Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zefanja van Zendee: ‘mijn kleding vind je niet in de winkel’

Door Jolinda van Alfen 21 juni 2019

Voor onze rubriek Binnenkijken bij waren we een tijdje terug te gast op de heerlijke woonboot van Zefanja Degreef. En ontdekten we dat zij een creatieve ondernemer is, die vanaf een heerlijke plek de leukste kleding ontwerpt. Natuurlijk vroegen we haar het jurkje, uh hemd van het lijf over haar bedrijf!

Hoe ben je begonnen met je bedrijf?

“Ik hou van makkelijke kleding, spijkerbroek met shirt, beetje sportief. Maar naar een feestje mag het wel wat netter, wil ik ook wel een leuk jurkje aan. Dat kon ik in de winkels dus nooit vinden. Het was te tuttig of te kort. Dus ben ik het maar zelf gaan maken.”

Kun je zo goed kleding maken dan?

“Nou, ik kan wel naaien, maar ben er geen ster in. Ik ben denk ik vooral goed in het bedenken van modellen jurkjes en rokken. Ik schakel de hulp in van een patronen tekenaar en dan wordt het naar een naaiatelier doorgestuurd.”

Doe je dat allemaal alleen?

“Ik ben ooit met een compagnon begonnen, ook een Arnhemse ontwerpster. Wachtend bij de peuterspeelzaal van onze kinderen bespraken wij dat er behoefte was aan iets nieuws. Leuke jurkjes. Na een tijdje kreeg ik de behoefte om nog meer mijn eigen ding te doen. En ben ik gestart met Zendee. Via een webwinkel, die ik zelf beheer en ook de website heb ik zelf gemaakt, verkoop ik mijn kleding. Het verzenden, de inkoop, alles doe ik zelf. Dat vind ik prettig.”

Foto: indebuurt Arnhem

Maar is dat niet veel te druk?

“Het is soms wel hard werken ja. Maar het bevalt me wel goed om alles in eigen hand te hebben. Ik hoef ook niet zo nodig heel groot te worden. Nu hebben mijn klanten een uniek kledingstuk, waar niet iedereen in loopt. Waarvan je ook weet hoe het is gemaakt. Ik werk bijvoorbeeld alleen nog maar met bio-katoen.”

Ben je zo milieubewust?

“Ik ben wel een type puur natuur. Al jaren ben ik bezig met gezond eten en gezond leven, dus waarom niet ook zo natuurlijk mogelijk kleding maken? Het is nog best moeilijk om leveranciers te vinden van bio-katoen, en dan vooral voor de kleuren die ik dan in mijn hoofd heb. Maar het lukt tot nu toe gelukkig wel. De kleding laat ik maken in een lokaal naaiatelier of bij grotere aantallen in Polen. Dan heb je wel zicht op de omstandigheden waaronder kleding wordt gemaakt, dat vind ik belangrijk.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Overal en nergens. De wereld om me heen. En ik ga uit van wat ik zelf aan zou willen doen. Het moet comfortabel zijn en er toch mooi uit zien. Een beetje exclusief.”

Wat kunnen we nog van je verwachten?

“Vooral nog meer van wat ik nu doe, mooie en eerlijke kleding aanbieden. De komende collectie is wel heel anders dan de vorige kledinglijnen. Ik ben terug gegaan naar de tijd dat ik nog graag uitging, daar zijn hele leuke retroprints uitgekomen. Maar uiteraard blijven de basics ook in de collectie.”

Binnenkijken bij Zefanja:

Binnenkijken bij Zefanja: ‘in de zomer springen we zo van het dak het water in!’

Veel mensen dromen ervan, wonen op het water. Voor Zefanja Degreef is het dagelijkse kost. "Ik zou n...

 

 

 

adv.