Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Boekenfanaat Carmen van Deuren opent boekencafé

Door Christine Kieviet 8 november 2019

Carmen van Deuren (30) opent in januari in het Musiskwartier het eerste boekencafé van Arnhem. Het café draagt de naam Arnhems Boeken Café (ABC) Libertas. In het café kun je terecht voor een biertje of een kopje koffie én een goed boek. Bezoekers kunnen kiezen uit bijna 3000 boeken. Carmen: “De kasten zijn tot de nok toe gevuld.”

Als kind las Carmen al ontzettend graag boeken. Na pianoles ging ze iedere week naar de bibliotheek waar ze dan weer zes nieuwe boeken haalde. Het hoorde bij haar opvoeding. Vooral haar moeder stimuleerde het lezen en heeft zelf ook veel verstand van literatuur. Op jonge leeftijd was de favoriete schrijver van Carmen Roald Dahl. Zo verslond ze Matilda, De Griezels en De Heksen. “Die boeken hebben me geleerd dat je iets kunt voelen bij een boek.”

‘Ik groeide op met Harry Potter’

Toen ze twaalf jaar was, las ze voor het eerst Harry Potter. Ze kreeg het boek voor haar verjaardag. In het eerste boek was Harry zelf ook twaalf jaar. “Ik ben als het ware met hem mee opgegroeid.” Carmen leest nog steeds graag Harry Potter. “Het is één van de beste reeks boeken die de afgelopen jaren is geschreven.”

Rechtop tijdens voorlezen

Carmen geeft het lezen nu ook weer door aan haar zoon van zes. Haar zoon heet Boy en is vernoemd naar de titel van de autobiografie van Roald Dahl. “We hebben geen televisie in huis. Maar Boy kijkt natuurlijk weleens een film op de laptop. Als hij dat doet, dan kijkt hij heel geconcentreerd, maar ondertussen hangt hij er ook heel passief bij. Dat doe ik ook als ik een film kijk. Maar als ik hem ’s avonds voorlees, dan zit hij helemaal recht op. Ik zie aan zijn hoofd dat hij meeleeft met het verhaal en zich er een voorstelling van maakt. Een boek is een hele andere manier van vermaak dan een film of een serie.”

Teksten van 2000 jaar oud

Carmen studeerde af aan de dansacademie in Arnhem. Ze vond het dansen geweldig, maar miste het studeren en het lezen. Daarom koos ze naar de dansacademie voor de studie Klassieke Talen. Ze bestudeerde oude teksten en klassieke talen. “Ik was de hele dag bezig met teksten van 2000 jaar oud. Het idee dat iemand een tekst een keer heeft opgeschreven en dat het gewoon blijft bestaan. Dat vind ik er zo bijzonder aan.”

‘Voor hen is internet de bron’

Tot twee jaar terug gaf Carmen les in het middelbaar onderwijs. Ze onderwees leerlingen die naar de universiteit zouden gaan. “Als leerlingen een opdracht hadden gemaakt, was een onderdeel van de opdracht dat ze de bron moesten vermelden. De leerlingen kwamen dan niet verder dan Google als bron. ‘Het staat daar toch dus dan is het daar toch als eerste genoemd?’, stelden ze. Er kwam niet bij hen op dat er achter de informatie op internet vaak een andere bron ligt. Voor hen is internet de bron. Deze leerlingen gaan later een wetenschappelijke opleiding volgen. Bij een wetenschapper hoort een kritische geest die zich afvraagt: ‘Wie heeft dit als eerste geschreven? Wie is de werkelijke bron?’ Daarom vind ik boeken en het lezen van boeken zo belangrijk.”

Bussen met boeken

De Arnhemse is de afgelopen twee jaar ontzettend druk geweest met het opzetten van het boekencafé. Ze kwam op het idee voor dit café toen ze een keer in Groningen was. Ze liep naar binnen bij een boekencafé in die stad. “Ik hou van cafés en ik hou van boeken, dus ik vond dit een gouden idee en wilde dat in Arnhem ook.” Ze deed een oproep bij vrienden en kennissen om boeken bij haar te brengen. Dat heeft ze geweten. Met bussen kwamen de boeken aan. “Ik had wel medelijden met mijn vriend, want we konden nauwelijks meer lopen in ons huis door alle boeken.”

Café met bijzondere boeken

Iedere bak met boeken die Carmen binnen kreeg, zocht ze uit. “Vaak gingen er vier van de vijf bakken naar het kringloop of naar de ruilkast. Ik wilde alleen de meest leuke en bijzondere boeken bewaren voor het boekencafé, zodat ze straks ook echt gelezen worden.”

Stoelen waarin je weg kunt kruipen

Carmen kijkt uit naar het moment dat het café opent en krijgt nu al veel positieve reacties als: ‘Zo’n plek zoek ik al lang en miste ik echt hier in Arnhem. Dat wordt mijn tweede huiskamer .” In het café komen stoelen en banken te staan waar je lekker in weg kunt kruipen.

Crowdfunding

Het boekencafé is tot stand gekomen door crowdfunding. In een week tijd was er door donateurs en investeerders meer dan 13.000 euro opgehaald om ABC Libertas te kunnen openen. Op dit moment is de crowdfunding voor meer dan 80 procent behaald, dus er zijn nog mensen nodig die het initiatief steunen. Dit kan op meerdere manieren, met bijvoorbeeld een donatie of een investeren. Mensen krijgen hier ook leuke (literaire) bedankjes voor terug. Voor meer informatie over de crowdfunding: www.abc-libertas.nl.

Activiteiten

Het café is nog niet open, maar er worden al wel activiteiten gehouden, zoals bijvoorbeeld op zondag 17 november is er al wel een kindermiddag tijdens intocht van Sinterklaas. Arnhems Boeken Café (ABC) Libertas, Brouwersplein 7, Musiskwartier Arnhem.

adv.