Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Arnhemse kinderen konden dit jaar tóch op vakantie dankzij Ome Joop’s Tour: ‘Op ontdekking in je eigen stad’

Aangeboden door Rabo ClubSupport 11 september 2020

Clubs en verenigingen in Arnhem zorgen ervoor dat de buurt sterker en beter wordt. Het zijn de plekken waar je samenkomt, elkaar leert kennen en waar je jezelf kunt zijn. Met Rabo ClubSupport wil Rabobank in deze clubs investeren. In Arnhem kreeg de stichting Ome Joop’s Tour een helpende hand van de bekende bank. 

Door te investeren met kennis, netwerk en financiële middelen wil de Rabobank clubs en verenigingen in Nederland sterker en toekomstbestendig maken. 

Heb je nog nooit gehoord van Ome Joop’s Tour? Het is een fietsvakantie voor kinderen in de leeftijd van negen tot en met twaalf jaar. “Dit jaar bestaan we alweer 70 jaar en hebben tachtig vrijwilligers om ons heen verzameld”, vertelt voorzitter Marcel Legterstee. “We investeren in de jeugd, de toekomst en een leefbare samenleving. Er heerst nog steeds veel stille armoede onder gezinnen in Arnhem. Op vakantie gaan zit er voor deze Arnhemmers niet in. Ome Joop’s tour is een tiendaagse fietstocht waarbij we met kinderen vanuit allerlei culturen door Nederland trekken. Tijdens de tocht moeten de deelnemers allerlei leuke opdrachten doen.

Deze challenges zijn niet alleen leuk om uit te voeren, het heeft ook een educatief doel. “Ze leren over verschillende monumenten, duiken de geschiedenis in, leren samenwerken en hoe respectvol met elkaar om te gaan. Even samen de wereld verkennen op een ander manier.”

Ome Joop 2.0

Eigenlijk zou dit jaar de zeventigste editie van de tour plaatsvinden. Maar corona gooide (weer eens) roet in het eten. “Die feestelijke editie is verplaatst naar 2021″, vertelt Marcel. De zomer mocht niet voorbij gaan zonder iets te organiseren voor de kinderen die niet op vakantie konden gaan. Daarom bedacht hij met zijn team vrijwilligers Ome Joop 2.0. “Hierbij fietsten kinderen samen met hun ouders door tien verschillende wijken in Arnhem, op zoek naar de schat van Ome Joop. Via social media waren opdrachten te vinden, voer je die goed uit dan kreeg je punten. De hoofdprijs was een fiets en tussendoor waren allerlei kleine prijzen te verdienen.” Maar het gaat volgens Marcel niet om die prijzen. “Het gaat om de verbindende factor tussen de jeugd en hun ouders.” 

Dankzij de bijdrage van de Rabobank kon Ome Joop 2.0 gerealiseerd worden. Marcel: dit is onder andere geïnvesteerd in cadeaus voor de kinderen, maar ook het eten voor de deelnemers tijdens de tocht.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ome Joops Tour 2.0
Dit jaar fietsten de kinderen samen met hun ouders door 10 Arnhemse wijken. Foto: Ome Joop’s Tour

Verschillende culturen samenbrengen

Het was een behoorlijke klus om al die Arnhemmers op de fiets te krijgen. “Niet iedereen is bekend met Ome Joop’s Tour. Gezinnen met een andere etnische achtergrond hebben er vaak geen weet van. En júíst voor deze kinderen is het waardevol om andere kinderen te leren kennen en de stad te ontdekken.” Hoe krijg je die mensen dan bij elkaar? “Door iets te doen”, antwoord Marcel. “Neem bijvoorbeeld de wijk Immerloo: een wijk in Arnhem Zuid waar heel veel verschillende culturen samenkomen. Ik heb mijn bus gepakt en deze een aantal dagen in de wijk geparkeerd. Met koffie en broodjes ben ik daar gaan zitten om te luisteren naar de mensen én uit te leggen wat Ome Joop doet. Die mensen zijn ons dankbaar en waren nooit meegegaan met de fietstocht als we het gesprek niet op deze manier waren aangegaan.”

Er kan nog veel meer

Je leest het: door de bijdrage van Rabo ClubSupport heeft Ome Joops Tour Ome Joop 2.0 kunnen realiseren én meteen de buurt kunnen helpen. Maar met de hulp van de bank kan er nog veel meer! Denk aan het opzetten van trainingsprogramma’s voor gehandicapten, verduurzaming van het clubhuis, gezond voedsel in de kantine, het aanbieden van re-integratie cursussen.

Schrijf jouw club of vereniging in!

Denk je nu: dat wil ik ook wel voor mijn cluppie? Dat kan! De inschrijving van Rabo ClubSupport voor 2020 is geopend. Let op: om mee te doen, moet jouw stichting of club klant zijn bij de Rabobank. Via jouw lokale Rabobank ontvang je een uitnodiging. Als je eenmaal staat ingeschreven, is het zaak om zoveel mogelijk stemmen te werven. De bijdrage die je ontvangt is namelijk afhankelijk van het aantal stemmen. Dus waar wacht je nog op? Schrijf je club of vereniging hier meteen in.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Rabo ClubSupport. Meer over Rabo ClubSupport ontdekken?

Rabo ClubSupport

adv.