Jerry van Wolfmusic: ‘ik ben mijn eigen bandje’

Door Jolinda van Alfen 15 maart 2019

We komen graag bij Arnhemse ondernemers over de vloer. Voor een goed verhaal en inspirerende successtorys. Van winkel om de hoek tot de wat meer verborgen ondernemers. In die laatste categorie hoort Jerry van der Wolf (56) thuis. Om kennis te maken met zijn muziek moeten we de kelders van het oude Akzo gebouw induiken. Spannend!

Daar, verscholen onder de grond ontstaan mooie dingen. “Dit is mijn domein, mijn eigen studio waar ik alles kan doen wat ik wil en nodig heb voor mijn bedrijf.” Sinds 12 jaar runt Jerry zijn muziekstudio Wolfmusic. “Ik componeer, produceer muziek, soundfx en sounddesign voor media. Het is fijn dat ik dit vanuit deze plek kan doen. Bij mijn beroep komt er al snel het probleem van geluidsoverlast om de hoek kijken als je een ruimte huurt in een bedrijvenpand. Daar heb ik hier geen last van.”

Alles zelf geleerd

Toch heeft hij een plek dichtbij de stad kunnen vinden, waar hij ook nog eens 24 uur per dag terecht kan. “In mijn branche moet het toch altijd gisteren af, dus ’s avonds laat doorwerken is mij niet vreemd.”  Als muzikant heeft hij sowieso geen 9 tot 5 mentaliteit. Hij is op jonge leeftijd begonnen met spelen in bandjes. “Ik heb geen opleiding in de muziek gevolgd, ben autodidact. Heb er ook jaren parttime baantjes naast gehad. In 2006 besloot ik volledig voor de muziek te gaan. Als je het goed wilt doen, gaat er gewoon veel tijd in zitten.”

Kinderen voor Kinderen

Op onze vraag of hij liedjes heeft gemaakt die wij misschien kennen, geeft hij voorbeelden van Kinderen voor Kinderen. “Wel een tijd geleden hoor, ik heb Saaie zondag geschreven en Als hij me aankijkt. Ook heb ik liedjes geschreven voor de Nederlandse inzending van het Eurovisie Songfestival, voor Trebble en Mrs. Einstein.” Zijn liedjes zijn toen niet gekozen, maar dat had hij niet verwacht. “Daarom deed ik ook niet mee. Het is gewoon leuk om liedjes te maken, maar om echt een hit te scoren, dat is gewoon lastig. Als je bedenkt dat er dagelijks zo ontzettend veel nieuwe nummers uitkomen. Wat er allemaal niet op spotify en youtube verschijnt.”

Ondertussen boekt hij wel successen, zo won hij in 2016 een award voor best Musical Score voor het 48Hour Film Project Nijmegen. Jerry richt zich graag op de commerciële kant van het vak. Het maken van muziek voor bedrijfsfilms of reclames. “Dat is ontzettend leuk om te doen. Muziek is zo bepalend, je kunt nog zulke mooie beelden hebben, als de muziek er niet goed bij is gekozen, komt het niet over.”

Foto: indebuurt Arnhem

Jerry maakt die muziek, op maat. “Bedrijven denken vaak dat muziek op maat duur is en dat ik laat zien dat dat niet zo hoeft te zijn. Ik vind het jammer als bedrijven daar niet van op de hoogte zijn en voor stockmuziek kiezen. Het is toch veel mooier als je iets unieks hebt. En ik kan alles maken, geef maar aan waar je naar op zoek bent, van welke muziekgenre je houdt en ik produceer het.” Als we eens goed om ons heen kijken snappen we wat Jerry bedoelt. We zien gitaren, piano, een drumstel. En hij kan ook nog eens zingen. “Ja, ik ben mijn eigen bandje”, zegt hij lachend. Hoewel hij het liefst niet in de spotlights staat. “Laat mij maar lekker achter de schermen werken, liedjes schrijven, muziek componeren. Voor zang schakel ik graag betere zangers of zangeressen in. En ook de blaasinstrumenten beheers ik niet.”

Hits scoren

Jerry heeft genoeg contacten in de muziekindustrie om alles te kunnen maken waar zijn opdrachtgevers om vragen. “Arnhem is wel een muzikantenstad, dus ik zit hier prima.” Droomt hij er nog van om muziek te maken voor een grote Hollywoodproductie of die ene kneiter van een hit te scoren? “Natuurlijk is het tof om muziek voor films te maken. Ik ben opgegroeid met films, mijn moeder werkte vroeger in de bioscoop. Maar het is lastig om daar tussen te komen, filmmakers zoeken het voornamelijk in hun eigen omgeving en bij grote films worden vaak de bekendere namen gekozen. Toen ik twintig was droomde ik daar wel van, maar nu ben ik tevreden met mijn muziekstudio. Ik verdien mijn geld met elke dag doen wat ik het allerleukste vind, muziek maken. Dat hoop ik nog jaren te doen!”

En hoe klinkt zijn muziek nou? Check deze filmpjes:

Van original tot soundalike! from Wolfmusic on Vimeo.

 

adv.