Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jet van de Bakbarwinkel: ‘Als ik het even niet meer weet ga ik bakken’

Door Jolinda van Alfen 19 juli 2017

“Bakken is  altijd wel verweven geweest met mijn leven. Als ik het even niet weet, ga ik bakken en kom ik vanzelf op ideeën.”Jet de Bruyne is de drijvende kracht achter de Bakbarwinkel in Klarendal. Workshops, catering, de lekkerste cuppuccino’s maken, Jet doet het allemaal met een lach. “Wil je een lekker taartje proeven?”

We zoeken een tafeltje achterin de winkel om rustig te praten over haar passie: bakken. En om taart te proeven. “Ik heb verse brownies en appelboterkoek. Straks ga ik rabarber frambozentaart maken, als je die wilt moet je later terug komen.” De appelboterkoek staat verleidelijk te glimmen, onze keuze is snel gemaakt. “Die is ook erg lekker hoor!”

Blij met bakken

Mensen blij maken met haar baksels. Dat is wat Jet het liefste doet. “Mensen verwennen met lekker gebak. Een vers koekje bij de thee. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Mijn oma was altijd wel iets aan het bakken of koken. Van restjes maakte zij de lekkerste dingen. Ook mijn moeder bakte zelf. Bij verjaardagen kocht zij echt geen taart, die bakten we zelf wel. Uit school zat ze klaar met havermoutkoekjes. Dat heb ik zo overgenomen.”

Jet van de Bakbarwinkel is bezig met de voorbereidingen van een rabarber/frambozen taart.
Jet van de Bakbarwinkel is bezig met de voorbereidingen van een rabarber/frambozen taart.

Na 14 jaar met veel liefde werken in de zorg koos Jet ervoor om thuis te blijven bij haar toen nog kleine kinderen. “Ik bakte vooral voor mijn eigen gezin, familie en vrienden. Op een dag stapte ik de Bakbarwinkel binnen. Het was alsof ze mijn winkel hadden gemaakt. Dat vertelde ik thuis ook, het is gewoon eng zoals die winkel bij mij past.” Het is dan ook een logische stap om te solliciteren. “Ze zochten iemand voor de zaterdag. Voor mijn sollicitatiegesprek bakte ik gelukskoekjes. Op de strookjes papier die ik in de koekjes stopte stonden mijn eigenschappen.” Aangenomen, dat kon niet missen.

“Bij mijn sollicitatiegsprek bracht ik zelfgebakken gelukskoekjes mee”

In de afgelopen 2,5 jaar werd de winkel steeds meer van haarzelf. “Met mijn collega Saakje die de Bakbar ooit is begonnen werkte ik heel fijn samen. Toen zij mij vroeg of ik echt eigenaar van de Bakbarwinkel wilde worden zodat zij de Bakbar en Koekbar verder uit kon werken was dat ook een logische stap.”

Mobiele taartenbakker

De Bakbar is een mobiele taartenbakbar, voor de lekkerste taartjes en koekjes op elke locatie. “Ik ga ook nog regelmatig voor de Bakbar op pad. Het is zo leuk om ‘live’ te bakken tijdens een feest.” Ook bakt ze allerlei producten voor deze cateringklussen. “Ik bak elke dag. Voor de klussen van de bakbar en ook voor de winkel. Mensen kunnen hier een lekker kopje koffie drinken met een taartje erbij. Ik bak ook voor andere ondernemers in Arnhem. Zo verkopen ze bij Brew2cup mijn taartjes, net als bij Spijk.  En ik gebruik weer de koffie van Brew2cup.”

Heerlijke appelboterkoek van de Bakbarwinkel.
Heerlijke appelboterkoek van de Bakbarwinkel.

Jet vindt het belangrijk om zoveel mogelijk met Arnhemse producten te werken. “De eieren komen van een boer in Arnhem-Zuid. Je wil niet weten hoeveel eieren ik per week gebruik!” Haar liefde voor het bakken brengt ze graag op anderen over. “Het mooiste vind ik het als anderen aan de slag gaan met mijn tips. Ik verkoop DIY pakketten in de winkel. Soms komen mensen eind van de dag helemaal gestresst binnen voor een taart omdat ze die de volgende dag nodig hebben. Die kan ik dan niet meer maken, maar ik kan ze wel een pakket mee geven waarmee ze in een klein uurtje een heerlijk zelf gebakken taartje of cake hebben. Als ik dan een enthousiaste reactie terug krijg de volgende dag, geeft me dat enorm veel voldoening.”

“Ik wil anderen inspireren om ook te gaan bakken”

Ook met haar workshops verspreid ze de liefde voor het bakken. “Bij kinderfeestjes zie je vaak verbaasde blikken als we de taartjes gaan versieren. Waar is de fondant en de marsepein? Dat zien ze op tv. Maar ik wil kinderen leren hoe je op een natuurlijke manier je taartjes kunt versieren. Maak glazuur van frambozen, mooier roze kun je niet krijgen. Ik zet heel veel vers fruit neer, eetbare bloemen, nootjes en amandelschaafsels. Kinderen vinden het geweldig en zijn zo creatief.”

De appelboterkoek is inmiddels op. Jet moet weer aan het werk. Oven voorverwarmen. Rabarber snijden. Koffie zetten voor twee gasten die buiten op het terras zijn neergestreken. “Kunnen we hier ook taart eten?”

Kijk voor meer informatie over het Modewartier ook eens op deze website. En check onze hotspots hier.

Jet verwent haar klanten graag met vers gebakken taartjes en lekkere koffie.
Jet verwent haar klanten graag met vers gebakken taartjes en lekkere koffie.

Meer over De Bakbar – Modekwartier ontdekken?

De Bakbar – Modekwartier bakkers

Gesloten11:00 - 17:00

Klarendalseweg 434, Arnhem

Bekijk meer:bakkers

adv.