Wencke en haar gezin vertrokken naar Nieuw-Zeeland: ‘We wilden onszelf meer vrijheid geven’

Door Joep Oerlemans 16 mei 2018

Niet alle Arnhemmers blijven in ons stadje hangen. Sommigen trekken eropuit voor avontuur, anderen vinden de ware of verhuizen voor hun werk. Wij kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar een hoop Arnhemmers hebben inmiddels een ander thuis gevonden. Wencke Ras is met haar gezin vertrokken naar Nieuw-Zeeland: “We zijn voor het avontuur gegaan en we hebben er geen dag spijt van.”

“In 2006 hebben we Arnhem achter ons gelaten en zijn we in de stad Whangarei neergestreken. Die plaats ligt in het uiterste noorden van Nieuw-Zeeland. Mijn man Peter en ik wilden onszelf meer vrijheid geven en een eigen bedrijf beginnen. We hebben inmiddels een paar jaar een airconditioningbedrijf. Onze kinderen waren vrij jong, maar hebben zich helemaal gesetteld hier.”

Vrije tijd

Naast werken is er ook tijd voor ontspanning. “In de eerste jaren dat we hier woonden, hebben we vooral de omgeving verkend. In het gebied waar wij wonen zijn al meer dan 120 strandjes. We hebben wat land waarop we koetjes en schapen laten grazen. We vinden het ook leuk om lekker bezig te zijn in de tuin. Onze kinderen beoefenen verschillende watersporten; surfen en zeilen.”

Wel of geen gemis

Wencke heeft het goed naar haar zin in Nieuw-Zeeland, maar toch mist ze stiekem dingen aan Arnhem. “Natuurlijk mis ik mijn familie en vrienden. Ik ben geboren en getogen in Arnhem, daardoor blijft de stad een vertrouwde omgeving voor mij.” Er zijn ook dingen zie ze niet mist aan ons landje. “De drukte en het verkeer mis ik totaal niet. In Nederland leeft iedereen dicht op elkaar terwijl je in Nieuw-Zeeland alle ruimte hebt. Dat dichtbevolkte van Nederland mis ik dan ook helemaal niet.”

Sociaal

Contacten leggen is voor de familie geen probleem. “Met de bevolking hadden we snel contact. Het duurt wel even voordat er langdurige vriendschappen ontstaan. Iedereen is heel vriendelijk, maar soms een beetje oppervlakkig. Er is altijd wel een evenement bij ons in buurt waar iedereen graag zijn steentje aan bijdraagt. Er zijn genoeg momenten om te socializen.”

Arnhem of Whangarei?

De keuze tussen de twee steden is snel gemaakt. “Wij kiezen dan voor Whangarei. Uiteraard wel met af en toe een bezoekje aan Arnhem. We hebben geen plannen om terug te keren naar de Gelderse hoofdstad. Onze kinderen groeien hier prima op. Ze zijn en blijven wel trots op hun Nederlandse en Arnhemse roots.”

adv.