De Vloer geeft les door heel Arnhem: ‘We dansen op het dak van Rozet’

Aangeboden door Verkiezing Club van het Jaar

Clubs en verenigingen zijn onwijs belangrijk voor Arnhem. Het is geen verrassing dat het afgelopen jaar vrij pittig voor ze is geweest. De Vloer, een school voor podiumkunsten, laat het er niet bij zitten. Ze bedenken creatieve oplossingen om tóch de vloer op te gaan.

Al zes jaar gaan Arnhemmers naar deze plek om te doen wat hun gelukkig maakt. Of je nu komt om te dansen of acteren, een ontspannen yogales te volgen of een lesje pilates. De Vloer is van iedereen! “Bij podiumkunsten draait het allemaal om samenzijn. Oefenen in je eigen hok is voor veel leden lastig vol te houden. We willen met zijn allen de vloer op”, vertelt Elke, één van de oprichtsters.

Niet in woorden uit te drukken

Daarom zochten Elke Makowski en Sofie Noij-Twaalfhoven het hele jaar naar creatieve oplossingen. Sofie: “Direct na persconferentie bekeken we wat wél mogelijk was binnen de beperkingen. Aan het begin van de lockdown hadden we niet veel meer opties dan online lesgeven.” Maar online acteren of dansen geeft niet dezelfde voldoening. ”Je kunt je niet helemaal laten gaan en je kunt niet op elkaar inspelen. Dat is een gemis. Tijdens een échte les ontstaat een andere vorm om je te uiten: iets wat je met woorden niet kunt zeggen.”

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Straatjutten

Dan maar op zoek naar een vloer in de buitenlucht. “Een beschutte plek, met voldoende licht en een sterke wifi-verbinding spotten is nog een uitdaging! Maar niet onmogelijk. We hebben ook nagedacht over de verschillende dansstijlen. Zo kan streetdance heel makkelijk buiten, maar met ballet wordt het lastiger.” Hiervoor bedachten de dames een oplossing. “De spitzen of ballerina’s vervang je voor sneakers en het balletpakje ruil je in voor warmere kleding. Natuurlijk is dit danstechnisch niet ideaal. Maar voor het neerzetten van een strakke choreografie werkt dit prima. Want daarbij is samen zijn essentieel”, aldus Sofie.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Als een koe tijdens lentedagen

Elke haakt hierop in: “Een van onze docenten omschreef het belang van dit samenzijn op een prachtige manier. Ze zei over de blijdschap van haar leerlingen: ‘Het is alsof je een stel koeien in de lente naar buiten laat, zo blij zijn ze. Ouders die hun kind brengen staan ook te glunderen, want ze zien hun kind weer stralen. Dit menselijke contact valt gewoon niet te vervangen.”

Zes verschillende buitenlocaties

In totaal heeft De Vloer nu zes verschillende buitenlocaties. “We gebruiken drie schoolpleinen: bij het Lorentz Lyceum, bij Omnibus in Schuytgraaf en nog een schoolplein in Rijkerswoerd. In het centrum mogen we het dak van Rozet gebruiken en het Coehoornpark (zo lang het er nog is). Theater de Leeuw in Klarendal komt er ook nog bij. Arnhemmers zijn blij met de alternatieve locaties. “Je merkt dat leerlingen en ouders super meegaand zijn in de alternatieve locaties. Het maakt ze niet uit of ze op een pannaveldje staan of op het dak van Rozet. Zolang de lessen maar doorgaan. De jongens die voetballen op het pannaveldje zijn al helemaal gewend geraakt aan de balletlessen die er worden gegeven.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

De blijdschap van een kind is toch onbetaalbaar? Foto: De Vloer.

Maatwerk voor je financiën 

Volgens Elke en Sofie is maatwerk dé manier om De Vloer financieel gezond te houden. “We zoeken naar zoveel mogelijk maatwerk voor mensen die het even niet meer zien zitten. Financieel of mentaal. Leden die niets geven om online lessen, konden hun lidmaatschap tijdelijk bevriezen. Maar bijvoorbeeld ook zzp’ers die het even niet kunnen betalen. Gemiste lessen vanwege de lockdown waren in te halen in de zomer. We zijn een maand langer doorgegaan met lesgeven. Zo willen we het voor iedereen mogelijk maken om mee te blijven doen.”

Geef je op voor de Verkiezing Club van het Jaar

Toffe initiatieven zoals die van de Vloer moeten worden gesteund. Daarom wordt de Verkiezing Club van het Jaar georganiseerd. Dit is onderdeel van Rabo ClubSupport. Hiermee willen Rabobank, NOC*NSF, AD.nl, Kunstbende en LKCA clubs en verenigingen een welverdiend podium geven. Want na het afgelopen jaar kunnen ze wel wat support gebruiken! Het goede nieuws is: je kunt jouw vereniging hiervoor aanmelden. Ga vóór 5 mei naar clubvanhetjaar.nl en nomineer jouw club of vereniging. Iedereen mag meedoen: of je nu bij een voetbalclub zit of een theatergroep. Vervolgens is het zaak om tussen 19 april en 24 mei zoveel mogelijk stemmen te werven. Op 26 mei worden de winnaars per gemeente en provincie bekendgemaakt. Op 9 juni is er een feestelijke award uitreiking en wordt ook bekend welke sport- en cultuurvereniging Club van het Jaar 2021 zijn geworden.

De verkiezing Club van het Jaar is onderdeel van Rabo ClubSupport. Rabo ClubSupport biedt sport- en cultuurverenigingen kennis, een netwerk en financiële ondersteuning. Om ze sterker te maken, voor nu en in de toekomst.

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “9 x deze Arnhemse ondernemers zijn supergoed bezig”

9 x deze Arnhemse ondernemers zijn supergoed bezig

Ga naar “Paulien van Switi on Tour: ‘we zijn meer dan alleen een restaurant.’”

Paulien van Switi on Tour: ‘we zijn meer dan alleen een restaurant.’

Switi on Tour
Ga naar “Koffietijd! Lawick van Babs is nieuw in Arnhem”

Koffietijd! Lawick van Babs is nieuw in Arnhem

Lawick van Babs

In onze gids

Ga naar “Hot again”

Hot again

 • Orchislaan 15-3
 • Kledingwinkels

Nu geopend

Ga naar “Vloer Het Zelf Arnhem”

Vloer Het Zelf Arnhem

 • Venlosingel 17
 • Winkelen
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Lawick van Babs”

Lawick van Babs

 • Van Lawick van Pabststraat 69
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Multifunctionele schoudertas € 14,99”

Multifunctionele schoudertas € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 16 mei 2021
Ga naar “Raak Vruchtensiroop van € 3,09 voor € 0,99”

Raak Vruchtensiroop van € 3,09 voor € 0,99

 • PLUS
 • Geldig t/m 15 mei 2021
Ga naar “36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99”

36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99

 • vanHaren
 • Geldig t/m 23 mei 2021
Ga naar “Blokker koffiecupmachine plateau met opberglades € 19,99”

Blokker koffiecupmachine plateau met opberglades € 19,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “Tefal pannen Excellence, Performance en Family 25% korting”

Tefal pannen Excellence, Performance en Family 25% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Junior bedrijfsmakelaar”

Junior bedrijfsmakelaar

 • BMV Makelaars Arnhem
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Administratief medewerker uitkeringen UWV Arnhem”

Administratief medewerker uitkeringen UWV Arnhem

 • Manpower
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Fietstechnicus Arnhem – Elden”

Fietstechnicus Arnhem – Elden

 • Fiets Totaal Elden
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Verhuurmakelaar”

Verhuurmakelaar

 • Continu Professionals
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Assistent bedrijfsleider”

Assistent bedrijfsleider

 • Miyagi and Jones
 • Fulltime/Parttime

Topper