Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Judy van DierbaarGoed: ‘Iedereen heeft wel kleding die je niet meer aantrekt maar ook niet kwijt wil’

Door Flip Zandanel 11 januari 2019

Judy Cerfontaine van DierbaarGoed won in december de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs, omdat de jury vond dat ze met haar initiatief zorgt voor een duurzamer Arnhem. Judy maakt ‘nieuwe’ kleding van oude, afgedankte stukken kleding. Hoe ze dat precies doet? Wij nemen een kijkje in haar atelier.

Judy is begonnen met DierbaarGoed omdat ze erachter kwam dat veel mensen kleding in hun kast hebben liggen die ze nooit dragen, maar ook niet weg willen gooien, omdat het ze eigenlijk te dierbaar is. Het is zonde en niet goed voor het milieu als je kleding weggooit en je weer iets nieuws moet kopen. Duurzamer is het om oude kleding te hergebruiken door er gewoon een nieuw kledingstuk van te maken! Dat is dan ook precies waar DierbaarGoed voor staat.

Duurzaamheid en kleding

DierbaarGoed bestaat pas drie jaar, maar Judy heeft daarvoor ook al een tijdje zelf kleding gemaakt. “Dat deed ik omdat ik soms het model niet zo mooi vond of liever een andere stof zou willen”, vertelt Judy ons. Op het idee van DierbaarGoed kwam ze tijdens een vorige baan. “Ik deed toen een project over duurzaamheid en kleding. Door ernaar te vragen bij mensen kwam ik erachter dat veel mensen kleding in de kast hadden liggen die ze nooit meer aandeden, maar liever ook niet kwijt wilden.” Daar kon Judy wel iets mee, dacht ze. “Ik vind dat leuk om te maken, zij kunnen het dan weer aandoen én je hebt een duurzaam kledingstuk”, aldus Judy. En zo werd DierbaarGoed dus geboren!

Tekst gaat door onder de foto.

Judy aan het werk in haar atelier. Foto: indebuurt Arnhem, Flip Zandanel

Kleding van mensen zelf

Als je zelf kleding hebt die je niet meer draagt, kun je die bij Judy kwijt. Ze krijgt vooral veel spijkerbroeken van mensen. Ook krijgt ze vaak wollen truien. “Die worden bijvoorbeeld soms te heet gewassen.” Als er gaten in je oude kleding zitten is dat ook geen probleem. Judy gebruikt stukken en onderdelen van verschillende kleren en maakt er dan een nieuw kledingstuk van. Behalve dat Judy kleding krijgt van mensen, gebruikt ze ook andere bronnen. “Ik ga ook wel eens naar een kringloopwinkel om te kijken of ze iets hebben dat ik goed kan gebruiken.” Daarnaast koopt ze restmaterialen, zoals kleine overgebleven stukjes van een rol. Voor de kledingindustrie afval, maar voor Judy potentieel onderdeel van een dierbaar goed kledingstuk. “Soms zijn stukken te klein om iets mee te doen en die worden dan gedumpt. Ik combineer die stukjes dan.”

Toekomstplannen

Judy weet al wat ze met het gewonnen prijzengeld gaat doen. “In ieder geval een nieuwe naaimachine en een lockmachine kopen”, zegt ze. Ook gaat ze meer materiaal inkopen, dat ze natuurlijk nodig heeft voor het maken van de kleding. En dat is niet alles, want ze is ook van plan om op zoek te gaan naar iemand om haar te helpen. Dan kan er nóg meer dierbaar goede kleding worden gemaakt!

Naast DierbaarGoed geeft Judy ook workshops en naailessen. Dat vindt ze leuk, omdat mensen dan zien wat er allemaal mogelijk is met (oude) kleding. “Mensen gaan dan mogelijkheden zien. Die oude kleding, wat voor andere dingen kan ik daarmee doen, naast weggooien?”.

Hier kun je de kleding van DierbaarGoed scoren

Benieuwd geworden? De kleding van DierbaarGoed is te koop in de Arnhem Store en vanaf deze maand ook bij Mooiz, op de hoek van de Hommelseweg en de Sonsbeeksingel. Tof!

adv.