Het sinterklaasjournaal kiest voor roetpieten: wat doet Arnhem?

Door Jolinda van Alfen 7 oktober 2017

Deze week werd bekend gemaakt dat het Sinterklaasjournaal geen bontgekleurde Pieten meer zal vertonen. Dit jaar zullen er Pieten te zien zijn in de categorie ‘vijftig tinten grijs’. Wij vragen ons af hoe dit in Arnhem zit. Volgt de organisatie van de intocht deze verhaallijn?

Bonte stoet door Arnhem

Albert Brul vertelt, namens de organisatie van de intocht: “In Arnhem hebben we al veel langer een bonte stoet die bestaat uit geschminkte en niet-geschminkte medewerkers van Sinterklaas. Dat moet, zo hopen we toch, wel opgevallen zijn. Onze Stichting is niet blind voor de maatschappelijke discussie, maar we zoeken wel een evenwicht tussen traditie en vernieuwing.”

Verandering

Door ook blanke medewerkers van Sinterklaas bij de intocht in te zetten, is die vernieuwing al een tijd geleden ingezet. De intocht zal wel anders zijn dan vorig jaar, maar dat ligt niet aan de kleur van de Pieten. Meer over de intocht lees je hier.

Niet iedereen tevreden

Albert Brul: “Daarbij zijn we er zeker van dat we het nooit iedereen naar de zin kunnen maken. Daar streven we dus ook niet naar. We kiezen voor een stijlvolle intocht zonder dat het gevolg van Sinterklaas er als een groep carnavalisten uit ziet. Er zullen zwart gekleurde pieten zijn, maar ook mensen met een Spaans uiterlijk. In ieder geval hebben we geen stroopwafelpieten en dergelijke figuren omdat dit niets met de Sinterklaastraditie in Nederland van doen heeft.”

Stroopwafelpieten zijn niet in Arnhem te zien. Foto: ANP