Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Creativiteit in tijden van corona: 3 x inspirerende verhalen van Arnhemse creatievelingen

Door Janneke Siemes 1 april 2020

We leven in een vreemde tijd. De coronacrisis en alle maatregelen zorgen voor veel onzekerheid. Een ding is zeker, deze situatie heeft tijd nodig. Samen moeten we die tijd uitzingen. Hoe doe je dat? Wij hebben drie Arnhemse creatievelingen gevraagd hoe zij er het beste van maken.

Pagina 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

Hugo Jansen

Deze Arnhemmer is filmmaker en haalt zijn inspiratie uit karakters en gebeurtenissen in zijn omgeving. Ook nu. “Zo vormen de meeste ideeën zich na verloop van tijd en door simpelweg te overleven. Dit laatste klinkt misschien wat heftig maar zo is het zeker niet bedoeld”, zegt Hugo.

Hugo kan genieten van het kijken naar mensen. “Normaal gesproken doe ik dit al veel, maar ik betrap mezelf er nu dagelijks op dat ik toch wat meer uurtjes door het raam tuur. Om te kijken wat zich afspeelt in de Steenstraat. Wat ik vooral interessant vind, is hoe de massa reageert op het virus en de gestelde maatregelen van de overheid. Zo kun je na anderhalve week crisis al bepaalde typetjes herkennen; de paranoïde buurvrouw, de ‘stel je aan, het is maar een griepje’ oom, het ‘als je hoest krijg je klappen’ meisje, en ga zo maar door.” Dit vindt Hugo erg vermakelijk om te doen. “Over dit soort types ontstaat uiteindelijk een algemene herkenbaarheid, iets waar ik als comedy maker veel mee kan. Daarom houd ik mijn ogen open en volg niet zozeer de politieke ontwikkelingen, maar vooral de reacties van de mensen om mij heen!”
Creatievelingen in tijden van corona
Foto: Hugo Jansen

Mirte Engelhard

Mirte is is modeontwerpster en heeft haar eigen atelier in het modekwartier. Ook voor haar zijn dit spannende tijden. “Verschillende klussen zijn gecanceld en mijn werk als zzp docent vervalt nu. Het lijkt of de wereld stil staat, het is tijd voor bezinning. Ik ben het gewend om hard te moeten werken vanwege strakke deadlines. Nu mijn deadlines verdwenen zijn ontstaan er ‘birthlines’, ik heb als ondernemer ineens zeeën van tijd.” zegt Mirte met een opgewekte stem.

Ze woont boven haar studio en daar is ze erg blij mee. “Hierdoor hoef ik nooit stil te zitten. Momenteel geef ik mijn vriend naailes, zo kunnen we de komende weken doorwerken aan nieuwe items. Dit is naast praktisch, ook nog eens vet gezellig en romantisch!” Mirte gaat haar winkel van offline naar online verplaatsen. “Zo spannend, misschien is dit wel een gat in de markt? Ik heb speciaal voor nu een aantal fijne ‘ik blijf t-huispakken’ gemaakt. Deze verkoop ik online via Instagram.”

Daarnaast gaat ze haar nieuwe project genaamd ‘Draag je verhaal’ de aandacht geven die het verdient. “Dit project kwam steeds op de tweede plaats te staan maar nu is het volledig onder mijn aandacht! ‘Draag je verhaal’ is een collectie gemaakt van duurzame materialen. Geïnspireerd op bijzondere levensverhalen van Urban artiesten uit Arnhem. Tijd voor verandering, herwaardering voor dingen die we inmiddels zo gewoon zijn gaan vinden.”

Volgens Mirthe ontstaan er initiatieven in Arnhem. “Mensen die mede doordat hun werk is stil te komen liggen, liefdevolle dingen doen. Ikzelf heb afgelopen week gekookt voor de dak- en thuislozen. Dit is hard nodig omdat de ouderen die dit normaal gesproken doen, nu thuis zitten. Het was een kleine moeite om voor vijf man extra te koken. Ook na deze gekke tijd zal ik dit blijven doen. Ik hoop dat deze crisis iets verandert in de maatschappij en dat we in plaats van tegen elkaar, er vanaf nu meer met én voor elkaar zullen zijn.”

Creativiteit en positiviteit in tijden van corona
Fotocredits | Jill Boon

Merel Jansen

Voor deze Arnhemse kunstenaar is niet zoveel veranderd. “Het leven voor corona was qua kunst en schilderen niet heel anders. Een kunstenaar is vaak, lees: altijd, alleen aan het werk, en doet eigenlijk alles zelf. Schilderen is geen samenwerkingsverband of een groepswerk. Als kunstenaar doe je het alleen, uitzonderingen daar gelaten.”
Merel denkt dat deze tijd inzicht brengt. “Ik denk dat heel veel mensen nu gaan voelen hoe het is, of kan zijn om een kunstenaar te zijn. Wellicht wordt er nu anders tegen aangekeken. Dit zal voor veel zzp’ers ook gelden. Wat ik trouwens erg fijn vind, ondanks dat het vreselijk is wat er gebeurt, is dat er weinig tot geen sociale afleiding is. Maar daar schuilt dan wel weer het gevaar om de realiteit enigszins uit het oog te verliezen”, aldus Merel.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Merel Jansen (@m.e.r.e.l.j.a.n.s.e.n) op

Lees ook:

Posbank boom

Maak een virtueel rondje over de Posbank!

Nu we met z'n allen zoveel mogelijk binnen zitten missen we de mooie Arnhemse natuur. Natuurlijk mag...

Coronamaatregelen verlengd: ‘begrijpelijk, maar niet minder verdrietig’

Merel Jansen: ‘het is nooit een vraag geweest wat ik later zou worden’

Ontwerpster Mirte Engelhard: ‘Ik ga het allemaal anders doen!’

Hilarisch! Arnhemse thuiskantoordieren die een tikkeltje eigenwijs zijn

Pak die agenda erbij: nieuwe datum voor Ruimtekoers Festival!

Pagina 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

adv.