Valentina van Dream School: ‘Ze gaven ons zoveel liefde, dat warme gevoel kende ik niet’

Valentina van Dreamschool
Foto: indebuurt

Valentina Splunter (20) dacht dat ze niets waard was. Ze zat op het Montessori College in Arnhem en het ging niet goed met haar. Daarom schreef ze zich in voor het vijfde seizoen van Dream School. “Het was een hele impulsieve actie, ik kende het programma niet eens. Maar ik dacht: misschien kan het helpen.”

Valentina blikt terug op haar bewogen afgelopen jaar. ”Ik had het echt minder zwaar verwacht. Ik dacht dat Dream School meer gewoon ‘TV’ zou zijn, dat ze weinig om ons zouden geven. Maar ze gaven ons zoveel liefde, dat warme gevoel kende ik niet.”

Het gevoel dat er nooit iets lukt

Vóór Valentina aan Dream School begon ging ze door een zware tijd. ”Ik had het moeilijk door de druk op school en om dingen te moeten bereiken. Ook begon mijn adoptie meer en meer aan me te knagen.” Ze belandde in een depressie. ”Ik dacht dat ik minder was, dat ik niets waard was. Als je het gevoel hebt dat er nooit iets lukt, dan is dat een soort gemak. Daar blijf je dan in hangen.”

Op haar zestiende begon Valentina met kickboksen bij Fred Royers in Klarendal. ”Daar kreeg ik eindelijk het gevoel dat er iets lukte!” De kickboksschool van Fred roept dat gevoel nog altijd bij Valentina op. ”Hoewel het niet de enige gym is waar ik train, ben ik er vrijwel elke dag te vinden. De kickboksschool van Fred Royers is mijn thuis.”

Praten met rechercheurs

Via Instagram kreeg Valentina weet van Dream School. ”Mijn inschrijving was heel impulsief. Ze belden me op en moesten lachen dat ik nog niet één aflevering had gekeken. Ik moest eerst maar eens gaan kijken. Als ik dan nog wilde, mocht ik door naar de selectieprocedure. Die was trouwens best streng. Ze moesten natuurlijk kijken of je verhaal klopt en of je binnen de groep past. We praatten zelfs met rechercheurs!”

Leaderfoto Dreamschool Remon Rijper
Foto: Remon Rijper

Het gevoel dat mensen naar je kijken

De opnames van het vijfde seizoen van Dream School gingen van start. ”In het begin vond ik het leuk maar ook wel eng door al die camera’s. Het was vooral dat gevoel dat mensen naar me keken. Vroeger durfde ik niet eens een spreekbeurt te houden! Ik had last van faalangst en overthinken, ik was nog best een kleine en verlegen Valentina. Er zat zo’n stemmetje in mijn hoofd dat zei dat het niet genoeg was. Ik vind het knap van mezelf dat ik die angst heb overwonnen!”

‘Ik wilde mezelf een knuffel geven’

Het terugkijken van de afleveringen is confronterend voor Valentina. ”Ik zag natuurlijk mijn eigen gedrag, maar ik voelde ook de pijn opnieuw. In je hoofd denk je vaak ‘ik zeur’, maar door het terugkijken besefte ik pas hoe erg de adoptie mij heeft geschaad. Ik wilde mezelf een knuffel geven en zeggen ‘Oh kleine Val, het komt wel goed’. Daardoor realiseerde ik dat ik mezelf rust mag gunnen. Ik vond het zó zielig hoeveel pijn ik bij mezelf zag!”

What happens in Dream School

That does not stay in Dream School want er kijken natuurlijk veel mensen naar de afleveringen. ”We zaten twee weken intern in een veilige bubbel, een soort perfect wereldje. Daardoor vergat je weleens dat je op TV komt.”

Achteraf vond Valentina dat vooral bij haar moeder lastig. ”Er waren dingen die ik wel op Dream School vertelde, die je eigenlijk niet aan je moeder wilt vertellen. Daarover moest ik naderhand wel het gesprek met haar aangaan. Omdat het effect had op onze band. Soms vind ik een knuffel bijvoorbeeld niet fijn, dat komt door dingen met jongens. Nu ze dat weet begrijpt ze dat beter.”

‘Je zal dit maar geadopteerd hebben’

Gelukkig heeft Valentina geen last van de reacties van anderen op haar deelname. ”Iemand zei op Twitter: ‘Je zal dit maar geadopteerd hebben. Ik wilde ook adopteren, maar nu niet meer.’ Ze proberen je op je wortel te raken want adoptie is mijn grootste trauma. Ik dacht dat dit soort reacties echt een ding zouden worden, maar eigenlijk heb ik er geen last van. Ik houd gewoon écht van mezelf nu! Ik weet wat ik waard ben, dus reageer ik er niet op.”

Bijna een verslavend gevoel

Voor het eerst in haar leven voelt Valentina geluk en accepteert ze positieve dingen. ”Doordat ik de positieve dingen nu kan accepteren ben ik in staat om van anderen én van mezelf te houden. Dat is een gevoel van puur geluk! Het is bijna verslavend.”

Er komen nu ook meer mooie dingen Valentina’s kant op. ”Na Dream School mocht ik meteen een wedstrijd kickboksen en ik ga een boek schrijven over adoptie. Bovendien kan ik een inspiratiebron zijn voor andere geadopteerde kinderen. Dat is voor mij pure joy, ik mag er echt zijn! Ik ben ready om alles te omarmen wat er op mijn pad komt!”

Dream School is een programma van de NTR, dat jongeren zonder startkwalificatie weer op weg helpt. De deelnemers volgen gedurende twee weken uiteenlopende lessen van bijzondere docenten. Ook krijgen begeleiding bij hun mentale en fysieke gezondheid. De jongeren hopen weer te gaan leren, om zo hun leven op de rit te krijgen.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Arnhemmers

Ga naar “Blue Monday: 13 x Arnhemse dingen die je leven nét iets beter te maken”

Blue Monday: 13 x Arnhemse dingen die je leven nét iets beter te maken

Arnhemse dingen die je leven nét iets beter te maken
Ga naar “Kijktip: volg Björn en Inge, de Arnhemse daklozen in Wat een stel”

Kijktip: volg Björn en Inge, de Arnhemse daklozen in Wat een stel

Arnhemse Inge en Björn in Wat een stel
Ga naar “Terugkijktip: Ben Saunders maakt lied over Arnhem in De Troubadours”

Terugkijktip: Ben Saunders maakt lied over Arnhem in De Troubadours

Ben Saunders maakt lied over Arnhem in De Troubadours

In onze gids

Ga naar “Sonsbeek Paviljoen”

Sonsbeek Paviljoen

 • Zijpendaalseweg 30
 • Chinese restaurants
 • 11:00 - 22:00
sonsbeek paviljoen

Nu geopend

Ga naar “FortVier Schuytgraaf”

FortVier Schuytgraaf

 • Laakoever 401
 • Vrijetijd en uitgaan
 • Gesloten
Uitkijken over het water bij FortVier
Ga naar “Brasserie Thialf”

Brasserie Thialf

 • Dullertstraat 33-1
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 17:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Koptelefoon Sound by Sweden Nitro-X van € 189,00 voor € 179,00”

Koptelefoon Sound by Sweden Nitro-X van € 189,00 voor € 179,00

 • Bender hifi
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Oral-B elektrische tandenborstels PRO en duopak van € 69,99 voor € 34,99”

Oral-B elektrische tandenborstels PRO en duopak van € 69,99 voor € 34,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Warme wollen plaids van Klippan voor € 79,95”

Warme wollen plaids van Klippan voor € 79,95

 • Time for Nature.nl
 • Geldig t/m 6 februari 2022
Ga naar “Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf”

Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “10% korting op een houten horloge van GreenTime”

10% korting op een houten horloge van GreenTime

 • Time For Nature
 • Geldig t/m 28 februari 2022

Topper

Vacatures

Ga naar “Allround medewerker”

Allround medewerker

 • Walt
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Pannenkoekenbakker”

Pannenkoekenbakker

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Medewerker bediening BLOU Rooftopbar”

Medewerker bediening BLOU Rooftopbar

 • BLOU Rooftopbar
 • Parttime

Topper

Ga naar “Klantadviseur reizen”

Klantadviseur reizen

 • VillaVibes singlereizen
 • Fulltime
Ga naar “Distributiechauffeur C / CE”

Distributiechauffeur C / CE

 • A12 Personeelsdiensten
 • Fulltime

Topper