Het Arnhemse bakkertje: ‘Ik ga niet klooien met desem’

Door Joep Oerlemans 13 april 2018

Ken jij het Arnhems bakkertje? Je weet wel die in de binnenstad van Arnhem, met die mooie, sierlijke letters op de voorgevel. Nee? Nog steeds niet? Nog een hint: De Arnhemse grofjes, witte bolletjes met krenten en rozijnen erin. Benieuwd naar het verhaal van deze oude bakkerij? Lees dan snel verder!

Het is Jesper Jansen (23) die samen met zijn vriendin Romy Hartenmink (23) de scepter zwaait in deze bakkerij. “Ik heb deze zaak overgenomen in december 2016, ik ben hier als stagiair begonnen zo’n acht jaar geleden. Tussendoor heb ik wel ergens anders gewerkt maar ik was al heel snel weer terug bij deze zaak haha! Ik heb altijd al een eigen zaak willen hebben. Het was voor mij een gouden kans toen ik het Arnhemse bakkertje kon overnemen. Ik sta hier elke nacht met plezier te bakken.”

Ambacht 

“Toen ik de zaak overnam, heb ik de prioriteit steevast gelegd op het ambachtelijk brood bakken. Wij doen hier zoveel mogelijk met de hand. Ik wil deze zaak puur, authentiek en ambachtelijk houden, daar staat deze zaak al jaren bekend om en dat wil ik graag zo houden. Ik ga bijvoorbeeld niet klooien met meer desem in een brood zodat het proces sneller gaat. Het brood is dan weliswaar sneller klaar maar dat komt de smaak niet ten goede. Dan maar wat langer rijzen, ik wil mijn klanten goede kwaliteit blijven leveren.”

Brood, brood en nog eens brood

“Ik ben een echte boulanger, dat is een chique term voor broodbakker, niet te verwarren met een banketbakker. We hebben hier de bekende volkoren broden, verder hebben we hier alleen maar speciaalbroden. Doordeweeks bakken we tachtig soorten en in het weekend zijn dat er 86. We maken alles zelf, behalve de ontbijtkoek, die besteden we uit. Waar we altijd goed mee scoren? Dat is het Arnhems grofje, dat is een soort wit breekbroodje met krenten en rozijnen erin. Een soort kadetje 2.0. Dit broodje wordt al gemaakt sinds de Tweede Wereldoorlog.”

Niet allemaal koek en ei

Een jonge twintiger en dan al ondernemer van een prachtige zaak. Helaas heeft alles wel zijn keerzijde: “Ik heb een heel ander ritme, mijn dagen beginnen ’s nachts om 2 of 3 uur, en dat zo’n 5 à 6 dagen in de week. Ik deed aan handballen, maar dat kan ik door mijn baan helaas niet meer doen. Van mijn sociale leven is jammer genoeg ook niks meer over, waar mijn vrienden een lekker pilsje pakken of gaan feesten, ga ik naar bed of sta ik alweer in de bakkerij. Ik mis dat wel erg, voor nu ligt de focus op de zaak maar in de toekomst hoop ik weer meer tijd voor mijn vrienden te hebben.”

Trends

“Wat nu trending is, is het desembrood, daar kunnen we goed op inspelen. En er is weer iets nieuws op komst: brood met superfood erin. Ik ben er al mee aan het experimenteren maar ik ben nog niet tevreden over het eindresultaat, nog even afwachten dus.

Favoriet van de bakker

Bij het zien van al die broden loopt ons het water al in de mond! maar voor welke lekkernij is Jesper het meest te porren? “Uh, even denken hoor, de belegde broodjes hier zijn toch een van mijn favorieten. Bijvoorbeeld de Pane Zilli, dat is een Italiaans/Turks brood met Italiaanse kruiden, zeezout en parmaham, echt overheerlijk.”

Het Arnhemse Bakkertje bakkers

Nu gesloten08:00 - 17:00

Ruiterstraat 37, Arnhem

Bekijk meer:bakkers