Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Frank van Gavius: ‘kok zijn is geen vak maar een manier van leven’

Aangeboden door Gavius 7 juni 2019

Hij wilde wereldverbeteraar worden. En werd kok. “Ook op deze manier kan ik de wereld een stukje beter maken. Als mensen anders gaan eten, past de landbouw zich vanzelf aan.” Wij schuiven aan bij Frank Blokker (52) van Gavius voor een goed gesprek over zijn passie: anderen inspireren om beter en gezonder te eten.

Dat doet hij door lekker te koken. Met passie voor puur en biologisch eten én de Italiaanse keuken. Hoe wordt een student biologische landbouw uiteindelijk chef-kok in zijn eigen restaurant? “Ik studeerde biologische landbouw en ging stage lopen in Italië, Bologna. Ik kreeg de opdracht een biologische tuin aan te leggen. Uiteindelijk ben ik er tien jaar blijven hangen. Eerst als afwasser in het hotel/restaurant waar ik mijn vrouw leerde kennen. Uiteindelijk was ik daar chef-kok.”

Geen aardbeien met kerst

Frank leert al snel dat de Italianen anders koken dan Nederlanders. “Veel meer op basis van de seizoenen en de streken. Heb je wel eens een Italiaan aardbeien zien eten met kerst? Nee. Je lichaam heeft per seizoen ook andere dingen nodig. In de winter heb je behoefte aan ijzers en metalen, dus kies je voor groenten als kolen. In de zomer wil je meer vochthoudende groenten zoals courgette. Wist je trouwens dat courgette in het Nederlands mergpompoen is?”

Typerend voor een gesprek met Frank. In no time vertelt hij je van alles dat je nog niet wist over eten. Het grootste deel van zijn kennis over voeding heeft hij opgedaan in Italië. “Ik had de mazzel dat het restaurant waar ik werkte thema-avonden organiseerde. Waarbij gekookt werd zoals er in de verschillende streken van Italië wordt gekookt. In Sicilië krijg je bijvoorbeeld echt geen kaas op je tonijn. Als ik hier in de zomer Siciliaans kook, dan doe ik dat ook niet. Het hoort niet.”

Italië in het Spijkerkwartier

Frank voert alles wat hij in Italië leerde door in zijn restaurant in hartje Spijkerkwartier. Gavius bestaat nu alweer ruim zestien jaar, waar hij momenteel niet meer met een menu werkt maar met verschillende kleine gerechten. Een soort tapas, maar dan uit de Italiaanse keuken. “Ik vind het leuk om vaak te wisselen van gerechten, en dan met een no waste instelling. Ik haal groenten en en andere ingrediënten zoveel mogelijk lokaal, bijvoorbeeld bij Odin; de spullen die over zijn en anders weggegooid moeten worden.”

Bewust eten

Door zijn passie voor puur en biologisch eten, zorgt hij voor een flinke druppel op de gloeiende plaat. “Ik wil mensen goed en gezond leren eten. Tijdens mijn stage in Italië realiseerde ik dat je de landbouw kunt veranderen door anders te gaan eten. Als je geen plofkippen meer eet, dan verdwijnen ze uiteindelijk vanzelf, om maar een voorbeeld te noemen.” Denkt hij dat dit zo echt werkt? “Ja, er is al wat aan het veranderen. Je ziet dat ook in de supermarkten. Er zijn bijvoorbeeld van die oude buitenbeentjes-groenten met deuken en plekjes, die anders weggegooid zouden worden en nu toch bij mensen op hun bord terecht komen. Men gaat bewuster om met voeding.”

Als we Frank vragen of hij thuis ook nog wel eens kookt, reageert hij verbaasd. “Natuurlijk, ik hou van goed eten en probeer graag gerechten uit. Voor mij is dit een way of life.” En gelukkig kunnen we daar in Arnhem van meegenieten!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Gavius. Meer over Gavius ontdekken?

Gavius restaurants en horeca

Geopend18:00 - 22:00

Prins Hendrikstraat 11, Arnhem

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.