Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mariëlle van Madame X: ‘Ik ben verslaafd aan knippen’

Door Jolinda van Alfen 13 juli 2018

Ze barst van de energie. “Knippen bij Spijkerrok was zo tof!” Het openingsweekend van knipsalon Madame X zit erop en kapster en kunstenaar Mariëlle Asselbergs is helemaal klaar om klanten in haar gloednieuwe salon aan de Driekoningenstraat, hartje Spijkerkwartier, te ontvangen. Indebuurt nam een kijkje.

We zien meteen dat dit geen doorsnee kapsalon is. “Welkom, ga lekker zitten op de bank.” Mariëlle wil een huiselijke sfeer in haar knipdomein. En dat is goed gelukt. Een fijne zithoek met mooi zwarte leren bankjes. “Die heb ik al heel lang. Waarom dingen nieuw kopen als wat we hebben nog goed is?” Om haar kapsalon verder in te richten struinde ze menig rommelmarkt en marktplaats af. “Die kast bijvoorbeeld, die past toch perfect? Ik heb de lelijke achterwand gepimpt en nu heeft hij een mooi tweede leven.”

Het is duidelijk, Mariëlle is fan van duurzame meubels. Maar ook in haar werk probeert ze zoveel mogelijk verspilling tegen te gaan. “Daarom wil ik ook geen potten en tubes met verf waar heel veel van overblijft. Daar komt bij dat ik een knipsalon heb. Wat kleuren betreft kan ik klanten wel goed adviseren. Als zij de verf dan zelf meenemen, kan ik dat natuurlijk wel voor ze verzorgen.”

De kennis van het kappersvak is ruimschoots aanwezig. “Ik knip al heel lang. Heb ook altijd opleidingen en cursussen gedaan. Ik ben ook gek op reizen, en heb heel veel reizen al knippend bekostigd.” Het creatieve aspect van het kappersvak spreekt haar vooral aan. “Nadat ik een tijdje als kapster werkte, wilde ik ook op een andere manier mooie dingen maken. Ik heb toen de kunstacademie gedaan. Die ik al knippend betaalde.” Ze maakte verschillende kunstwerken, maar het knippen bleef terugkomen in haar leven. “Ik ben nu eenmaal verslaafd aan knippen.”

Een bordje bij de barber station met ‘no women allowed’ daagde Mariëlle uit om er heel tegendraads binnen te stappen. “De vintage sfeer, het knippen en scheren van mannen, dat paste perfect bij mij. Ik wilde daar heel graag werken. Maar dan wilde ik ook vrouwen knippen.” Zo kwam ze aan een baan in een vintage salon in Nijmegen van dezelfde eigenaar.

De kans om voor zichzelf te beginnen diende zich aan toen zij samen met haar man het pand aan de Driekoningenstraat kon kopen. “Ik zag meteen mogelijkheden voor een eigen salon aan huis. Toen ging het borrelen. Ik wilde het helemaal naar mijn eigen smaak inrichten.”

De huisstijl, het logo, interieur, alles komt uit het creatieve brein van Mariëlle. De naam Madame X is niet toevallig gekozen. Het spijkerkwartier stond vroeger bekend als de rosse buurt, ‘madame’ is een knipoog naar die tijd. Madame X is ook een schilderij van de kunstenaar John Singer Sargent uit 1884. “De uitdagende pose van de geportretteerde vrouw zorgde voor veel ophef. Madame X was ook een film uit 1966, kijk hier is de poster daarvan. De inrichting van de salon is geïnspireerd op de jaren 60.”

Maar niet alleen door de vintage look van de salon onderscheidt zij zich van andere salons. “Je zou kunnen denken, alweer een kapper, er zijn al zoveel salons in Arnhem. Ik denk dat ik echt iets toevoeg. Zo gebruik ik zoveel mogelijk natuurlijke producten. Dat begint al bij de wasbeurt. Ik zoek een natuurzeep uit om de haren te wassen. Dat stukje zeep krijgt de klant dan ook mee.”

Om haar verhaal te illustreren pakt Mariëlle een grote doos. “Kijk dit is mijn snoepjesdoos!” Het deksel gaat eraf en er komt ons een fijne geur tegemoet. “Dit is een zeepje met veel rozen, en deze is ook zo fijn je hoofdhuid.” Mariëlle weet van alle zeepjes wat de eigenschappen en ingrediënten zijn, waardoor ze echt een persoonlijk product aan een klant kan meegeven. “Het fijne van de zeep is dat je er ontzettend lang mee kunt doen, je niet met plastic verpakkingen blijft zitten en er ook geen onnodige schadelijke ingrediënten aan toegevoegd worden. Geen conserveringsmiddelen en andere troep.”

Voor haar eigen huid is het werken met de natuurzeepjes ook wel prettig. “Ook al draag je met bijvoorbeeld ket kleuren handschoenen, je komt toch in aanraking met chemicaliën. Sinds ik niet meer zoveel kleur en werk met de natuurzepen heb ik mijn handen weer terug.” Die ze weer goed kan gebruiken met knippen. Wat is er nou zo leuk aan het kappersvak? “Natuurlijk is het allerleukste het werken met mensen. Dat je iemand mooier kan maken, kan laten stralen. Een tijdje terug kwam er een meisje in mijn kappersstoel. Met heel lang haar. Ze wilde het kort, maar hoe precies wist ze niet. Samen zijn we tot een prachtig kapsel gekomen. Ze was zo blij en gaf me een dikke knuffel.’Je hebt me een nieuwe identiteit gegeven!’ Dat is toch geweldig?”


Meer over Madame X ontdekken?

Madame X kappers

Gesloten10:00 - 17:00

Driekoningenstraat 37, Arnhem

Bekijk meer:kappers

adv.