Steven zit veel in de auto: ‘Ik heb al zoveel mis zien gaan in het verkeer door mobieltjes’

Aangeboden door Interpolis AutoModus App 18 september 2018

Voor zijn werk zit hij veel op de weg. “Wat ik allemaal mis heb zien gaan door mobieltjes is niet op twee handen te tellen.” Arnhemmer Steven de la Fosse vertelt vol vuur over zijn ervaringen. “Dit onderwerp, het gebruik van telefoons in het verkeer gaat mij echt aan het hart.”

Een van de laatste incidenten ligt nog vers in het geheugen. “Ik was voor mijn werk op pad en reed achter een klein busje. Het was in de buurt van die nieuwe school in Presikhaaf. Ik zag in mijn spiegels rechts achter me een groep studenten naast elkaar fietsen. Twee ervan waren druk bezig met hun mobieltjes. Ze reden dwars door een rood stoplicht, terwijl het busje voor mij bij groen licht al aan het optrekken was. Hij kon ze nog maar net ontwijken, en ik moest ook snel handelen. Kwam daardoor op de andere weghelft. Het busje voor mij raakte een lantaarnpaal. De studenten fietsten gewoon door.” Steven ging verhaal halen bij de school. “Nu was er alleen blikschade, maar dit had echt heel slecht af kunnen lopen voor de fietsers. Dat je dan lachend gewoon doorfietst, dat snap ik echt niet.”

Iedereen doet het

Steven maakte al eerder mee dat mensen de ernst van een situatie niet inzien. “Ik heb bijna een jongen aangereden die met zijn mobiel bezig was en door rood reed. Daar ben ik achteraan gegaan en heb hem geconfronteerd met zijn gedrag. Ik had hem zo invalide kunnen rijden. Langzaam zag ik dat hij realiseerde dat het gevaarlijk was wat hij had gedaan. Vooral omdat ik me er zo over opwond, denk ik.”

Het zijn niet alleen studenten op de fiets die nog wel eens hun Whatsapp berichten bijhouden. “Ik zie het echt bij jong en oud, iedereen heeft tegenwoordig een telefoon waar ze alles mee kunnen doen. Maar dat moeten we niet in het verkeer doen. Mijn vader is al eens aangereden door iemand met een scootmobiel die op zijn telefoon zat! Gelukkig is die persoon gestopt en heeft 112 gebeld. Mijn vader was gewond aan zijn been.”

Smartphoneverslaving is groot gevaar

Als we even met Steven zitten te praten komen we er al snel achter hoe groot dit probleem eigenlijk is. “Een maat van mij is getuige geweest van een vreselijk ongeluk in november vorig jaar waarbij een fietser zwaargewond raakte. Oorzaak: gebruik van de telefoon.” Volgens Steven is de smartphoneverslaving van veel mensen een van de grootste gevaren in het verkeer.

“Mijn mobiel heb ik wel bij me, voor de navigatie. Maar als ik word gebeld, dan zet ik mijn auto op een veilige plek neer en bel even terug. Ik probeer het goede voorbeeld te geven aan mijn kinderen. Zodat ze beseffen dat je niet kunt fietsen en whatsappen tegelijk. En ik ben echt geen heilig boontje, maar heb zoveel gezien en meegemaakt. Die telefoon raak ik niet aan in het verkeer.”

Heel Nederland in Automodus

Help jezelf en zorg dat je niet in de verleiding komt om tijdens het rijden je mobiel te grijpen. Hoe je dat doet? Door net als de 72.000 Nederlands die je zijn voorgegaan de Interpolis AutoModus App te downloaden. Met de app:
✔ houd je je ogen op de weg in plaats van op je telefoon
✔ voorkom je afleiding door je mobiel en rijd je veiliger
✔ kun je wel muziek of navigatie luisteren
Iedere 100 kilometer die je rijdt in AutoModus levert € 1,- op. Het totaalbedrag dat alle Automodus gebruikers sparen (tot een maximum van 250.000 euro) gaat naar initiatieven die het verkeer in Nederland veiliger maken. Dus waar wacht je nog op? Ga de weg op in AutoModus en maak het verkeer in Nederland veiliger!

Interpolis AutoModus App zakelijke dienstverleners

Spoorlaan 298, Tilburg

Bekijk meer:zakelijke dienstverleners

adv.