Advertentie wordt geladen…

Stadsverlater Gabriëlle vanuit Madrid: ‘Het is levensgevaarlijk om hier te fietsen’

Foto: Gabriëlle van Rossem

Arnhem is uiteraard de mooiste stad van Nederland, maar er is nog veel meer te ontdekken buiten onze stads- en landsgrenzen. In deze rubriek schrijven wij over de avonturen van Arnhemmers die het nest hebben verlaten en ergens anders zijn gaan wonen. Deze keer in de rubriek Gabriëlle van Rossem, zij woont met haar gezin in Madrid.

Advertentie wordt geladen…

Wat doen jullie in Madrid?

“Wij zijn in de zomer 2019 vanuit Arnhem naar Madrid verhuisd omdat mijn man Jos een functie kreeg op de Nederlandse ambassade in Madrid. Omdat dit een functie is voor 4 jaar, zijn wij als gezin meegegaan (dochter Suus, nu bijna 18 jaar en zoon Jop, nu 15 jaar). Ik vind het fijn dat het een plaatsing in het buitenland is voor een bepaalde tijd. Ik denk dat ik deze keuze om naar het buitenland te gaan, makkelijker kon maken omdat ik wist dat we over een aantal jaar weer terug zouden komen in Nederland. Je hoeft niet na te denken over een definitief vertrek. Emigreren is toch echt wat anders dan tijdelijk weg zijn.”

“Ik ben geboren en getogen in Twente, maar sinds 1990 woonachtig in Arnhem. Tussendoor wel wat jaren in het buitenland gezeten (Valencia en Napels) maar altijd ons huis in Arnhem aangehouden en er telkens met heel veel plezier teruggekomen. Onze twee kinderen zijn er geboren (dochter Suus, bijna 18 jaar en zoon Jop, 15 jaar). We hebben dus een echt Arnhems Meisje op de wereld gezet. Ons huis in Arnhem hebben we recent verkocht. Vlak voordat we terugkomen naar Nederland, gaan we op zoek naar een andere woning.”

Wat mis je aan Nederland?

“Juist omdat ik zo gehecht ben (en trots ben op) Nederland en onze prachtige stad Arnhem, mis ik veel dingen die in Nederland en Arnhem zo gewoon zijn: vooral het gemak van het overal (veilig!) naartoe kunnen fietsen. We hebben onze Nederlandse fietsen meegenomen naar Madrid, maar de stad en met name de autobestuurders zijn niet gewend en voorbereid op fietsers. Het is levensgevaarlijk om hier te fietsen! Onze kinderen moeten altijd gebracht en gehaald worden met de auto of met het openbaar vervoer naar vrienden of bijvoorbeeld hun sport. Iedere dag files de stad in en altijd een uur extra plannen om ergens op tijd aan te komen.”

En wat mis je specifiek aan Arnhem?

“Ik mis het Landgoed Mariëndaal, vlakbij ons huis in Arnhem, waar je heerlijk kunt wandelen. Er zijn ook rondom Madrid veel bossen, maar niet op loopafstand van huis. Ik mis mijn familie en vrienden. Zeker door de COVID-periode heb ik ze al een jaar niet meer gezien. Natuurlijk boffen we dat het nog geen 2 uur vliegen is naar Madrid vanaf Schiphol en hopen we hier snel weer bezoek te kunnen ontvangen of zelf voor een paar dagen naar Nederland te kunnen, nu we bijna allemaal ingeënt zijn!”

“Arnhem is een stad met alles wat je wenst: water, bos, uitgaan, lekker eten, centraal liggend…. Ik ben nog altijd trots dat ik al heel lang een Arnhemse ben. De Korenmarkt, de Rijnkade, de Eusebius, de Frostbrug, de historie van de stad… Als mensen me vragen waar ik in Nederland woon, kent bijna iedereen, waar ook ter wereld, de stad Arnhem of in ieder geval de geschiedenis van ‘A bridge too far‘ en Operation Market Garden. En natuurlijk mis ik de Hollandse kaas (oude kaas!), dropjes, kroketten, satésaus en het Indonesische eten.”

Wat mis je niet?

“Wat ik totaal niet mis, is het toch wel vaak slechte weer in Nederland! De meeste maanden van het jaar is het prachtig weer hier en zijn we vooral buiten. Dat is zo heerlijk aan dit land. Het Mediterrane sfeertje is zo fijn! Ik sprak laatst een Amerikaanse vrouw in Madrid, die jaren in Amsterdam had gewoond. Ze was nog steeds verliefd op Holland, maar zei wel dat ze in Nederland het Spaanse weer zouden moeten kunnen overnemen.”

Maak je makkelijk contact met locals?

“Sinds ik in Madrid woon, ben ik op Spaanse les gegaan. Ik vind het belangrijk om de taal van het land te begrijpen en natuurlijk zelf ook zo goed mogelijk te spreken. Ik heb me aangesloten bij een expatorganisatie voor mensen uit alle landen van de wereld die hier in Madrid wonen. En ik doe vrijwilligerswerk bij een Voedselbank in de stad. We zijn een paar dagen na aankomst in ons huis in Madrid, naar de dichtstbijzijnde buren in onze straat gegaan om ons voor te stellen als nieuwe bewoners in de straat. Iedereen reageerde daar heel enthousiast op. Sommigen spreken een beetje Engels, wat zeker in de eerste maanden heel fijn was in de communicatie onderling. Onze kinderen zitten allebei op (veld)hockey en gaan hier naar een internationale school. Met de ouders van de school en hun sportclub hebben we ook een fijn contact.”

Zelf contact maken

“Omdat we al eerder in het buitenland gewoond hebben, weten we inmiddels dat je zelf het initiatief moet nemen om in contact te komen met de mensen. Een paar jaar geleden was de taal echt wel een ding, maar naast het feit dat wij nu al beter Spaans spreken, blijkt ook dat er meer Spanjaarden Engels spreken (als is het maar een klein beetje, het is echt fijn). Ook merk ik dat de meeste mensen het enorm waarderen dat je ze in hun taal aanspreekt en ze hun best doen om een gesprek met je aan te knopen en je te overladen met complimenten dat je al zo fantastisch goed Spaans spreekt (en daar dan heel serieus bij blijven kijken).”

Welke moeilijkheden kwam je tegen?

“We hebben gemerkt dat, nu de kinderen ouder waren dan de eerste keren in het buitenland, zij echt moeite hebben gehad om te wennen in Madrid. Ze misten hun Nederlandse vriendschappen en ook het weer moeten wennen aan een nieuwe school en woonomgeving was pittig. Ik heb het daar echt moeilijk mee gehad. Je wil je kinderen gelukkig zien en zonder heimwee. Gelukkig zijn ze allebei nu helemaal ‘ingeburgerd’ en realiseren ze zich ook wat een bofkonten het zijn dat ze dit mee mogen maken. Inmiddels zijn ze oud genoeg om (af en toe) zelfstandig naar Nederland te reizen om vrienden te bezoeken, dat maakt het allemaal nóg gemakkelijker. Daarnaast hebben ze hier inmiddels een geweldige vriendengroep en spreken ze hun talen (Spaans en Engels) al heel goed.”

Wat is het grootste verschil met het leven in Nederland?

“Een groot verschil tussen Nederlanders en Spanjaarden is dat je iemand niet bij je thuis uitnodigt, maar altijd in een restaurant of bar. De eerste keer dat wij onze buren bij ons thuis uitnodigden, was dus een bijzondere ervaring voor hen. Spanjaarden zijn veel meer met hun uiterlijk bezig. In iedere straat zit een cosmetisch centrum (soms veel meer dan één) en vrijwel iedereen loopt er tip-top bij.”

“De lunch is hier heilig! Daar wordt echt de tijd voor genomen. Het is vaak een warme maaltijd. Ook de Spaanse tijden vind ik moeilijk om aan te wennen. ’s Avonds pas rond 21.30 uur aan de avondmaaltijd, gaat hier thuis echt niet lukken. Als er vrienden van onze kinderen bij ons eten, is dat altijd een hilarisch moment (met name voor hen, omdat ze het belachelijk vroeg vinden om om 19.00 uur te eten). Er heerst een heilig respect voor oudere mensen hier. Iets waar de gemiddelde Nederlander veel van kan leren! Ook vind ik de meeste Spanjaarden heel ‘tranquilo’. Ze laten zich niet gek maken en als iets vandaag niet lukt, dan lukt het vast morgen.”

Een ander groot verschil met Nederland is dus het eten. Wat is je favoriete lokale gerecht?

“Naast alle soorten tapas, mag je mij ’s nachts wakker maken voor een zalige Paella Valenciana!”

Wat wil je nog graag doen in Spanje?

“Ik vind het fijn om onder de mensen te zijn en zoek daarom altijd contact. Via de expatgroep heb ik nieuwe vriendschappen, maar ook via school, de ambassade en sport. We proberen veel te reizen (nu met COVID staat dat natuurlijk volledig stil) en hopen heel veel van Spanje te hebben gezien, voordat we weer gaan verhuizen. Het is een geweldig land met zoveel verschillende natuur en cultuur. Ook de stad Madrid zelf moeten we nog gaan ontdekken. Deze wereldstad heeft zoveel moois te bieden! Gelukkig gaat de stad steeds meer ‘open’ nu de vaccinaties in volle gang zijn. We hopen dus snel weer in de stad rond te kunnen struinen, terrasjes te pakken, cultuur op te kunnen snuiven en te genieten.”

“Over een paar jaar zit onze tijd er hier alweer op. Dan moeten we een nieuwe plek gaan vinden om te wonen in Nederland. Wie weet waar we terecht gaan komen. Mocht het niet in of rondom Arnhem zijn, zullen we onze stad aan de Rijn toch altijd op blijven zoeken. Het is en blijft een topstad waar we superfijne herinneringen aan hebben!”

Meer in deze categorie

Arnhemmers

Ga naar “Henky Donkervoort bouwt eigen kapelletje bij Arnhems woonwagenkamp”

Henky Donkervoort bouwt eigen kapelletje bij Arnhems woonwagenkamp

Henky Donkervoort
Ga naar “Yosser slaat een nieuwe weg in met festival Ruimtekoers: ‘vanaf nu een jaar lang festival in Arnhem’”

Yosser slaat een nieuwe weg in met festival Ruimtekoers: ‘vanaf nu een jaar lang festival in Arnhem’

ruimtekoers arnhem yosser dekker
Ga naar “Kijktip! 4 x deze bekende Arnhemmers laten hun favoriete plekjes zien”

Kijktip! 4 x deze bekende Arnhemmers laten hun favoriete plekjes zien

Aangeboden door Stichting Citymarketing Arnhem

In onze gids

Ga naar “Dunkin’ Arnhem”

Dunkin’ Arnhem

 • Jansstraat 45
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “BLOU Rooftopbar”

BLOU Rooftopbar

 • Stationsplein 1
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “PUCK”

PUCK

 • Nieuwstad 2
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “broek vanaf € 12,00”

broek vanaf € 12,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 1 augustus 2021
Ga naar “Matraskussen Jada van € 16,99 voor € 8”

Matraskussen Jada van € 16,99 voor € 8

 • Leen Bakker
 • Geldig t/m 1 augustus 2021
Ga naar “Brabantia Droogmolens Spinner 25% korting”

Brabantia Droogmolens Spinner 25% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “7-zones koudschuimmatras € 99,99”

7-zones koudschuimmatras € 99,99

 • Lidl
 • Geldig t/m 27 augustus 2021
Ga naar “Sauber Steelstofzuiger R20 van € 179 voor € 149”

Sauber Steelstofzuiger R20 van € 179 voor € 149

 • Blokker
 • Geldig t/m 8 augustus 2021

Vacatures

Ga naar “BLOU Bedieningsmedewerker (full/part)”

BLOU Bedieningsmedewerker (full/part)

 • BLOU Rooftopbar
 • Parttime

Topper

Ga naar “Allround bedieningsmedewerker (full/part)”

Allround bedieningsmedewerker (full/part)

 • Hotel Haarhuis
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Marketeer”

Marketeer

 • Kompagnie Kistemaker
 • Parttime

Topper

Ga naar “Ontbijt kok vacature (full/part)”

Ontbijt kok vacature (full/part)

 • Hotel Haarhuis
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Stage Marketing & Communicatie bij Kies•Menu”

Stage Marketing & Communicatie bij Kies•Menu

 • Kies•Menu
 • Stage

Topper