Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Arnhemse kunstenaar Julius laat een alternatief op de stereotype man zien

Aangeboden door Museum Arnhem 30 mei 2019

Vanaf februari selecteert Museum Arnhem maandelijks een Arnhemse kunstenaar die vertelt over zijn of haar verbinding met de stad en het museum. Ook is het werk van deze kunstenaar te zien in het Erfgoedcentrum in Rozet. Deze week kan je het werk van Julius Thissen bewonderen.

Auteur: Guinevere Ras, freelance curator en schrijver

Sterk, stoer, sportief, zakelijk en rationeel. Dacht je bij het lezen van deze eigenschappen aan een man? Dat is niet raar. Dit rijtje past binnen het stereotype van wat een man zou moeten zijn. De Arnhemse kunstenaar en genderactivist, Julius Thissen, wilt met zijn beeldende kunst vooral een alternatief laten zien van die gestereotypeerde mannelijkheid.

Museum Arnhem

Zijn interesse in kunst ontstond in Arnhem. “Museum Arnhem organiseerde schooldebatten voor de middelbare school. Ik deed hieraan mee toen ik ongeveer veertien jaar oud was. Ik leerde filosoferen over kunst en was onder de indruk over welk effect kunst kan hebben op de mens. Daar werd het zaadje gepland.”

museum arnhem kunstenaar julius
Julius Thissen, Show them the ropes, fotoprint op aluminium, 2018.

Sport voor mannen?

De kunst van Julius begint altijd vanuit artistiek onderzoek. Het fotowerk ‘Show them the ropes’ is zo’n voorbeeld van een langlopend beeldonderzoek naar masculiniteit en sport. Uit esthetisch punt is hij geïnteresseerd in sport vanwege de outfits, de omgeving, maar ook omdat daar volgens hem vooral veel sociale verwachtingen en conventies aan kleven. Want wie bepaalt dat voetbal typisch een mannensport is?

Touwtrekkers

Op deze dromerige voorstelling zie je de kunstenaar zelf en Matthieu, zijn muze. Al vier jaar speelt hij een hoofdrol in zijn werk. “Je ziet onze vriendschap ook heel erg veranderen door de jaren en kunstwerken heen. Mijn werk is op die manier ook een dossier van onze vriendschap.” Maar de foto roept ook veel vragen op. We zien twee touwtrekkers liggen op het gras, maar waar denken zij aan en waar kijken zij naar? Julius houdt deze vragen bewust open. De toeschouwer mag daar invulling aan geven.

Meer lezen en zien van Julius? Zijn kunstwerk Show them the ropes is t/m 25 juni te zien in het Erfgoedcentrum in Rozet. Via de website van Museum Arnhem lees je meer over deze kunstenaar en de mini pop-up tentoonstelling.


Meer over Museum Arnhem ontdekken?

Museum Arnhem musea

Sint Walburgisplein 1 , Arnhem

Bekijk meer:musea

adv.