The Underline Tattoo Company: tien jaar tattoos door Tim & friends
Van de klassieke ankertjes, hartjes en tribals tot levensechte portretten. Ze hebben alles al wel eens voorbij zien komen. En gezet. Indebuurt blikt terug op tien jaar The Underline Tattoo Company met Tim en Bjorn. “We kunnen zo een uur volpraten over tattoos.”
In het smalle pand aan de Janslangstraat hebben de verschillende tattoo artists hun eigen verdieping. Tim: “Ivar is gespecialiseerd in Polynesische tatoeages, waar de tribals ook op geïnspireerd zijn. Niels is een alleskunner en doet ook veel klein werk. Ikzelf zet vooral realistische en semi-realistische tattoos. Alles wat we doen is custom made, we hebben hier geen voorbeeldboeken.”
Dan zijn er nog artists die op freelance basis meewerken. En Bjorn, hij staat het meeste achter de balie en is zich nog aan het bekwamen in de kunst van het tatoeëren. Want een kunst is het zeker. Niet iedereen kan zomaar een tattoo zetten. “Hoewel het een vrij beroep is, dus iedereen die een zolderkamertje over heeft en denkt dat hij het kan, mag tatoeëren. Dat is jammer, want het is een ambacht waar je jezelf jaren in moet trainen. Er zijn zoveel tips, trucs en foefjes, dat kost tijd.”
Leermeester
Voor Tim geldt dat hij al op zeer jonge leeftijd wist dat hij dit ambacht onder de knie zou krijgen. “Omdat er geen opleidingen zijn die je kunt volgen, moet je op zoek gaan naar een goede leermeester. Daarna is het een kwestie van veel oefenen.” Op zichzelf? “Ja, hoewel het best lastig is om op jezelf goede tattoos te zetten. Je zal bij de meeste artists dan ook een bovenbeen met heel veel oefenwerk aantreffen.”
Tim was een jaar of 16 toen hij werd gegrepen door het vak. “Dan hebben we het over de pre-internet tijd. Ik heb dus heel wat afgebeld naar tattoo-shops om een leerplek te vinden.” Dat lukt hem en hij gaat aan de slag. Hij werkt een tijd in Nijmegen waar zijn pad dat van Bjorn kruist. Bjorn: “Ik wilde een tattoo laten zetten om een belangrijk punt in mijn leven te markeren. Een vriend nam me mee naar Tim. En het bleef niet bij die ene tattoo, ik bleef er een beetje hangen.”
The Underline Company is geboren
Dit was het begin van een vriendschap en ook het gezamenlijk ondernemerschap. “We vonden een geschikt pand in de Looijerstraat en The Underline Company was geboren.” De vrienden doen vooral wat ze zelf leuk vinden. “We zijn beiden sneakergek, dus dat hebben we er ook een tijdje bij gedaan.” Hun liefde voor inkt blijft echter de core business. “Hoewel ik nu ook wel weer toe ben aan een nieuw avontuur en druk bezig ben met Strafwerk. Tattoos en koffie, volgens mij een prima combinatie. Dat wordt een soort van zustershop,” vertelt Tim.
Tattoos zetten met de ipad
In de afgelopen twintig jaar heeft hij heel veel ontwikkelingen meegemaakt. “Kijk, zo doen we het tegenwoordig,” hij pakt een Ipad en sluit deze aan. “En dit is nog de ouderwetse manier.” Hij legt een onderdeel van een ouderwetse tatoeëermachine ernaast. Zowel op technisch gebied als op kunstzinnig gebied is de wereld van tatoeëren constant in beweging. “Ja, je ziet wel bepaalde trends voorbij komen. Hoewel wij daar altijd een beetje voor waken. Als iemand met een bepaald verzoek hier binnenkomt, bespreken we dit uitgebreid. Weet je wel zeker dat je straks op het strand dezelfde tattoos wilt zien? Of wil je liever iets unieks.”

Ongeschreven wetten
Ook de ongeschreven wetten hebben de heren hoog in het vaandel. “Wij tatoeëren niet onder de 18 jaar. Ook al is het met toestemming van ouders, dat doe je gewoon niet. En zelfs 18 is nog best jong. Mensen moeten zich goed realiseren dat een tattoo permanent op je lijf zit. Dat moet je niet in een opwelling laten zetten. Soms moet je klanten tegen zichzelf in bescherming nemen,” stelt Tim. Of ze daar in voorbeeld van kunnen geven, van het meest rare verzoek dat ze gehad hebben? “Pffff nou nee, we hebben in de afgelopen tien jaar alles al wel eens gehad hoor! Gelukkig hebben we ook heel veel mooie kunstwerkjes mogen verzorgen.”
Meer dan mooie plaatjes
De meeste tattoos die de mannen van the Underline Company zetten zijn niet alleen maar mooie plaatjes. “Vaak zit er een diepere betekenis achter. Dat vind ik ook het mooie van dit vak. En dat je tegenwoordig iedereen op de stoel krijgt, van neurochirurg tot politieman, tot het boefje uit de buurt.” Bjorn vult hem aan: “Ja we zien zelfs hele families. Dat de ouders bij hun kind een mooie tattoo zien en een stiekem langgekoesterde wens dan ook ineens komen vervullen bij ons.”
Verslaving
Sommige klanten zijn kind aan huis, want het kan nog wel eens verslavend werken. “Daar betalen wij dan weer onze vakanties van.” Rijk gaan de mannen echter niet worden van hun passie. “Dat is ook niet de insteek. Dat we voor onszelf en onze gezinnen kunnen zorgen en daarbij blijven doen wat we ontzettend leuk vinden. Dat is het belangrijkste. Tegelijkertijd mensen blij maken met een mooie versiering van hun lijf. Prima voor elkaar toch?”