Demi voelde zich anders en eenzaam op school: ‘Ik was de enige van kleur’
“Het voelde heel apart en ik was erg verbaasd”, vertelt Demi Carolina Gil (17) over haar eerste kennismaking op het…
De Arnhemse Sem van Loon (20) werd een jaar lang gevolgd voor het programma Hij, zij, hen van KRO-NRCV. Dat was tijdens zijn transitie van vrouw naar man. “Ik gaf me op in een opwelling en voordat ik het wist had ik de eindredacteur aan de lijn.”
Twee weken later stond Jan Kooijman in de woonkamer van zijn vader en waren de opnames begonnen. “Omdat mijn borstverwijderende operatie er binnenkort aankwam en ze daar bij wilden zijn, moesten we snel knopen doorhakken. Ik had nooit verwacht dat ik zou mogen doen aan het programma.”
Hij, zij hen volgde Sem in het jaar waarin heel veel veranderde. Hij onderging een borstverwijdering operatie en mocht aan het hormoon testosteron. “Het lijkt me heel speciaal om later terug te kunnen kijken naar deze tijd”, vertelt Sem. “Om te zien waar ik vandaan kom en hoe ik er toen uitzag.” Maar hij doet ook mee aan het programma om te laten zien dat hij er mag zijn. “Ik heb me lang geschaamd voor wie ik was, maar dat hoeft niet meer. Dit is wie ik ben en ik mag erover vertellen.”
“Ik doe niet alleen voor mezelf mee. Ik hoop dat mijn verhaal ook anderen inspireert. Door mezelf open te stellen en de naakte waarheid te laten zien, kan dit wellicht iets betekenen voor andere jonge transgenderpersonen. Ik wil laten zien dat je jezelf mag zijn en er over gepraat mag worden.”
Sem komt niet zozeer als individu op tv, maar als onderdeel van een groter verhaal. Dat vindt hij zelf prettig. “Het draait gelukkig niet alleen om mij, want er zijn nog vijf andere kandidaten.” Er komen in het programma thema’s aan bod zoals de gevolgen na je transitie. Dat wordt namelijk niet besproken in het ziekenhuis. Sem legt uit: “Als je eenmaal met hormonen begint, verdwijnen niet opeens al je problemen uit de wereld. Het zijn geen geneesmiddelen, je proces gaat gewoon door.”
Doordat Sems proces gewoon doorging, is hij in een jaar tijd erg veranderd. “Het is gek om mezelf terug te zien van een jaar geleden”, vertelt Sem. “Ik zie nu hoe erg ik eigenlijk veranderd ben. Ik heb geleerd dat ik soms te snel en te veel wil. Nu weet ik dat ik vaker stil mag staan en kan genieten van het moment.” Door de testosteron is Sem voor sommigen onherkenbaar geworden. “Als mensen mij na lange tijd weer zien moeten ze soms twee keer kijken voordat ze beseffen dat ik het ben. Als ik nieuwe mensen ontmoet, wordt er nooit meer getwijfeld of ik wel een man ben.”
Tekst gaat verder onder de foto
Als het programma op televisie komt, zit Sem in Duitsland. Daar is hij zelf blij mee. “Ik moet er niet aan denken om dan nog in de Albert Heijn te werken, dat lijkt me namelijk niet de geschikte plek om het erover te hebben.” Ergens vindt Sem het spannend dat zijn proces op televisie komt. Door de hormonen en de borstverwijderende operatie ziet iedereen hem als man en niet meer als transgenderpersoon. “Hoewel het altijd een deel van mijn identiteit blijft, is transgender zijn niet meer het grootste gedeelte van mij. Maar het programma draait wel volledig om het feit dat ik een trans man ben. Ik heb goed nagedacht over mijn deelname, dus ik heb er vrede mee dat ik op deze manier op televisie kom. Mijn gevoelens mogen er zijn.”
“Mijn proces blijft er een met ups en downs, maar hoe ouder ik word, hoe beter ik hiermee om kan gaan. Ik ben blij met mijn keuzes, zoals naar Berlijn verhuizen om muziek te studeren. Het gaat nu goed met me, maar ik blijf leren en dat vind ik belangrijk.”
Hij, zij, hen is vanaf dinsdag 18 oktober wekelijks te zien op NPO 3. Wil je vaker Arnhemmers op tv zien? Houd indebuurt Arnhem dan goed in de gaten. Bijvoorbeeld via Facebook en Instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Er staan namelijk regelmatig leuke kijktips en shownieuwtjes op de site.
In onze gids
Populaire rubrieken