Maayke en Mike runnen een mangoplantage in Spanje: ‘We hebben geen groene vingers’

Maayke en Mike
Maayke en Mike met hun twee dochters. Foto: eigen archief

Al jaren droomden de Arnhemse Maayke (33) en Mike (32) over het maken van een mooie reis. Ideeën over een lange reis door Amerika, om vervolgens neer te strijken in Spanje, werden uitgewisseld. Maar het plan kwam niet gelijk van de grond. Tot ze in oktober 2020 besloten om de reis naar Amerika over te slaan en de sprong naar Spanje te wagen.

“De knoop was snel doorgehakt. Binnen een half jaar woonden we, samen met onze twee dochters, in Spanje.”

Ecologische mangoplantage

“Na vier weken door Spanje te hebben gereisd om woningen te bezichtigen, vonden we het huis waar we nu wonen: bovenop een berg in Andalusië.” Een grote verandering voor het stel, want waar je normaal een huis met misschien een tuin zou kopen, kochten Maayke en Mike een villa met een plantage die maar liefst 700 mangobomen telt.

“Door deze plantage konden we meteen starten met ons bedrijf, maar we hebben allebei absoluut geen groene vingers.” Vertelt Maayke. “In het begin lazen we ons dus een slag in de rondte over ecologisch verbouwen. In Spanje gebruiken boeren namelijk veel chemicaliën bij het verbouwen van hun producten en zijn ze totaal niet bekend met duurzaam en ecologisch verbouwen. Dat is wel waar wij voor staan, we willen zo natuurlijk mogelijk leven.”

‘Back to basic’

“Bij ons huis zit een bijgebouw dat we hebben verbouwd tot een vakantieappartement. Ook hebben we inmiddels een familiehuis gebouwd en zijn we bezig met het maken van een ecologische koepeltent waar gasten kunnen verblijven. Deze draait volledig op zonnepanelen, heeft een composttoilet en je kunt er zelfs voor kiezen om het af te sluiten van stroom. Even helemaal back to basic.” Het doel van het stel is om ecologisch bewustzijn te creëren bij hun gasten. “We willen mensen enthousiast maken om anders te gaan leven en ze laten zien hoe het is om dichtbij de natuur te staan.”

Lees verder onder de foto’s >

Het Spaanse leven

Ook al woont het gezin nog geen twee jaar in Spanje, ze voelen zich er helemaal thuis. “Onze dochters (3 en 6) gaan naar een Spaanse school en spreken de taal al goed. Wij kunnen ons ook goed verstaanbaar maken, maar soms komt het er nog niet helemaal lekker uit.” Vertelt Maayke. “Toch zijn we helemaal verliefd geworden op de Spaanse manier van leven. We zijn de hele dag buiten, hebben veel natuur om ons heen en krijgen veel tijd voor ons gezin. Kinderen worden hier namelijk overal bij betrokken, je kan ze overal mee naartoe nemen. Zo waren we laatst op een buurtfeest waar alle kinderen ook mochten komen. Wij waren nog vroeg toen we om middernacht vertrokken! Het tempo van leven is hier heel anders dan in Nederland.”

Heimwee naar Arnhem

Toch heeft het stel soms wat heimwee naar het leven in Arnhem. “Met vrienden naar een café om voetbal te kijken of naar het Gelredome om Vitesse aan te moedigen, kan ik nog wel eens missen.” Zegt Mike lachend. “Het is moeilijk uit te leggen, maar soms mis ik het oude, vertrouwde, Arnhemse gevoel.”

Maayke herkent zich hier wel in. “Ik heb mijn hele leven rondom de Steenstraat gewoond.” Vertelt ze. “Als ik even in Nederland ben en ik fiets door mijn oude buurt, dan voelt het weer als toen: vertrouwd en fijn. Het blijft toch je stad!”

Lees verder onder de foto’s >

Kerstkaarten in maart

De twee geven aan erg te hebben moeten wennen aan het gebrek aan structuur in hun nieuwe thuisland. “In Nederland weet je altijd precies waar je moet zijn en zijn de meeste dingen ook binnen een dag geregeld. In Spanje duurt alles veel langer en zijn we al blij als we een kwart van onze to do-lijst kunnen afvinken. Zo heb ik namelijk nog steeds geen zorgpas en hadden we de eerste 9 maanden geen idee waar onze post terecht kwam. Na lang zoeken en het zelfs opwachten van een aantal postbodes, in de hoop dat zij ons konden helpen, vonden we een postkantoor waar een deel van onze post lag. Uiteindelijk ontvingen we onze kerstkaarten in maart.”

Dorps leven

Inmiddels zijn ze gewend aan deze nieuwe, langzamere manier van leven en ambitie om terug te verhuizen naar Arnhem hebben Maayke en Mike niet. “Mochten we hier ooit weggaan, dan zal dat zijn omdat we een ander ecologisch project gaan starten in een warm land. We missen de snelheid van Nederland namelijk niet meer. We genieten nu van het rustige, dorpse leven waar onze dichtstbijzijnde buurman 150 meter verderop woont. Ik heb altijd gezegd dat ik nooit in een dorp zou willen wonen, maar ik ben daar helemaal van teruggekomen: voor mij geen stad meer!”

Arnhemmers in het buitenland

Om meer artikelen in de rubriek ‘Arnhemmers in het buitenland’ te kunnen maken, is indebuurt op zoek naar meer stadsgenoten die in andere landen verblijven. Dus ben of ken jij iemand die voor langere tijd op reis is of Arnhem verliet voor een leven in een ander land? Laat het weten, want we zijn benieuwd naar het verhaal! Stuur een mailtje naar [email protected] en wie weet sta jij binnenkort op de site.

Meer Arnhemmers in het buitenland

Meer in deze categorie

Arnhemmers

Ga naar “De rode draad in het huis van Joke is blauw: ‘Het is gek met overal rare hoekjes’”

De rode draad in het huis van Joke is blauw: ‘Het is gek met overal rare hoekjes’

Binnenkijken bij Joke
Ga naar “Jammer! De Arnhemse Visbroertjes stoppen met De Zilte Zeemeermin”

Jammer! De Arnhemse Visbroertjes stoppen met De Zilte Zeemeermin

Visbroertjes stoppen
Ga naar “Arnhemmer Veronique tipt de tofste uitjes in Arnhem”

Arnhemmer Veronique tipt de tofste uitjes in Arnhem

Aangeboden door Musis & Stadstheater Arnhem

Arnhemmer Veronique is spoken word artiest en geeft uittips voor Musus & Stadstheater Arnhem

In onze gids

Ga naar “FortVier Schuytgraaf”

FortVier Schuytgraaf

 • Laakoever 401
 • Vrijetijd en uitgaan
 • Gesloten
Uitkijken over het water bij FortVierUitkijken over het water bij FortVier

Aanbiedingen

Ga naar “10% korting op een alpaca wollen sjaal van Bufandy”

10% korting op een alpaca wollen sjaal van Bufandy

 • Time For Nature
 • Geldig t/m 31 oktober 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Vest omkeerbaar € 21,99”

Vest omkeerbaar € 21,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Alle Taksi en DubbelFrisss van € 7,16 voor € 3,58”

Alle Taksi en DubbelFrisss van € 7,16 voor € 3,58

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Office Host – Gastvrouw/heer”

Office Host – Gastvrouw/heer

 • Dormio Group B.V.
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Cateringmedewerker Scholencatering”

Cateringmedewerker Scholencatering

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Assistent uitvoerder”

Assistent uitvoerder

 • Eminent Groep
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Begeleider”

Begeleider

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker frontoffice in het onderwijs”

Medewerker frontoffice in het onderwijs

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Urban Trail Arnhem”

Urban Trail Arnhem

 • 20 november 2022
Arnhem urban Trail
Ga naar “Oktoberfest in Arnhem”

Oktoberfest in Arnhem

 • 1 oktober 2022
Ga naar “Winter Wonderland”

Winter Wonderland

 • Van 9 dec t/m 9 jan
Winter Wonderland
Ga naar “Popronde Arnhem”

Popronde Arnhem

 • 28 oktober 2022
Ga naar “StoryTrail Theaterwandeling Arnhem”

StoryTrail Theaterwandeling Arnhem

 • 2 oktober 2022
StorytrailStorytrail