Hamza is krullenkapper: ‘Ik maak krullen, geen kapsels’

Krullenkapper Hamza
Foto: indebuurt.

Hamza Daoudi (37) is eigenaar van krullenkapsalon HADA HAIR. Hij knipt al ruim twintig jaar en raakte gaandeweg verknocht aan krullen. “Krullen geven een bepaalde speelsheid aan het haar. Ze zijn echt een stukje van je identiteit.”

De kapper draagt met veel liefde en passie zorg voor krullend haar. ”Als iemand krullen heeft, zie je die als eerste. Daarom wil je er ook goed voor zorgen. Maar je moet wel weten hoe!”

Vertrouwd met krullen

Hoewel Hamza niet het jochie was dat zijn hele leven lang kapper wilde worden, raakte hij op jonge leeftijd al vertrouwd met knippen én krullen. ”Mijn vader was herenkapper. Ik vond het mooi om te zien hoe blij mensen bij hem de deur uit liepen. Dat wilde ik ook. Ik volgde een opleiding tot kapper aan het Rijn-IJssel college en begon met oefenen.”

Dat deed hij op het haar van zijn familie. ”Ik ben van Marokkaanse komaf, daar hebben veel mensen krul. In mijn omgeving zag dus ik bijna alleen maar krullen en zo oefende ik het knippen veelal op krullend haar. Ik werd er snel handig in. Maar tegelijkertijd zag ik ook dat wat ik deed niet optimaal was voor de krullen.”

Verliefd op krul

Hamza vervolgt met wat hij leerde op school. ”Je knipte glad of golvend haar met een techniek met water. Maar als je krullend haar nat knipt, droogt het niet mooi en gelijk op. Een goed geknipt kapsel is de basis voor mooie krullen. Omdat de standaard kniptechniek niet werkte voor krullenkapsels, dook ik in de materie. Ik werd verliefd op krul.”

Tekst gaat verder onder de foto >

Hamza krullen knippen
Foto: indebuurt.

Trial and error

Gaandeweg ontwikkelde Hamza zijn eigen, speciale kniptechniek die wél werkte voor krullend haar. ”Ik was er heel lang mee bezig om het uit te vinden. Het was een proces van trail and error. Veel proberen en kijken wat wel en niet werkt.” Uiteindelijk rolde er uit dit proces een een succesformule die hij Curlable dry-curl-cutting noemde. ”De essentie van de techniek is dat we kijken naar waar de krullen zelf heen willen, in plaats van ze in een richting te forceren.”

‘We maken krullen, geen kapsels’

Hamza vertelt dat je door het kapsel als geheel te behandelen handzame krullen krijgt. ”Het haar valt dan zoals het zélf wil vallen. Mensen komen bij mij omdat ze hulp willen bij hun onhandelbare haar, maar ze hebben eigenlijk gewoon geen idee hoe krullen werken. Voor hen is Curlable een uitkomst.”

Vol passie vertelt Hamza hoe een Curlable knipbeurt in zijn werk gaat: ”Eerst borstelen we het haar voorzichtig uit, zodat we het rauwe krulconcept kunnen zien. Je ziet dan oneffenheden in de lengtes en lagen, en waar de krullen naartoe willen. We knippen het haar droog in het gewenste model en we scheren de zogenaamde statische laag met een tondeuse. Dat is het laagje pluis dat omhoog wil. Op die manier creëren we verbinding en zorgen we dat het kapsel de krullen langdurig ondersteunt.” Trots vervolgt hij: ”Ik zeg ook altijd dat we krullen maken en geen kapsels.”

Toveren gaat niet

Toch plaatst Hamza een kleine kanttekening: ”Je moet wel krul hebben om krullen te kunnen maken. Sommige mensen wíllen krullen, maar dat gaat niet zomaar. Ook niet met de krullenkniptechniek. Natuurlijk kunnen we mensen met hele grove slag wel knippen zodat hun haar beter valt, maar die hebben dan niet ineens krullen. Soms moet je de verwachting een beetje dempen, want we kunnen niet toveren.”

Tekst gaat verder onder de foto’s >

Vakidioten met betekenis

Gelukkig voor Hamza lopen wel alle klanten van HADA HAIR met een brede glimlach de deur uit. ”Natuurlijk is het soms moeilijk als je door het specialisme afscheid moet nemen van klanten met glad of golvend haar. Maar je krijgt er ook een passende klantenkring, die ik heel blij kan maken, voor terug. Door de focus heb je ineens betekenis als kapper! En er ontstaat een hele positieve vibe in de salon, omdat je heel veel mooie krullen maakt.”

Hamza zegt dat hij dát nou juist zo leuk vindt aan zijn werk. ”Door de positieve reacties van mijn klanten én mijn personeel ga ik met plezier naar mijn werk. Ik leid mijn personeel zelf op en we voeden elkaar continu met creativiteit. We zijn echt vakidioten die de hele tijd op zoek zijn naar manieren om elke type krul zo ideaal mogelijk te krijgen. Dat is heel erg leuk.”

Krullentips van Hamza

Wat jij kan doen om je krullen goed te verzorgen en zo mooi mogelijk te krijgen? Hamza geeft een paar tips: ”Je kapsel is het belangrijkst, dus zoek eerst een goede kapper. Dat hoeft echt niet per se HADA HAIR te zijn, maar zoek een wel een kapper die jouw krullen begrijpt.” Ook geeft hij als advies de krul de baas te laten zijn: ”Laat je krullen gewoon krullen! Je kunt ze niet forceren of in een richting duwen. De krul bepaalt, geef daarin mee.”

Tot slot moeten de randvoorwaarden kloppen: ”Kies goede producten zonder ingrediënten als parabenen en sulfaten en zoek vervolgens naar de balans tussen voeding en versteviging. Jouw kapper kan je daarin adviseren. Hydraterende producten zorgen ervoor dat je haar niet te droog wordt en producten met proteïne geven versteviging. Maar een beetje van beiden kan natuurlijk ook.”

Ook interessant voor jou:

HADA HAIR

5,0
(45)

Jansbinnensingel 2A, 6811 AJ Arnhem

Nu gesloten

Meer informatie

HADA HAIR

5,0
(45)

Jansbinnensingel 2A, 6811 AJ Arnhem

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Syrische Roy opent eigen zaak in kledingreparatie in Arnhem: ‘Een droom die uitkomt’”

Syrische Roy opent eigen zaak in kledingreparatie in Arnhem: ‘Een droom die uitkomt’

Roy kledingreparatie Arnhem
Ga naar “Max opent nieuw restaurant in ’t Amusement: ‘Mexicaanse keuken met moderne twist’”

Max opent nieuw restaurant in ’t Amusement: ‘Mexicaanse keuken met moderne twist’

Max Wandt, eigenaar van restaurant Colibrí Cocina Mexicana. Foto: eigen archief
Ga naar “Esther opent nieuwe koffiebar in Arnhem: ‘Nostalgische gevoelens bij deze plek’”

Esther opent nieuwe koffiebar in Arnhem: ‘Nostalgische gevoelens bij deze plek’

Prut Arnhem koffiebar

In onze gids

Ga naar “FortVier Schuytgraaf”

FortVier Schuytgraaf

 • Laakoever 401
 • Vrijetijd en uitgaan
 • Gesloten
Uitkijken over het water bij FortVierUitkijken over het water bij FortVier

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Medewerker klantenservice frontline”

Medewerker klantenservice frontline

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Medewerker bedrijfscatering”

Medewerker bedrijfscatering

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Financieel Administratief Medewerker”

Financieel Administratief Medewerker

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Klantenservice KPN 100% thuiswerken”

Klantenservice KPN 100% thuiswerken

 • Olympia
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Carnaval 2023 Arnhem”

Carnaval 2023 Arnhem

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Frühshoppen in Arnhem
Ga naar “Hoogte 80 festival”

Hoogte 80 festival

 • Van 18 mei t/m 21 mei
Ga naar “Flow Freedom Festival”

Flow Freedom Festival

 • 6 mei 2023
flow freedom festival doen op 5 mei in arnhem
Ga naar “Zomervreugde Festival”

Zomervreugde Festival

 • Van 25 jun t/m 26 jun
zomervreugde festivalzomervreugde festival
Ga naar “ASM Festival”

ASM Festival

 • 26 augustus 2023