haar Ghanese roots te verbinden met haar Nederlandse. “Ik ben half Nederlands (geboren in Wageningen), half Ghanees en erg Hollands opgevoed. Ik wilde meer verbinding met Ghana, mijn cultuur en mijn familie daar.”

Het is een grote inspiratiebron voor Kate: “Mensen in Ghana vieren het leven echt met een glimlach. Ik kwam daar een jongen tegen die schoenenpoets verkocht aan automobilisten in de file. Door polio waren zijn benen verlamd. Hij rolde op een skateboard voorbij. De manier waarop hij, ondanks zijn beperking, met een glimlach het leven aan ging, is ronduit inspirerend. In de zon, in zijn felgekleurde shirt, met zijn grootse glimlach, probeerde hij alles uit het leven te halen wat erin zit.”

Butre is een paradijs

“En dan moet je op zoek naar een naam”, zegt Kate. Die naam kwam op haar pad tijdens de rondreis door Ghana: “Ghana bestaat uit veel verschillende subculturen; er zijn verschillende stammen met ieder een eigen taal, waarvan de Ashanti de meest bekende is. Tijdens onze reis liepen we over het strand bij Butre: een afgelegen paradijselijke badplaats in het westen van Ghana. Met witte stranden, een woeste zee en hartelijke mensen.”

Faboom! Proost op de zomer!

Kate en haar vriend dronken een biertje met hun vrienden uit Butre. “In plaats van proost zeggen ze daar: Faboom!” Terug in Nederland zei haar vriend: “Is Faboom geen leuke naam voor je kledinglijn?” Kate vertelt: “Faboom is perfect! Het is precies wat ik uit wil stralen; vrolijkheid, genieten van het leven, de zomer vieren en samen proosten. De kleurrijke kant van het leven letterlijk (uit)dragen! Ik wil staan voor het geluk dat je voelt als de zon schijnt en je genietend op het strand zit met vrienden: Faboom! Cheers tot the summer!

Kate vult aan: “Op 1 juni, toen de horeca weer mocht openen, was ik even bij Strand Zuid. Ik voelde het geluk en de opluchting van de mensen om mij heen. Hetzelfde ervoer ik daarna bij Café Vrijdag, mensen genietend op het terras. Eindelijk weer samen. Dit is waar Faboom voor staat: genieten van elkaar, zorgeloos, in het nu en in de zon.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Faboom (@faboom.one) op

Voor iedereen

Faboom is unisex en er zijn twee series: Faboom.one (onesize) en Faboom.3 (M/L/XL). Momenteel bestaat de collectie uit shirts en enkele blouses, maar Kate zit bomvol nieuwe ideeën. “Er is vraag naar extra grote maten. Liefhebbers hebben ook gevraagd of ik de volgende collectie wil voorzien van: haarbanden, rokjes, shorts en kinderkleding. Deze ideeën komen tot uiting in de derde serie. Hiervoor hoop ik volgend jaar samen met Mirte Engelhard Ghana af te zullen reizen.” Faboom is online verkrijgbaar, maar binnenkort ook te vinden in de HELLO. Urban Jungle & Store. Vanwege de coronacrisis wordt Faboom voor een aantrekkelijke prijs aangeboden.

Engelhard X Faboom

Tot slot deelt Kate iets om naar uit te kijken. Een samenwerking met Arnhemse modeontwerper Mirte Engelhard. “Er komen nieuwe items aan die deze maand nog in Mirte’s winkel liggen; Engelhard X Faboom broeken en kimono’s. Verwacht de herkenbare ontwerpen van Mirte met kleurrijke Faboom printjes!”, zegt Kate enthousiast.

Kate werkt de afgelopen jaren regelmatig samen met Mirte Engelhard, onder haar artiestennaam Oshunmare. Er is een toffe clip van geschoten (door Motief Media), van de samenwerking tussen deze twee ondernemende vrouwen en VJ Vingerverf, check ‘m hieronder:

adv.